Afrekenen met druk druk druk: stop en sta stil

Terwijl ik druk druk druk opschrijf, denk ik opeens aan een stoelendans. Muziek aan, rennen, iedereen springt en vliegt door elkaar tot de muziek stopt… Nou goed, je kent het spelletje. Soms is je dagelijks leven ook zo’n gevlieg. Hey hoe gaat het? beantwoord je automatisch met Druk! Als een kip zonder kop rondrennen, is alleen alles behalve slim en efficiënt. Daarom deel ik de komende tijd op Careerwise tips met je voor een leuk en ontspannen leven.

Druk zijn is voor sukkels

Wie het druk heeft, heeft het niet begrepen.

Oei, niet echt leuk om te lezen als jij degene bent die het regelmatig druk heeft. Maar eerlijk gezegd valt jou niets kwalijk te nemen. Je groeit namelijk op in een tijd waarin druk zijn de norm is.

Druk zijn is geen must

Onlangs interviewde ik David Allen, bestsellerauteur en het brein achter Getting Things Done. Hij zei hierover: je moet je realiseren dat je juist het meeste gedaan krijgt wanneer je ontspannen bent en je je goed voelt over jezelf. Niet wanneer je hard werkt omdat het moet. Druk zijn is dus bepaald geen must.

Mijn eerste tip: stop en sta stil

Stop dus met rennen, neem vaker een moment om stil te staan en kom even op adem. De boog kan niet altijd gespannen staan, want wat gebeurt er dan? Dan knapt ie!

Being busy is seriously overrated, slow down and relax

Ga eens wat vaker even rustig zitten. Open je ogen en kijk wat er op dit moment speelt in je leven en je omgeving. Neem even afstand, adem een paar keer diep in en uit en focus je even op iets heel anders. Niet zozeer op de buitenwereld, maar richt je aandacht eens op jezelf. Haal bijvoorbeeld een glas water voor jezelf, loop een rondje, ga naar buiten of focus je even alleen op je ademhaling.

Stap uit de waan van de dag

Het zorgt ervoor dat je uit de waan van de dag stapt en maakt je bewust van hoe jij je voelt. Soms voel je het druk druk druk-gevoel dan direct een beetje zakken. Zo niet, hang in there en focus jezelf nog even op je ademhaling. Totdat je het idee hebt dat je wat meer rust hebt gevonden om verder te gaan, maar nu met een ontspannen gevoel.

Leven in het nu

Het is eigenlijk heel simpel. Wanneer de meeste van jouw dagen leuk zijn, omdat je geniet, gelukkig bent en ontspannen, dan zal je over het algemeen een leuk leven hebben met veel genieten, geluk en ontspanning. Maar als je de meeste dagen druk en getresst bent, dan zal je je over het algemeen een druk en gestrest leven leiden. Vaak ben je hard aan het werk met het idee om later meer te gaan genieten en ontspannen. Als je dat nu al doet, dan geniet je vanaf vandaag al van jouw ontspannen leven. Je leven is tenslotte nu. Have fun… en maak een feestje van die stoelendans.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Werkdruk en stress, Werkplezier en werkstress
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Afrekenen met druk druk druk: stop en sta stil'?