Ik heb de verkeerde werkkeuze gemaakt… en nu?

Verkeerde keuze - Ik heb de verkeerde werkkeuze gemaakt… en nu? - pexels-andrea-piacquadio-3760043

Jij wilt werk waar je gelukkig van wordt en daarom probeer je een werkkeuze te maken die goed bij je past. Je hebt verschillende vacaturesites afgespeurd, overleg gehad met je partner en vrienden/vriendinnen, beroepskeuzetests gedaan en nog veel meer. Je hebt er veel tijd en moeite in gestoken, maar het lukt maar niet om die knoop door te hakken. Je bent bang om een verkeerde werkkeuze te maken. Dit artikel gaat je helpen om die keuze op een goede manier maken! Het leert je op welke manier jij (en de meeste van ons) keuzes maken en hoezo dit niet goed werkt én op wat voor manier je een keuze maakt die wel bij je past en waar je happy mee blijft.

De verkeerde manier om keuzes te maken

Dankzij onze Amygdala, ons emotionele regelcentrum in onze hersenen, zijn we bang dat we een verkeerde keuze maken. We zijn daarbij vooral bang dat de verkeerde keuze ons iets zal ontnemen. Geld, vrienden, geliefden of status bijvoorbeeld. We focussen ons dus op wat we te verliezen hebben bij het maken van een beslissing. Dit zorgt ervoor we zo bang zijn om een verkeerde werkkeuze te maken. We vergeten hierdoor dat we leren van fouten maken. Zonde!

Als we een beslissing moeten nemen denken we dus meteen: Moet ik dit doen of moet ik dat doen? Stel als ik dat doe en er dan wat gebeurt? Stel dat het niet gaat zoals ik had gedacht? Wat als ik een verkeerde werkkeuze maak… Hiermee proberen we de toekomst te voorspellen en willen we alles onder controle krijgen. Daarmee maken we onszelf gek. Dit proces gaat continu door, waardoor we vast komen te zitten en de daadwerkelijke beslissing uit blijft.

De 5 fases voordat de verkeerde beslissing genomen wordt

  1. Concentreer je op wat er allemaal verkeerd kan gaan
  2. Maak jezelf helemaal gek door die kritische gedachten
  3. Verlam jezelf door angst, terwijl je naar de toekomst probeert te kijken
  4. Luister naar wat alle andere mensen denken en luister niet naar je gevoel
  5. Voel de druk op je schouders bij het nemen van een beslissing

Als je de beslissing uiteindelijk niet langer uit kunt stellen en je op goed geluk iets kiest, kan je het niet van je afzetten en denk je misschien toch een verkeerde werkkeuze gemaakt te hebben. De had ik maar…-gedachte.

De 4 fases nadat de verkeerde beslissing genomen wordt

  1. Maak je zorgen bij je pogingen om te gevolgen van je keuze te beïnvloeden
  2. Geef iemand anders de schuld als het niet loopt zoals je had gedacht
  3. Als het wel lukt, blijf je je afvragen of een andere keuze beter was geweest
  4. Stuur vooral niet bij als je een keuze hebt gemaakt waar je toch niet blij van wordt.

Deze manier zorgt ervoor dat je een beslissing maakt vanuit angst. Het focust je op zekerheid behouden in plaats van werk vinden dat bij je past en je gelukkig maakt. Laat die kritische gedachten los en open je voor een andere manier van kiezen.

De goede manier om keuzes te maken

Deze manier van keuzes heeft een totaal andere benadering. Het gaat ervan uit dat, welke weg je ook kiest, het de goede weg is. Elke weg die je neemt is een kans om het leven op een andere manier te ervaren, ervan te leren en erdoor te groeien. Bij beide wegen kom je er meer en meer achter wie je bent, wat je echt wil en wat je in dit leven wil doen. Als je een keuze gemaakt hebt, zijn er altijd dingen die je ervan kan leren. Je kan leren omgaan met een ander soort mensen of minder inkomsten of je krijgt een kans om op jezelf te leren vertrouwen. Vanaf welke kant je het ook bekijkt, het is allemaal een groot avontuur.

