Leidinggeven aan millennials – Persoonlijk contact is het sleutelwoord

leidinggeven aan millennials

Leidinggeven aan millennials, hoe doe je dat? Iedereen hecht waarde aan een goede werksfeer. Iedereen wil leuke collega’s en gehoord worden, ook door de baas. Maar voor de nieuwe generatie werkenden, millennials, zijn een fijne werkomgeving en dito sfeer allesbehalve een extraatje: ze zijn cruciaal.

We hebben persoonlijk contact nodig

Mijn generatie, geboren tussen 1985 en 2000, staat niet voor niets symbool voor de happyholic. Als wij ons niet thuis voelen op ons werk, kunnen we niet optimaal functioneren. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat generatie Y nauwelijks nog scheiding kent tussen werk en privé. De opvatting Leven doe je in je vrije tijd is voor ons achterhaald. Werk doen we vaak thuis, ook in de avonduren of het weekend; op de werkvloer staan we te pingpongen met collega’s die ook onze vrienden zijn en met wie we naar het café, strand of een concert gaan. We hechten niet alleen aan persoonlijk contact met collega’s en leidinggevende, we hebben het nódig.

Millennials willen gelijkwaardigheid

Generatie Y is opgegroeid in gezinnen waar het kind centraal staat. Niet langer hiërarchie, onvoorwaardelijk respect voor de ouders en hard werken als centrale thema’s. Nee, er wordt geluisterd naar de kinderen, die mogen meepraten en meebeslissen. Onze ouders kozen voor een vriendschappelijke relatie met ons waarin gelijkwaardigheid en wederzijds respect de belangrijkste waarden  zijn. En we zijn opgegroeid met de boodschap: Je kunt alles worden wat je wilt

Leidinggeven aan millennials

Het resultaat is een generatie die open, innovatief en zelfverzekerd is. Of zijn wij millennials gewoon verwend en arrogant? Dat laatste hoor je vooral van leidinggevenden. Toch zijn diezelfde leidinggevenden vaak zelf ouder van generatie Y-ers. Voor deze leidinggevenden zijn werk en privé alleen nog wel twee aparte werelden. Ik adviseer ze bij ergernis en frustratie over houding en gedrag van hun jonge teamleden toch eens stil te staan bij zichzelf en zich af te vragen hoe ze dezelfde karakteristieken bij hun eigen kind beoordelen. Best kans dat ze tot de conclusie komen dat ze met twee maten meten. Bij leidinggeven aan millennials kan dat kan een helpend inzicht zijn.

Millennials willen sparren met hun teamleider

De happyholic, generatie Y voorop, krijgt stress van een leidinggevende die afstand houdt en hiërarchisch in zijn of haar rol zit. We zijn immers vanuit onze opvoeding gewend ons vrij te uiten en te bewegen en zijn er niet in getraind iemand puur op grond van leeftijd of ervaring met extra respect te behandelen. We willen kunnen sparren met onze teamleider. Wij hebben persoonlijk contact met onze leidinggevende nodig om het beste uit onszelf te halen.

Een broodje halen versterkt persoonlijk contact

Voor de leidinggevende betekent deze ontwikkeling dat de competentie om mensen aan te sturen belangrijker wordt dan inhoudelijke kennis. Om die rol goed in te vullen moet je dichtbij je teamleden staan. Zo leer je hun beweegredenen kennen, weet je wat ze nodig hebben, hoe je ze het beste kunt ondersteunen. En, opnieuw, dat vraagt om persoonlijk contact. Hoe doe je dat? Koffie of lunch buiten de de deur, een broodje halen en een stukje wandelen of een biertje op het terras. Dat creëert de sfeer waarin je persoonlijk contact versterkt. En het praat een stuk makkelijker dan aan weerszijden van het bureau van de baas.

Meer lezen over leidinggeven aan millennials? Check het hier.

Dit artikel verscheen ook op ontopic.insightsbenelux.com

Tags: Ken jezelf, Leiding geven, Leidinggeven aan millennials, Loopbaan, Millennials generatie Y, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Leidinggeven aan millennials – Persoonlijk contact is het sleutelwoord'?