Resultaatgericht communiceren

Marieke van der Vliet (28) studeerde Internationale Betrekkingen in Groningen en deed daarna een advanced master International Development. Momenteel is zij Programme Officer bij ‘Maatwerk bij Terugkeer’ en op zoek naar een nieuwe uitdaging in de internationale non-profit sector. Marieke was vorige week bij de 4YoungPeople Winterschool en leerde alles over ‘supporters’ en ‘promotors’.

Viva la Vida

Zaterdagmorgen 9.00 uur stond ik keurig met nog tig andere enthousiaste young professionals (heel veel vrouwen trouwens!) in het Leidsche Rijn College in Utrecht. Op de opzwepende klanken van Coldplay’s Viva la Vida werden we verwelkomd. Na een enthousiasmerende introductie van Erik Smithuis, de oprichter van 4YoungPeople, werden we onderverdeeld in de groepen en gingen we beginnen aan de Winterschool: een workshopprogramma voor young professionals met trainingen over personal branding, leiderschap en effectief beïnvloeden.

4youngpeople-winterschool

Communicatiestijlen

Ik had me ingeschreven voor de training ‘Resultaatgericht Communiceren’ van Carolien Roodzant. We gingen direct aan de slag met de verschillende communicatiestijlen en wat dat betekent in de interactie met een ander. Na een tweetal testen kon ik mezelf op een kwadrant indelen bij de zogenaamde ‘promotors’, ‘supporters’, ‘controllers’ of ‘analyzers’.

Supporter en Promotor

Het is grappig om jezelf te herkennen in één van de profielen. Zo klopt het wel dat ik als supporter niet hou van heel erg in de belangstelling staan en dat ik een persoon ben die veel aandacht voor anderen heeft. Ik heb geen natuurlijke behoefte om de competitie aan te gaan met mensen. Ik heb geen pretenties en zoek naar hechte en langdurige relaties. Ik kan goed luisteren en neem de tijd voor mensen. Ik benader mensen op grond van de relatie die ik met hen heb en niet ten behoeve van de taak. Ik hou tot een bepaalde hoogte van structuur, maar ben ook flexibel.

Als promotor herkende ik me in het generalistische denken, het nemen van initiatief en het betrokken zijn bij de gevoelens en ideeën van anderen. Ook het conclusies trekken op basis van intuïtie of ingeving is wel iets wat ik heb.

4youngpeople-winterschool

Omgeving

Waar ik benieuwd naar ben is of ik nu de komende tijd ook mensen in mijn omgeving zal kunnen herkennen aan hun communicatiestijl en wat me dat oplevert in de gesprekken die ik met ze heb. Zal ik anders gaan reageren dan voordat ik deze achtergrondkennis had en zal ik sneller het gewenste resultaat uit een gesprek halen? Ik ga het ontdekken.

Ik kan het in ieder geval gaan toepassen op mijn huidige zoektocht naar een nieuwe baan. Morgen heb ik een lunchafspraak voor een oriënterend gesprek, meteen even uitproberen dus! Carolien en 4YoungPeople, bedankt voor de inspirerende dag! Careerwise, bedankt dat ik mocht deelnemen. Ik ga zeker ook naar de Summerschool!

Tags: Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Resultaatgericht communiceren'?