Durf te presenteren: twee opties met slechts één juiste keuze

Durf te presenteren

Veel mensen gaan het geven van een presentatie liever uit de weg. Het is veel te spannend en je loopt het risico dat je iets fout doet. Hierdoor zouden anderen je negatief kunnen beoordelen. Misschien wel met rampzalige gevolgen. Bovendien heb je er helemaal geen talent voor. Wie ben jij nou om iets voor een groep te vertellen? Heb jij de durf te presenteren?

Herkenbaar? Dan is het goed dat je nu dit artikel over presenteren leest. Zwart-wit gezien heb je twee keuzes als het gaat om presenteren:

1. Ik vermijd het liever

Door te kiezen voor optie één zal je in eerste instantie een prettig gevoel hebben omdat de spanning direct weg is. Vermijding is de meest effectieve manier om direct van de spanning af te zijn. Maar vrij snel daarna voelt het zwak. Diep van binnen weet je dat je wegloopt voor iets dat eigenlijk bij je werk hoort. Hierdoor daalt je zelfvertrouwen en ga je jezelf steeds kleiner maken dan je bent. Het kan ook dat je juist gaat compenseren door op verkeerde momenten hoog van de toren te blazen. Hierdoor zou je oorspronkelijke angst voor een negatieve beoordeling wel eens werkelijkheid kunnen worden.

2. Ik durf te presenteren

Door te kiezen voor optie twee zal je op de kortere termijn spanning ervaren. Maar nadat je de presentatie gegeven hebt, ervaar je voldoening omdat je sterker bent geweest dan de spanning. Je hebt het overwonnen. Je bent trots op jezelf waardoor je zelfvertrouwen toeneemt.

Dit is ook het geval als het nog niet perfect ging. Meestal ben jij namelijk de enige die het erg vindt dat er fouten in je presentatie zaten. Sterker nog, deze fouten zorgen ervoor dat mensen zich met je kunnen identificeren. Perfectie staat veel te ver af van de dagelijkse werkelijkheid. Het schept afstand waardoor er minder verbinding is en verbinding is de basis voor een succesvolle presentatie.

Neem stappen, bon voyage

Door de positieve ervaring van het doen, ga je steeds vaker presenteren. Hierdoor word je er beter in en krijg je er meer plezier in. Je bent op een positieve manier zichtbaar en anderen gaan je positiever beoordelen. Het is dus essentieel dat je vanaf nu zoveel mogelijk gaat presenteren. Daarbij is het zeker in het begin belangrijk om te oefenen in een veilige omgeving. Stel jezelf uitdagende maar haalbare doelen. Kies het tempo dat bij jou past.

Tot slot is het goed om te beseffen dat presenteren niet iets is dat je in één dag leert. Het is een reis. Ook deze reis begint met de eerste stap. Bovendien zit de voldoening in de reis en niet in het behalen van de eindbestemming.

Ik wens je een goede, veilige en vooral plezierige reis.

Tags: Ambitie en succes, Persoonlijke effectiviteit, Presenteren, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Durf te presenteren: twee opties met slechts één juiste keuze'?