InCompany en maatwerk trainingenStress & BalansVitaliteitstrainingen voor Young Professionals

Burn-Out Busters: preventie-programma om burn-out bij jongeren voor te zijn

Steeds meer jongeren hebben last van stress. Van alle generaties op de werkvloer zijn jongeren het vaakst psychisch vermoeid. Met grote gevolgen: ziekteverzuim, fysieke klachten en een groeiend aantal burn-outs. Tweeënvijftig procent van het totale werkverzuim onder jongeren wordt veroorzaakt door te veel werkstress. En als je bedenkt dat een burn-out de werkgever gemiddeld €60.000 kost, is het snel duidelijk waar dé kans ligt om burn-out de wereld uit te bannen: op de werkvloer.

Zo krijg je grip op mentaal verzuim

Langdurig mentaal verzuim is lastig onder controle te krijgen. Er gebeurt veel op het gebied van vitaliteit en preventie, maar hoe zorg je voor effect bij millennials en Generatie Z? Zij denken vaak ik moet dit kunnen, ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn geluk en gaan daardoor gemakkelijk te lang over hun grenzen. De vrees voor imperfectie en maakbaarheidsprincipes zit er stevig in. Hoe doorbreek je dat taboe om te delen dat het even niet gaat?

Eindelijk een programma voor burn-outpreventie, in plaats van coaching als het al te laat is!

Introduceer Burn-out Busters

Overal, op vrijwel alle afdelingen, zijn leeftijdsgenoten of oudere collega’s te vinden die zelf een burn-out hebben gehad óf de ernst ervan kennen vanwege iemand uit hun naaste omgeving. Zij worden Burn-out Busters. De kracht van het programma is dat deze groep betrokken collega’s wordt geactiveerd om burn-out bij jongeren te verminderen. Zij kennen het persoonlijk leed wat met een burn-out gepaard gaat.

Burn-out Busters zijn dus geen consulent of werkzaam op de HR-afdeling, maar gewone collega’s. Ze zitten overal in de organisatie. Ze helpen mee vanuit intrinsieke motivatie en worden ambassadeurs op hun eigen werkplek. Ze dragen bij om de cultuur, mentaliteit en energiebalans voor en met jongeren te verbeteren, en daarmee voor alle collega’s. Het programma richt zich op de Burn-out Busters.

Burn-out Busters leren hoe ze zich op een krachtige manier open kunnen stellen om daarmee anderen uit te nodigen datzelfde te doen.

Het Burn-out Busters Programma

Vanuit onderzoek onder 3300 young professionals ontwikkelden we dit preventieprogramma. Het is  laagdrempelig, preventief, leuk en het levert fikse kostenbesparingen op. Dit is hoe het werkt:

Het programma bestaat uit begeleiding voor Burn-out Busters op het gebied van kennis en coaching en biedt hen de gereedschappen en vaardigheden om interventies te doen. Zij zijn daarmee de interventie, op de werkplek van de jongere. Die hoeft nergens naartoe of aan deel te nemen.

Vanuit het programma krijgen juist de ervaren collega’s steun op hun missie voor een betere energiebalans voor alle collega’s. Na een kick-off is de eerste lichting Burn-Out Busters actief. Daarna zijn er jaarlijks drie inspirerende bijeenkomsten die Permanente Burn-Out Educatie-punten opleveren en waarin nieuwe collega’s Burn-Out Buster kunnen worden. Samen zorgen zij dat er minder jongeren langdurig in verzuim terechtkomen.

De bijeenkomsten zijn kort, krachtig en geven veel energie. Thema’s die behandeld worden zijn:

 • Het doel: waar gaan we samen voor?
 • Signaleren: hoe doe ik dat en naar wie?
  • Wat doet een Burn-Out Buster (en wat niet)?
  • Kenmerken
  • Samen Burn-Out risico’s binnen de organisatie identificeren
 • Tactvol escaleren:
  • Hoe en wanneer wel/niet?
  • Naar wie wel/niet?
  • Dialoogstarters
 • Ondersteunen

Burn-Out Busters zitten op alle plekken in de organisatie. Ze zijn goed in signaleren, tactisch escaleren en ontwikkelen hun communicatie- en coachingsvaardigheden.

Versterk het burn-out preventie-aanbod

Burn-Out Busters is een effectief awareness-programma en kan worden gezien als ondersteuning van het bestaande vitaliteits- en preventie-aanbod. Dat aanbod krijgt via de Burn-out Busters gericht bekendheid op de werkvloer.

Durf jij te zeggen: het gaat even niet?

Het resultaat van het Burn-Out Busters Programma

Het Burn-Out Busters Programma is na de opstart een continu proces. Juist daardoor kunnen spectaculaire resultaten worden geboekt:

 • Taboedoorbrekend: jongeren vragen sneller om hulp dan ze normaal zouden doen
 • Maatwerk ondersteuning op de werkplek voordat het te laat is
 • Preventie van Burn-Outs onder alle medewerkers
 • Kostenbesparing
 • Maakt burn-out bespreekbaar
 • Gerichter kiezen van coaching- en opleidingsprogramma’s die beter bij werknemers passen

Het programma werkt preventief en heeft een positieve invloed op de bedrijfscultuur en op het reïntegratieproces van eerder uitgevallen werknemers.

Had ik vooraf aan mijn burn-out maar geweten wat mijn werkgever allemaal aanbiedt om in balans te blijven.

De trainer

Careerwise is een trainingsbureau in soft-skills en leiderschapsprogramma’s voor young professionals. Onze trainers weten als geen ander wat millennials & generatie-Z drijft, door ons trainingswerk, onze doelgroep-website (sinds 2009) en onze onderzoeken onder duizenden jongeren. Onze trainingen zijn interactief, verbindend en fun! Onze trainers nemen je mee op avontuur en dagen je uit om daar te leren waar jij het ’t hardste nodig hebt: in jouw dagelijkse praktijk en buiten jouw comfort zone.

Praktisch

Bij Careerwise creëren we elke leerervaring op maat. We gaan met je in gesprek over:

 • Het door jou gewenste resultaat
 • De tijdsbesteding waar jij aan denkt
 • Het aantal deelnemers
 • Welk budget je hebt
 • En hoe snel we kunnen starten

We gaan graag met je in gesprek waarbij we je met veel plezier adviseren vanuit onze ervaring in het trainen van Young Professionals.

Dus heb je interesse in deze training? Laat dan hieronder je gegevens achter en dan komen we zo snel mogelijk bij je terug met meer informatie en om alles af te stemmen op jouw wensen.

Vraag een offerte aan


Meer trainingen

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Burn-Out Busters: preventie-programma om burn-out bij jongeren voor te zijn'?