E-coaching: wel/niet iets voor jou?

e-coach

Je hebt ze ondertussen in allerlei soorten en maten. Naast de young professional-coaches, the good old NLP-ers, de spirituele coaches en ondernemerscoaches, heb je tegenwoordig ook zoiets als e-coaching. Coaching via Skype, telefoon of e-mail.

E-coaching: efficiënt, effectief en laagdrempelig

Mail-coaching (een vorm van e-coaching) lijkt in alles het minst op de welbekende face-to-face-coaching. Vergeet de leren fauteuil. Gewoon achter de computer je gedachten intypen en wachten op een online reactie van jouw e-coach.

Laten we met het bewijs beginnen…

Coaching is een vrij jonge discipline en e-coaching al helemaal. Er is nauwelijks literatuur te vinden over e-coaching en het effect daarvan, en ook uit de praktijk komt nog weinig onderbouwde kennis. Wel is er onderzoek gedaan naar aanverwante gebieden. De Universiteit van Amsterdam, het Trimbosinstituut en de Universiteit van Tilburg hebben bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de effecten van e-therapie. De resultaten waren zeer positief: 80% van de trajecten was succesvol. Oke, oke… deze onderzoeken waren niet specifiek op e-coaching gericht (de uitkomst gaat dus niet één-op-één op), maar het laat wel zien wat de potentie van e-coaching is.

Efficiëntie en effectiviteit

We kunnen vanuit de praktijk al wel een aantal belangrijke dingen over e-coaching via de mail zeggen:

  1. E-coaching gaat sneller dan face-to-face coaching: je kan meerdere mails per dag sturen. Je hebt niet eens in de twee weken ‘eindelijk weer’ een afspraak. Hierdoor kan je het proces versnellen, sneller tot de kern van je probleem en dus ook sneller tot leren komen. Ook hoef je niet te wachten op je afspraak als je nù een issue hebt. Je kan je e-coach meteen mailen.
  2. Er is bij e-coaching meer tijd dan in een face-to-face gesprek, je hoeft namelijk niet primair te reageren op wat je coach je vraagt. Je kan alles rustig uiteen zetten op het digitale papier en ontwart en structureert zo gelijk je gedachten. Dit werkt heel verhelderend. En het helpt je reflecteren, ook omdat je het hele proces vaker na kan lezen.
  3. Je kent je coach niet, en daar heb je ook niet perse behoefte aan! Het geeft je een bepaalde sociale anonimiteit die er onder andere voor zorgt dat je je minder sociaal wenselijk opstelt. Het contact is niet minder intensief dan bij reguliere coaching, maar er is een afstand die vaak als zeer prettig en veilig wordt ervaren. Zo ga je sneller tot de kern van je vraagstuk, heb je minder last van sociale schaamte en zijn taboe’s gemakkelijker te bespreken.
  4. Je bent met je coachingsproces bezig in een zelfgekozen ruimte en op een moment dat het jou het beste uitkomt. Hoe prettig en efficient tegelijkertijd! Je kan reageren wanneer jij dat wilt en dat zorgt ook voor een betere concentratie en ‘aanwezigheid’ in het proces.
  5. De e-coach zelf is nauwelijks onderdeel van het proces. Hij of zij is er alleen maar in de teksten, de persoonlijkheid van de coach speelt geen rol in jouw leerproces. Je hoeft dus geen ‘klik’ met je coach te hebben!
  6. Met e-coaching is het gemakkelijker om succes-ervaringen op te doen, doordat je werkt met relatief kleine actiestappen. En dat maakt je leerproces natuurlijk extra prettig.

De kracht van het schrijven bij e-coaching

In verschillende psychologische onderzoeken is aangetoond dat schrijven andere cognitieve processen in gang zet dan praten doet. Deze door schrijven in werking gezette cognitieve processen, dragen bij aan de emotionele verwerking van dat waar je mee bezig bent. Ze stimuleren je na te denken over je eigen handelen. Ook is het schrijven binnen een e-coachingstraject een repeterend, zichzelf herhalend proces met positief resultaat: je leest wat je schrijft, dit heeft invloed op je gedrag, wat dan weer invloed heeft op wat je de volgende keer zal schrijven, wat weer stimuleert tot reflectie. Een mooie loop, niet? En doordat alles zwart op wit staat is je hele coachingsproces altijd na te lezen. Je hebt als het ware je eigen zelfhulpboek geschreven en kan deze er altijd op na slaan in lastige tijden.

Ik ben overtuigd! Waar begin ik?

Bij e-coaching geldt hetzelfde als bij face-to-face coaching: zoek een coach uit in wiens kennis en kunde je vertrouwen hebt. Een voordeel van een e-coach: het hoeft niet ‘te klikken’ tussen jullie twee. Je zit immers niet tegenover elkaar en hoeft elkaar niet aardig te vinden om een werkbare situatie te hebben. Maar je wilt wel een professional! Waar je daarom op moet letten bij het zoeken naar een voor jou geschikte e-coach:

  1. Een goede e-coach is aangesloten bij één of meerdere beroepsverenigingen, zoals het NIP, de NOBCO, de NOLOC of de AbvC. Ook voor e-coaching geldt: het is een beroep, geen hobby.
  2. Welke studie- en werkachtergrond heeft je coach? Heeft hij of zij een coachingsopleiding gedaan of is het bijvoorbeeld iemand die jarenlange ervaring in een bepaalde sector heeft opgedaan? Misschien gebruik de e-coach een bepaalde methodiek, of juist niet. Verdiep je hierin en kies bewust.
  3. Diploma’s en beroepsverenigingen zijn niet heilig. Misschien heb je bekenden of collega’s die vol lof zijn over een bepaalde coach zonder certificaten. Let dan wel op de ervaring van de e-coach en kijk goed naar de doelgroep waar hij of zij mee werkt.
  4. Een goede coach werkt met een ethische code (bijvoorbeeld van het NIP of NOBCO) en op basis van vertrouwelijkheid. Niets over jou en jouw proces wordt openbaar gemaakt of gaat naar derden zonder jouw specifieke toestemming.
  5. Kies een e-coach die gebruikt maakt van een e-coachingsomgeving. Zo kan je de jullie mailwisseling gemakkelijk archiveren en teruglezen én werk je in een beschermde omgeving, waar niemand anders dan je e-coach en jij bij je mails kunnen.

Handig om te weten

Nu je weet waar je op moet letten enkele laatste tips over e-coaches:

  1. Maak duidelijke procedure- en tijdsafspraken met je e-coach. En bespreek ook vooraf het financiële gedeelte duidelijk. Bij e-coaching is het niet ongebruikelijk dat je van tevoren betaald.
  2. Het snellere spar-werk is lastig over de mail, wil je juist snelle een-tweetjes is e-coaching misschien niet het juiste middel.
  3. Het feit dat jij meerdere keren per dag een email stuurt, of nu, op dit moment, een issue op wilt lossen, betekent niet dat je e-coach daar altijd in mee kan. Ga niet de hele tijd op de refreshknop drukken: de e-coach reageert niet altijd à la minuut (dit ligt ook aan de afspraken die je met je e-coach gemaakt hebt over reactietijd)!

En, als je dit zo leest, is e-coaching dan iets voor jou? Careerwise kan je helpen bij het vinden van een coach en jouw vragen over coaching. Bij Careerwise combineren we online en offline vaak met elkaar tijdens het coachen. Lees meer en vind de coach die bij je past!

Bronnen: ecoachpro.nl, tilburguniversity.edu en itpreneurs.nl.

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: coaching, Loopbaan, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'E-coaching: wel/niet iets voor jou?'?