Hoe solliciteren weer leuk wordt

Hoe solliciteren weer leuk wordt - buttons Sigrid Boelens - careerwise - millennials - young professionals

Solliciteren is in de meeste gevallen verschrikkelijk. Je speurt het internet af naar leuke bedrijven en vacatures. In je (open) sollicitatiebrieven doe je er alles aan om de lezer te overtuigen dat je perfect in het gezochte plaatje past.

Vaak blijkt al snel dat je een van de 700 sollicitanten was. Krijg je zo’n standaard ‘bedankt-voor-je-moeite’ mail. Met de uitleg dat er anderen meer ervaring hadden of beter in het profiel pasten. Geen wonder dat je binnen een paar weken (of dagen!) grommend achter je computer zit en langzaamaan alle hoop op een leuke baan verliest. Of dat het je niet eens lukt om eraan te beginnen.

Je kans op geluk: 0,0001%

Belangrijkste oorzaken:

  • bedrijven zetten niet altijd al hun vacatures online of ze hebben soms niet eens door dat ze nog iemand nodig hebben
  • sollicitanten laten maar een gedeelte van zichzelf zien (het gedeelte waarvan ze denken dat anderen het nodig hebben)
  • de werkelijkheid blijkt minder mooi of passend als het leek (de functie wordt mooier omschreven dan hij in werkelijk is en jij doet je misschien ook iets beter / passender voor dan je bent)

Wat wel werkt?Briljant-by-Sigrid
Het volgende stappenplan.

1. Focus eerst op jezelf

Ontdek waar jij briljant in bent. Waarschijnlijk heb je het niet door, omdat je er al zo gewend aan bent geraakt. Er zijn verschillende oefeningen die je hierbij kunnen helpen.

  • Maak een lijst van de leukste dingen die je in de afgelopen week of in je carrière tot nu toe hebt gedaan. Wat waren de leukste telefoontjes? Welke complimentjes kun je je nog steeds herinneren? In welke omgevingen voelde je je het meest op je gemak? Binnen of buiten?
  • Schrijf eens op wat je op je ideale dag zou doen. Of hoe je ideale week eruit zou zien. Aarzel niet om te beginnen met een beetje uitslapen of met een interessant boek lezen. Misschien ben je een avond-artiest of een rasonderzoeker. Schrijf echt de meest fantastische dag op die je je kunt voorstellen.
  • Vraag je familie en beste vrienden wat ze goed of bijzonder aan je vinden. Ja, doodeng. Maar ze zullen het alleen maar leuk vinden om te doen. Dat zou jij toch ook hebben bij je beste vriend(in)?
  • Kijk naar dat wat je graag af zou willen leren. Het vertelt je waar je goed in bent. Kun je je mond niet houden? Je bent een geboren spreker. Geen geduld? Je kunt als geen ander snelheid en beweging creëren.

2. Begin met doen wat je wilt doen

Go-for-it-by-SigridHet is erg lief van je, maar je hoeft echt niet te wachten op een vraag voordat je mag beginnen met doen wat je leuk vindt. Begin nu! Je creëert vanzelf de vraag door te laten zien dat je het antwoord hebt of bent. Doordat je gaat doen wat je wilt doen, gaan mensen jou en je kwaliteiten herkennen. En zullen ze ontdekken dat ze je eigenlijk al lang nodig hadden of ze zullen aan je denken wanneer er een klus of baan vrij komt, waarin ze iemand met jouw kwaliteiten zoeken.

Wat je dan gaat doen? Dat wat je bij stap 1 hebt opgeschreven. De dingen die je in het verleden met het meeste plezier deed, begin met je ideale dag, vul een ideale week, maak werk van je kwaliteiten.

Sommige dingen kun je niet zomaar doen, dat begrijp ik ook wel. Begin in die gevallen alvast met de voorbereidingen. Alsof je de opdracht of baan al hebt.

Praktische voorbeelden:

  • vind je het leuk om evenementen te organiseren? Begin nu al met het verzamelen van leuke ideeën, verrassende performances, vormgeving-voorbeelden, etc. Maak bijvoorbeeld een ideeënboek (je toekomstig portfolio bij acquisitie en sollicitatiegesprekken).
  • wil je graag onderzoeker worden rondom een bepaald onderwerp? Wacht niet langer en ga aan de slag met interviews en het lezen van artikelen. Verzamel je bevindingen in de vorm die jij het leukste vindt (blog, boek, plakboek, etc.).

3. Maak een leuke mensen lijst

You-rock-by-SigridMaak een lijst van de leukste mensen die je kent. En als je durft een lijst van de leukste mensen en bedrijven die je (nog) niet kent. Vertel ze over wie je bent en wat je aan het doen bent. Kies daarbij de vorm die jou past. Je kunt mailen of bellen, ze uitnodiging voor een kop koffie, met een stuk taart langsgaan, een Hema-fotoboek met je portfolio opsturen, het maakt niet uit hoe. Maak jezelf kenbaar.

Mag iedereen op de leuke mensen lijst? Zeker. En waarschijnlijk zijn het de mensen waarvan je niet denkt dat ze erop horen. Je moeder bijvoorbeeld, of je favoriete leraar van de middelbare school. De lijst is onafhankelijk van baan, achtergrond of relatie. De enige voorwaarde is dat je het fijne mensen vindt. Mensen bij wie je graag in de buurt bent. Zij zullen je zien zoals je écht bent (daarom vind je ze fijn) en je helpen aan contacten of mogelijkheden die passen bij wie je bent. Daarnaast is het aan deze mensen waarschijnlijk ook het makkelijkst om ze te vertellen wat je ideale dag zou zijn of van welke activiteiten je de meeste energie krijgt.

Wanneer je het lastig vindt om een leuke bedrijven lijst op te stellen, denk dan eens na over de volgende vragen:

  • Liever een grote of een kleine organisatie?
  • Liever op kantoor, in de auto of in de natuur?
  • Liever met veel nieuwe mensen of in een vast team?
  • Liever elke dag wat anders of langere tijd verdiepen in het zelfde?
  • Liever strakke (project)deadlines of een doorlopend (productie)proces?

Zoek aan de hand van deze lijst eens op internet óf vraag aan je leuke mensen lijst of ze zo’n organisatie kennen (heb je meteen een ingang).

Kans op geluk: 200%

Belangrijkste geluksoorzaken:

  • je bent vanaf het begin al dingen aan het doen die je leuk vindt
  • je creëert een netwerk dat niet alleen gezellig is, maar ook de juiste tips en informatie op gaat leveren (en die je niet opzadelt met tips waar je eigenlijk helemaal niet op zat te wachten)
  • een match zal gebaseerd zijn op de echte behoefte van het bedrijf én jouw kwaliteiten en favoriete activiteiten

Succes!

Tags: cv, Dreambuilders, Geluk, Ken jezelf, Loopbaan, Personal Branding, Scoor die baan, Solliciteren, Werkplezier en werkstress, What's next?, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe solliciteren weer leuk wordt'?