7 criteria bij het kiezen van een werkgever

button

Bij de keuze voor een baan gaat het natuurlijk niet alleen om de inhoud van de functie. Een strategische carrièrezoeker kijkt juist ook naar de werkgever: is deze omgeving goed voor mijn loopbaan?

Ik heb bij elke carrièrestap altijd onbewust rekening gehouden met een ‘checklist’ waar mijn ideale werkgever aan moest voldoen. Lopen hier mensen rond waar ik iets van kan leren? Hoe staat dit later op mijn CV? Voel ik me hier op me gemak? etc.

Hierbij 7 criteria die je tijdens je zoektocht in gedachten kan houden:

1. De beste leerschool

Hoe staat deze werkgever bekend? Werken voor een marktleider kan een springplank voor je carrière zijn. Een goede naam staat immers garant voor talent en expertise. Je leert het vak van de beste mensen uit de branche, zit dicht bij ‘het vuur’ en werkt aan interessante projecten. Of het om een multinational gaat, of een marktleider in een niche die je aanspreekt: een betere praktijkopleiding bestaat er niet. En het staat later ook nog eens goed op je CV. Zie ook: 3 ingrediënten voor een succesvolle carrière

2. Als een vis in het water

Wat is de cultuur van het bedrijf en past dat wel bij jou? Is het een ‘haantjescultuur’, waar je onder hoge tijdsdruk deadlines moet halen of heerst er meer een ‘familiecultuur’ met veel gezamenlijke activiteiten en sociale controle. En afgezien van de cultuur, vinden werknemers het oprecht leuk om voor dit bedrijf te werken? Is de sfeer energiek en positief? Of doet iedereen zijn ding en wordt er om vijf uur uitgeklokt? Probeer een realistisch beeld van bedrijfscultuur te krijgen door (oud)werknemers te spreken, een keer mee te lunchen of te borrelen en tijdens bedrijfsbezoeken goed om je heen te kijken. Zie ook: Welke bedrijfscultuur past bij mij?

3. Ontdekken en experimenteren

Als starter draait het om ervaring opdoen en ontdekken wat het beste bij je past. Maar ook als young professional ben je misschien nog ‘zoekende’. Zoek in dat geval een bedrijf waarbij je de mogelijkheid krijgt om je in verschillende functies, verantwoordelijkheden en sectoren te ontwikkelen, zoals een traineeship. Zo kom je erachter wat je wel en minder goed bij je talenten en interesses past. Overigens kan dat ook bij een klein bedrijf. In kleinere organisaties zijn er weinig formele doorgroeimogelijkheden, maar krijg je vaak de vrijheid om naast je reguliere werkzaamheden interessante taken en projecten op te pakken. Zie ook: Wat ik had willen weten toe ik 20 was

4. Nog lang niet uitgeleerd…

Ook (of juist) na je studie blijft het belangrijk om te investeren in je kennis en ontwikkeling. Denk aan de vaardigheden die je niet op school leert, zoals onderhandelen en het aansturen van een team. Onderzoek welke opleidingsmogelijkheden de werkgever biedt, zoals interne trainingen en/of een persoonlijk opleidingsbudget. Om hoeveel dagen per jaar gaat het? Gaat het alleen om functiegerichte trainingen of ook om persoonlijke ontwikkeling? En zijn deze faciliteiten voor iedereen toegankelijk of alleen voor een select gezelschap van managers en high potentials? Zie ook: Beste bedrijven om jezelf te ontwikkelen

5. Wij van WC-eend adviseren WC-eend

Spreekt de missie van het bedrijf je aan en sta je achter de producten en diensten? Hoe dichter een bedrijf bij jouw interesses, drijfveren en waarden staat, hoe groter de kans dat je je werk met overgave en plezier zal doen. En andersom: je motivatie neemt snel af als de missie, markt, producten of klanten je koud laten. Hoe goed de reputatie of opleidingsmogelijkheden ook zijn. Overigens weet je dat niet altijd van tevoren. Laat je daarom niet leiden door vooroordelen, maar ga op onderzoek uit.

6. The Apprentice

Een goede baas leert je de kneepjes van het vak, geeft je de nodige feedback en inzichten om je te ontwikkelen, brengt je in contact met belangrijke spelers in de markt en helpt je bij je volgende carrièrestap. Of dat nu intern of extern is. Niet voor niets is de keuze voor de juiste baas één van de voorspellers van een succesvolle carrière. Weet jij al voor wie je gaat werken en wat zijn / haar reputatie in de markt is? Zie ook: Zo screen je een toekomstige baas

7. En, wat schuift het?

Je wilt natuurlijk niet onderdoen voor je vrienden en hebt vast leningen die afbetaald moeten worden, maar als een werkgever niet aan de eerste zes criteria voldoet, zal je daar met of zonder hoog salaris niet willen werken (of moeten willen werken). Voor een hongerloon moet je natuurlijk ook niet willen werken, maar zie het salaris in perspectief van ’the big picture’: de reputatie van de werkgever (dat ook wat waard is op je CV), kansen om je te ontwikkelen, de klik met collega’s en de cultuur, interessante producten en diensten en een baas waar je veel van kan leren.

Deze zeven tips zijn natuurlijk niet uitputtend, maar misschien een goede leidraad voor je zoektocht naar een (nieuwe) baan en werkgever. Waar let jij op bij het kiezen van een werkgever?

Tags: Keuzestress, Loopbaan, Oriënteren, Scoor die baan, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '7 criteria bij het kiezen van een werkgever'?