6 Tips om jezelf te ontwikkelen – zo blijf je leren op je werk

leren

Persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden zijn de belangrijkste drijfveren voor Young Professionals op de werkvloer. Alleen een goed salaris maakt niet langer gelukkig. Je wilt meer. Je wilt blijven leren. Daarom geeft Careerwise je zes tips hoe je persoonlijke groei voorop stelt in je werk en loopbaan.

1. Doe wat je wilt, niet wat je moet van jezelf

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Om te groeien in je baan, is het belangrijk dat je doet wat je echt wilt. Durf afstand te doen van wat je zou moeten doen of wie je zou moeten zijn.

  •  Ik moet iets met mijn studie doen. Nee, dit hoeft dus niet. Je opleiding zegt iets over je denkniveau, niet per se iets over je wenselijke carrièrepad. Uiteindelijk moet je baan je vooral interesseren en enthousiasmeren, dus ga daar naar op zoek. Het kan best zijn dat je nog steeds dicht bij je studierichting uitkomt, maar dat hoeft dus niet.
  • Ik moet meer geld verdienen. Ja, salaris is belangrijk, maar een baan die bij je past is veel belangrijker. Vergelijk jezelf dan ook niet met vrienden die topsalarissen hebben als ze werk doen dat niets voor jou is.
  • Ik moet iets doen wat ik al kan. Het lijkt logisch om een baan te kiezen in iets waar je heel goed in bent. Maar als je heel goed kunt tekenen, betekent dat niet automatisch dat het kunstenaarsleven aan jou besteed is. Ga dus niet automatisch voor iets wat je kunt, maar voor iets wat je wilt. Misschien ontdek je wel een verborgen talent.
  • Het lukt me toch nooit om die toffe functie te krijgen. Je kunt het altijd proberen. Sta open voor verschillende mogelijkheden die op je pad komen en onthoud: niet geschoten is altijd mis. Als je aangeeft waarin je wilt groeien en bereid bent om hierin te investeren is er veel mogelijk.

2. Weet wat je wilt

Alle belemmeringen uit je systeem? Bedenk dan eens: wat vind je het allerleukst om te doen? Waar zou je je hele dag aan besteden als geld geen rol speelt? Een reisboek schrijven? Sporten? Winkelen? Schrijf alles op wat je kunt verzinnen.

Omdat geld in de echte wereld wél een rol speelt, bedenk je vervolgens mogelijke banen die raakvlakken hebben met jouw hobby’s, interesses en andere dingen die je graag doet. Schrijf er weer veel op en durf ook rollen te noemen waarbij je misschien wat minder verdient, waarvoor je veel te hoog bent opgeleid of juist veel te weinig ervaring voor hebt.

Tot slot: wat vind jij belangrijk aan je werkomgeving? Wil je bij een groot bedrijf ervaring op doen of begin je liever klein? Werk je het liefst achter je bureau of ga je er graag op uit? Zijn status, structuur en succes belangrijk voor je of hou je het liever wat informeler? Schrijf op wat je belangrijk vindt aan de omgeving waarin je werkt. Waar voel jij je comfortabel?

De laatste stap is om deze drie lijstjes te vertalen naar een duidelijke carrièrewens (of meerdere). Vergelijk daarvoor je drie lijsten en probeer er een rode draad in te vinden: wat komt vaker terug? Wat heb jij al in je? Waarin wil je je ontwikkelen? Vanaf daar kan je gericht op zoek gaan naar functies en organisaties die daarbij aansluiten.

3. Zoek een plek waar je kunt leren

Steeds meer organisaties spelen in op de behoefte van persoonlijke ontwikkeling bij millennials. Als jij weet wat je wilt leren en jezelf proactief opstelt is er bij zulke bedrijven veel mogelijk. Verdiep je daarom goed in de ontwikkelingsmogelijkheden of het traineeprogramma van een bedrijf. Deloitte is een voorbeeld van een bedrijf wat duidelijk communiceert over de uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden die je er krijgt. Ze laten zien hoe je, eenmaal in dienst, kunt groeien en je impact vergroot.

Niet alle organisaties communiceren zo duidelijk over wat je kunt verwachten. Sommige bedrijven doen zich op hun website of in vacatures zelfs anders voor dan dat het er op de werkvloer daadwerkelijk aan toegaat. Als je twijfelt of bevestiging wilt, ga dan op zoek naar mensen die werken bij het bedrijf of op de afdeling van jouw keuze, of in een zelfde rol bij een concurrent of leverancier. Vraag ze naar hun ervaringen met het bedrijf. Je kunt ook nuttige informatie halen uit onderzoeken en cultuur-graadmeters zoals GreatPlace to Work of Beste Werkgever en van review sites zoals Glassdoor.nl. Kortom: kijk wat een bedrijf jou te bieden heeft aan groei en ontwikkelmogelijkheden.

4. Verzamel de juiste mensen om je heen

Doorgroeien in je baan kan je niet in je eentje. Je hebt mensen nodig die in je geloven. Dit bevestigt ook Marieke Treffers, Manager Organizational Change, Leadership & Learning bij Deloitte:  “Durf kansen aan te pakken waaruit jouw persoonlijke ambitie blijkt. Welke kant wil jij op? Wat wil jij leren? Ga ervoor en creëer zo je eigen leerervaring. Voor je het weet word je een expert op een bepaald onderwerp en willen ze jou er voortaan altijd bij hebben. Ga dus aan het roer staan van je eigen groei maar zorg daarbij dat je mensen om je heen verzamelt die jou coachen en aanbevelen. Door zo’n netwerk groei je door en voorkom je dat je straks de arrogante junior gevonden wordt. Kortom: profileer jezelf en sta tegelijkertijd open voor nieuwe leerervaringen. Laat zien dat je wilt leren en ambitieus bent. Dan willen mensen je bij de hand nemen.”

5. Benut je opleidingsbudget

Leren doe je voor het grootste deel op je werkplek. Een inspirerende leidinggevende, een collega die wat voordoet of een uitdaging waar je niet eerder voor hebt gestaan. Wil je daarnaast een training of opleiding volgen? Informeer dan eens bij je werkgever of er een opleidingsbudget is. Het komt namelijk te vaak voor dat werknemers zoals jij niets van de beschikbaarheid van zo’n budget afweten. Vraag naar de mogelijkheden tijdens je sollicitatie of bij je HR-verantwoordelijke. Zorg dat je een concreet voorstel hebt en waaruit blijkt dat de investering perfect in jouw ontwikkelingsplan en carrière passen.

6. Ga netwerken voor je plezier

Mensen uit je netwerk kunnen je helpen om sneller je leerdoelen te realiseren. Hoe concreter je voor ogen hebt wie je bent en wat je zoekt, hoe effectiever je jouw netwerk kunt inzetten en hoe leuker dat wordt. Maak dus afspraken met een kennis, vriend, leidinggevende binnen of buiten een organisatie die een voor jou interessante baan of een interessant netwerk heeft. Stel vragen. Zorg ervoor dat je een concreet doel voor ogen hebt. Wat wil je van het gesprek leren of wat wil je er uit halen? Zet je sociale vaardigheden in om er een prettig gesprek van te maken. Begin met een informeel praatje en durf regie te nemen. Je zult verbaast staan hoeveel mensen bereid zijn om je op weg te helpen bij het realiseren van je ambities en jouw groei!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Deloitte.






Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Drijfveren, Droombaan, Loopbaan, Netwerken, Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit, Scoor die baan, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '6 Tips om jezelf te ontwikkelen – zo blijf je leren op je werk'?