Te weten komen wat je niet leuk vindt, is even belangrijk als te weten komen wat je wel leuk vindt. Een goede of foute keuze bestaat dus niet. Elke keuze die je maakt levert je iets op en leert je iets. Als je nu denkt: dat is niet realistisch, weet dan dit: wij hebben geleerd te geloven dat negativiteit gelijk is aan realistisch zijn. En dus ook dat positief gelijk is aan niet-realistisch zijn. Dit is niet waar. Je gedachte is de manier waarop je tegen gevolgen en kansen aankijkt. Als deze gedachten positief zijn, zal je vertrouwen op jezelf toenemen. Dit is iets dat je moet leren, maar waardoor keuzes maken veel gemakkelijker kan. Zonder druk, zonder keuzestress.

De 5 juiste mindsetfases voordat je een beslissing neemt

1. Concentreer je op de gedachte dat je er beter van wordt, wat je ook kiest
Welke keuze je ook maakt en wat de gevolgen ook zijn, jij wordt er beter van. Gooi alle gedachten weg over dat je dingen kan verliezen en denk alleen maar aan wat je ermee kunt winnen.

2. Leer over de andere opties die er zijn
Praat met mensen die al werkzaam zijn in de richting waar je aan denkt. Omring je met mensen die jouw groei stimuleren en je aanmoedigen. Aarzel niet om over je plannen te praten. Stop die angst voor afwijzing en mislukking weg.

3. Stel je prioriteiten vast
Denk goed na en ontdek wat je uit het leven wil halen. Niet wat anderen van je verwachten, maar wat jij wil.

4. Vertrouw op je gevoel
Je lichaam en gevoel geven precies aan welke weg je moet nemen. Het geeft jou de tips die je nodig hebt. Een beslissing nemen is niet enkel een mentaal proces, maar juist ook intuïtief.

5. Wees enthousiast
Begin jezelf te zien als een levenslange student aan een grote universiteit. Elke ervaring die je opdoet is een goede les die je te leren hebt. Wat er ook gebeurt als gevolg van een beslissing die je genomen hebt, je kunt het aan. Blijf dus enthousiast en opgewekt!

De 3 juiste mindset fases nadat je een beslissing genomen hebt

Er zijn een drietal belangrijke stappen welke je zal moeten toepassen nadat je de beslissing genomen hebt. Zo blijf je erop vertrouwen dat het goed komt.

1. Gooi je plaatje overboord
De verwachtingen die je geschept hebt over wat er allemaal gaat gebeuren mag je in de prullenbak gooien. Het heeft geholpen om een beslissing te nemen, maar dat is nu niet meer relevant. Als je eraan vasthoudt geeft het je enkel teleurstelling. Als je alleen nog maar oog hebt voor wat het had kunnen zijn mis je de kas om te genieten van wat er wel is.

2. Neem de totale verantwoordelijkheid
We hebben de neiging anderen de schuld te geven als iets niet gaat zoals dat wij willen. Uiteindelijk is het jouw leven en heb je zelf besloten om iets wel of niet te doen. Als je de verantwoordelijkheid voor een beslissing neemt, wordt je minder snel kwaad op de wereld en belangrijker nog: op jezelf.

3. Stuur bij
Als je eenmaal gekozen hebt, hoef je daar niet krampachtig aan vast te houden. Als je het toch niet naar je zin hebt, hoef je niet te blijven zitten. Ja, je hebt geïnvesteerd in het maken van de keuze, maar het is niet zonde om ermee op te houden. Waarom er nog meer insteken als het geen voldoening geeft? En als je het niet weet en je vooral verwarring voelt, is dat ook een waarschuwing dat je ergens van de koers afwijkt. Zoek op dat moment weer opnieuw het juiste pad op. De beslissing heeft je dan geleerd dat dit niet bij je past, en dat is ook waardevol.

Elke beslissing die je neemt, biedt simpelweg een andere ervaring. Vlieg elke keuze en kans dus openminded aan.

Tags: , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ik heb de verkeerde werkkeuze gemaakt… en nu?'?