10432937_10152595309162741_4288164369560949353_n

20 vreemde sollicitatievragen (en hoe je die kunt beantwoorden)


Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen? Die vraag kreeg een van onze Twittervolgers eens van een recruiter voorgeschoteld. Terwijl er mensen zijn die vinden dat sollicitatiegesprekken soms best wel wat ‘spannender’ mogen, zitten we misschien ook niet allemaal te wachten op een vraag die je volledig overrompelt.

Uitdaging aangaan of niet?

Natuurlijk is er geen goed of fout antwoord op dit soort bizarre vragen. Je gesprekspartner wil er simpelweg achter komen hoe je een uitdaging aangaat of probleem aanpakt. Hij test daarmee niet alleen je analytische en creatieve vermogen, maar bijvoorbeeld ook je veerkracht. Laat jij je snel uit het veld slaan of ga je de uitdaging aan?

Vreemde sollicitatievragen

 1. Als je een dier was, wat voor soort dier zou je zijn?
 2. Wat is de totale omzet van kapperszaken in Nederland?
 3. Hoeveel tennisballen passen in deze kamer?
 4. Vertel me een grap.
 5. Wat zou je doen met zes maanden zonder verplichtingen en financiële beperkingen?
 6. Wat zou je doen met een miljoen?
 7. Als je een M&M was, welke kleur zou je zijn?
 8. Als iemand een biografie over je schreef, wat zou de titel zijn?
 9. Je bent verantwoordelijk voor twintig mensen en je wilt erachter komen hoeveel fietsen er het afgelopen jaar in jouw regio zijn verkocht. Hoe organiseer je dat?
 10. Hoe zou je een keuken voor een blinde ontwerpen?
 11. Verkoop deze aansteker aan mij.
 12. Je hebt acht steentjes die hetzelfde wegen, zeven hebben hetzelfde gewicht, één weegt minder. Je hebt een weegschaal ter beschikking. Vind in minder dan drie stappen de steen die minder weegt.
 13. Hoeveel fietsbanden worden er jaarlijks in China verkocht?
 14. Wat is de kans dat je zeven gooit met twee zeszijdige dobbelstenen?
 15. Je hebt tweehonderd goudvissen en twee piranha’s in een tank zwemmen. Hoeveel goudvissen moeten de piranha’s eten om negenennegentig procent goudvissen in de tank te hebben?
 16. Als je een superheld was, wie zou je zijn?
 17. Geef op een schaal van één tot tien aan hoe raar je bent.
 18. Leg uit wat er in dit land is gebeurd de afgelopen tien jaar.
 19. Hoe zou je een olifant wegen zonder weegschaal?
 20. Wat zou je doen als je een broodjeszaak van een oom erft?

Ondanks dat ze op het eerste gezicht misschien wat willekeurig lijken, zit er vaak wel een gedachtegang achter. Zo zijn er ‘vreemde’ vragen die je algemene kennis en ontwikkeling testen, vragen die je analytisch vermogen op de proef stellen, vragen die gaan over je talenten en persoonlijkheid en vragen om te ontdekken hoe creatief je bent.

Antwoord op rare vragen: tips

Terwijl de voorbereiding van je antwoorden op de 15 meest gestelde sollicitatievragen zeker de moeite waard is, wordt het wat lastiger met vragen die je minder goed kunt voorspellen. Toch zijn er een paar tips om ‘vreemde’ vragen te beantwoorden. Wat je ook doet, zeg nooit: Ik weet het niet. Neem gerust even kort de tijd en pak een pen en papier als dat nodig is. Bedenk wat de vraagsteller van je wil weten: is dit een analytische vraag, een vraag over je persoonlijkheid of een vraag om te kijken hoe creatief je onder druk bent? Begin zelfverzekerd en denk hardop. Bij de tennisbalvraag begin je bijvoorbeeld met je schatting van de afmeting van de kamer en de afmeting van een tennisbal. Het gaat meestal niet om het antwoord, maar de stappen die je zet om bij het antwoord te komen.

Welke vreemde vraag werd ooit aan jou gesteld en hoe heb jij die beantwoord?

Ga jij binnenkort solliciteren? Bereid je goed voor en lees meer sollicitatietips.


Meld je aan voor de

Careerwise Nieuwsbrief

Als welkomstcadeau ontvang je de PDF-versie van:

Daarna ontvang je (twee)wekelijks onze beste tips bij het solliciteren, voor je loopbaan en voor een relaxte werk-privé balans.


*Check je inbox (en spamfolder) om je aanmelding te bevestigen. Daarna ontvang je een mail met het welkomstgeschenk. Afmelden kan onderaan elke nieuwsbrief. Lees hier ons privacybeleid voor meer info.

Careerwise Nieuwsbrief

Ontvang het beste van Careerwise: ontdek je talenten, blijf leren, blijf ontdekken en maak het verschil (max. 2x per maand).
jouw voornaam
jouw e-mail
Ik ben...