fbpx

Onderzoek: Muziek op je werk verhoogt je productiviteit – de ultieme kantoor playlist

Muziek op je werk - de ultieme playlist

Muziek luisteren tijdens je werk, 81 procent van de Nederlanders gelooft dat het je productiviteit verhoogt. Dat blijkt uit onderzoek van LinkedIn en Spotify. Vooral jongeren tussen de 16 en 24 jaar zijn daarvan overtuigd. Opvallend is dat meer mannen dan vrouwen vinden dat er altijd muziek op je werk moet aanstaan; 47 procent versus 38 procent.

Het stimuleert je brein

Muziek luisteren verhoogt de productiviteit op verschillende manieren. Maar liefst 58 procent zet muziek op om een motivatieboost te krijgen. Voor 41 procent van Nederland helpt muziek juist om het hoofd rustig te houden. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam, legt uit hoe dat komt: Muziek, mits het op de achtergrond staat en niet afleidt, stimuleert het brein en verhoogt de hersenactiviteit, waardoor men alerter wordt en uiteindelijk productiever. Doordat je brein actiever wordt, wordt ook ruis beter weggefilterd. Met de juiste muziek ben je op werkvloer altijd gebaat.

Popmuziek meest populair

Popmuziek is duidelijk het meest gewaardeerde genre voor op de werkvloer. 70 procent van Nederland vindt dat geschikt voor werk. Rock staat op een tweede plek, op de voet gevolgd door wereldmuziek (17 procent) en klassieke muziek (15 procent).

Ed Sheeran, Adele en Coldplay vooral in trek

De meest populaire muziek op je werk komt van Ed Sheeran, Adele en Coldplay. Gevolgd door Bruno Mars, Rihanna en Shawn Mendes. En hoewel ze al maanden de hitlijsten domineren, blijkt de muziek van Lil’ Kleine, Boef en Ronnie Flex op de werkvloer een stuk minder in trek, zij belanden namelijk onderaan de lijst van meest geschikte muziek.

Betere creativiteit, motivatie en samenwerking

Anoek Eckhardt, hoofd corporate communicatie LinkedIn EMEA: Samen met Spotify hebben we de rol onderzocht van muziek op de werkvloer. Muziek luisteren blijkt een zeer positieve invloed te hebben op de productiviteit, creativiteit en motivatie van mensen en heeft daarnaast ook impact op ons gedrag én op de samenwerking met collega’s. Gelet op de uitkomsten van het onderzoek is het wel van belang om even na te denken voor je bepaalde muziek over de speakers gooit op een maandagochtend. Met pop zit je in ieder geval bijna altijd goed!

De meest populaire muziek op je werk

Omdat werken met een lekker muziekje op regelmatig leidt tot discussie, zetten Spotify en LinkedIn voor jou de populairste nummers onder elkaar. Ze hebben de ultieme playlist voor op je werk samengesteld. De populairste artiesten zijn:

  1. Ed Sheeran (40%)
  2. Adele (38%)
  3. Coldplay (38%)
  4. Bruno Mars (24%)
  5. Rihanna (20%)

De minst populaire artiesten op de werkvloer

Wat voor de één een heerlijk nummer is om in een goede flow te raken, is voor de ander een bron van irritatie en afleiding. Deze artiesten kan je beter niet aanzetten:

  1. Lil’ Kleine (32%)
  2. Boef (27%)
  3. Ronnie Flex (20%)
  4. Broederliefde (17%)
  5. Ali B (12%)

De ultieme Playlist voor op het Werk van LinkedIn en Spotify bestaat uit 50 van de meest geschikte nummers voor op je werk. De lijst is tot stand gekomen op basis van een analyse van duizenden kantoor playlists op Spotify. Je kunt ook #musicatwork op Twitter volgen.
Bron: LinkedIn & Spotify september 2017

Tags: , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Onderzoek: Muziek op je werk verhoogt je productiviteit – de ultieme kantoor playlist'?