Verandering: zelf doen!

Marijne Vos

Marijne Vos (30) studeerde Arbeid-en Organisatie Psychologie aan de UvA en is oprichter van whatIFF. WhatIFF  zet een nieuwe manier van adviseren in de markt: Marijne adviseert organisaties gebaseerd op de kennis en ideeën die aanwezig zijn bij de werknemers van de organisaties zelf. Op dit moment is ze projectcoördinator van Growing Leaders, een programma over hongervrij ondernemen van The Hunger Project. Dat organiseren echt haar ding is blijkt wel, want ze heeft er ook nog eens een boek over geschreven: Schitterend Organiseren.

Kinderen van Moeder Aarde?

Als klein meisje was ik dol op de trilogie Kinderen van Moeder Aarde van Thea Beckman. In deze toekomstroman is de Derde Wereldoorlog uitgebroken en zijn de polen verschoven. Groenland is groen geworden en vrouwen zijn er aan de macht. Het vervuilde westen probeert het gebied continu te veroveren. Maar de vrouwen en de natuur weten de westerse beschaving keer op keer te overwinnen. Deze trilogie heeft mijn nieuwsgierigheid voor andere wereldbeelden en culturen aangewakkerd.

Op alle gebieden goed presteren

Inmiddels komt deze interesse samen met mijn passie voor organisaties. Het wereldbeeld van de trilogie herken ik in organisaties: ik zie er zowel het groene, natuurlijke, als het westerse, vervuilde, in terug. Een prachtig voorbeeld hiervan is de organisatie Apple. Hoe kan een organisatie aan de ene kant zo succesvol zijn en prachtige producten neerzetten, en aan de andere kant verschrikkelijke wekomstandigheden creëren voor hun medewerkers en zeer vervuilend zijn voor het milieu? Een ander voorbeeld is een fabriek waar ik ooit een adviestraject uitvoerde. De medewerkers gaven flinke kritiek op het management, maar het management vroeg om deze feedback en was bereid om te veranderen. Ik geloof er heilig in dat je vanuit de positieve kant succesvol kan veranderen, met als uiteindelijk doel op alle gebieden -de organisatie, mens en milieu- goed te presteren.

Bestaansrecht in Bangladesh en India

Na 5 jaar als adviseur te hebben gewerkt, bij onder andere Pentascope en Great Place to Work, besloot ik op reis te gaan. Tijdens mijn reis kwam ik erachter hoe puur werken kan zijn. In Bangladesh werd ik geconfronteerd met armoede en besefte ik wat het woord bestaansrecht in werk inhoudt. In India kreeg het woord ondernemerschap voor mij een nieuwe betekenis en in Indonesië besefte ik dat ik terug wilde naar de kern van mijn werk als adviseur. Het belangrijkste inzicht van mijn reis is dat iedereen een droom heeft die te verwezenlijken is en dat werk hierin de eerste stap is. Platzak maar vol inspiratie kwam ik terug. Een mooi moment om voor mijzelf te beginnen.

Let it grow!
Let it grow

Verandering: zelf doen!

Het werk van een adviseur is niet uit te leggen aan de mensen die ik in Bangladesh heb ontmoet, voor wie elke dollar hun bestaansrecht symboliseert en werk de eerste stap naar een andere wereld is. Dit gaf mij de inspiratie om whatIFF op te richten. Ik geloof dat mensen op eigen kracht hun droom kunnen verwezenlijken en dat begint bij werk. Met whatIFF bied ik een kort adviestraject aan waarin ik medewerkers begeleid bij het zelf vormen en uitvoeren van ideeën over hoe hun werk anders kan.

Hoe ambitieus mijn plannen ook zijn, ik heb gemerkt dat organisaties in deze tijden meestal naar andere soorten veranderingen zoeken. Werknemers met potentie krijgen niet altijd prioriteit in moeilijke economische tijden. Toch blijf ik geloven in mensen en dat werknemers het verschil maken. Ik vind dat we met de opkomende economieën in bijvoorbeeld Azië en India alle potentie uit mensen moeten halen. Dat begint met mensen aanspreken op hun individuele kracht. Minder beleidsvoering en meer bewerkstelligen vanuit eigen droom en ondernemerschap.

De menselijke kant van duurzaamheid

Gelukkig kan ik deze ambitie verder vormgeven bij het project Growing Leaders. Namens The Hunger Project bied ik toekomstige leiders een programma aan waarin ze hun eigen initiatief op het gebied van hongervrij ondernemen leren ontwikkelen. Dat gaat verder dan duurzaam ondernemen en verder dan beleid. Het gaat om de menselijke kant van duurzaamheid. Aan dit programma dat we samen hebben ontwikkeld met de jonge Droomfabriek doen 50 young professionals, ondernemers en studenten mee. Tijdens het traject is volop aandacht voor persoonlijk leiderschap: hoe ga je van idee naar actie, hoe krijg je het management en je collega’s mee, hoe kun je echt verandering doorvoeren? Aan het einde van het traject zijn er 50 plannen gerealiseerd op het gebied van hongervrije veranderingen en zijn verschillende bedrijven een stap verder in hongervrij ondernemen.

Volgen? Kijk op www.growingleaders.nl of Facebook: Growing Leaders

Deze tekst is geschreven in samenwerking met Hanneke van Liemburg

Tags: Consultancy, Future Leaders, Ondernemerschap
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Verandering: zelf doen!'?