Je sterke punten zijn niet altijd de dingen waar je goed in bent (deel 2)

sterke punten

In mijn eerdere blog schreef ik over ons troebele begrip van wat onze sterke punten nou werkelijk zijn. De opmerking van Marcus Buckingham dat je sterke punten niet de dingen zijn waar je goed in bent, roept de vraag op: wat zijn ze dan wel? In de eerste blog verduidelijkte ik deze uitspraak door uit te leggen dat je echte sterke punten een tweede kenmerk hebben: je vindt het enorm leuk om te doen.

Met deze heldere definitie van wat je sterke punten dan wel zijn, kun je aan de slag om jouw sterke punten te ontdekken en deze jouw loopbaan te laten sturen. Zo voorkom je dat je belandt in functies waar je heel goed in bent, maar uiteindelijk niet gelukkig wordt.

De twee pijnpunten

Het ontdekken van je echte sterke punten is voor veel jonge professionals geen eenvoudige taak. Het lijkt erop dat ons daar twee pijnpunten dwars zitten:

1. We zijn vaak ons leven lang gestuurd in de richting van doen wat we goed kunnen

Toen ik tijdens mijn studie Frans een specialisatie moest kiezen, zei een docente tegen me: “Ik zie in jou echt een vertaler! Dat zou echt wat voor jou zijn.” Ik was twintig, en had geen flauw benul van wat ik wilde. Ik was al lang blij dat iemand me wees op iets waar ik kennelijk goed in was. Dus startte ik met de specialisatie vertalen. Om er na drie maanden al zeer gedesillusioneerd mee te stoppen. Ik vond het vre-se-lijk saai.

Je hebt in jouw loopbaan vast ook één of meer van dit soort momenten gehad. Je leidinggevende ziet dat je iets goed kunt, geeft je meer van die taken en stuurt zo ongemerkt jouw loopbaan in de richting van waar je goed in bent. Voor je het weet ben je in een functie beland waarin je vooral dingen moet doen die je goed kunt, maar waar je geen plezier aan beleeft. Zorg dus dat je zelf bepaalt in welke richting je jouw carrière stuurt!

2. We vinden dat we niks te willen hebben

Ten tweede vertellen veel Young Professionals me dat ze niet de vrijheid voelen om “iets te willen.” Omdat de economie niet uit het slob lijkt te komen. Omdat ze inmiddels verantwoordelijkheden (een hypotheek, een gezin) hebben die de vrijheid om hun hart te volgen in de weg staat. Dat is zo jammer!

Concurreer op je echte sterke punten

Je sterke punten gebruiken en doen wat je wilt is namelijk het ideale recept voor succes en plezier in je werk. En in deze tijd waarin nieuw werk vinden niet eenvoudig is, is het zelfs essentieel! Je kunt niet concurreren op de dingen die je wel aardig kunt. Wél op datgene waarin je uitblinkt: je echte sterke punten, je talenten.

Opdracht

Nu je weet dat je sterke punten, je talent, zowel gaan over je competentie als je motivatie voor een bepaalde taak of activiteit, kun je gerichter op zoek naar jouw talenten. Houdt daarvoor eens een tijdje een notitieboekje bij de hand op je werk. Schrijf daarin de activiteiten op die je in werk doet waarbij je:

  • vooraf enorm uitkeek naar die activiteit
  • tijdens de activiteit een gevoel van flow had, de tijd vloog en je was heerlijk aan het werk
  • achteraf een goed gevoel had over de taak die je volbracht hebt

Kijk na één à twee weken naar je lijstje van activiteiten en zoek daarin naar de talenten die je hierin hebt ingezet. Wat leert jou dat over jouw talenten?

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Drijfveren, Ken jezelf, Loopbaan, Oriënteren, Personal Branding, Sollicitatiegesprek, Solliciteren, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Je sterke punten zijn niet altijd de dingen waar je goed in bent (deel 2)'?