Uitstellen: zo reken je ermee af!

uitstellen

Dingen eindeloos uitstellen en vooruitschuiven, ben jij daar ook zo goed in? Ik wel. Elke dag begin ik met frisse moed. Van tevoren maak ik meestal zelfs enthousiast een lijstje van wat ik allemaal moet doen. Maar daarna gaat het mis. Eerst even Facebook checken, daarna een paar filmpjes kijken op YouTube. Vervolgens aan de slag? Prima, maar eerst een kop koffie. Op naar de keuken dus…

Uitstellen

En nee, het is echt niet zo dat ik helemaal niets doe. Die checklist krijgt elke dag wel een paar vinkjes. Maar er staan ook altijd één of twee taken op die ik elke avond opnieuw naar de volgende dag verschuif. Tot de uiterste deadline toch wel heel gevaarlijk dichtbij begint te komen – als in: over een uur of twaalf bijvoorbeeld. En dan ga ik als een malle aan de slag. Aan één stuk door tot ik stijf van de energiedrankjes en met knallende hoofdpijn op verzenden, printen of publiceren kan klikken. Uitstelgedrag ten top. Hoe kom je daar vanaf?

Maar eerst: is uitstelgedrag eigenlijk wel altijd slecht?

Onlangs kwamen we op de redactie een nuttige blog tegen van Skip Prichard. Prichard is een succesvolle Amerikaanse zakenman die zijn inzichten en ideeën graag deelt via blogs en lezingen. Volgens hem hoeft uitstelgedrag helemaal niet per se iets slechts te zijn. Sterker nog, aan uitstellen kunnen soms zelfs voordelen zitten! Dus voordat je er voorgoed een einde aan maakt: begrijp goed waarom je eigenlijk aan het uitstellen bent. Hiervoor heeft Prichard twee lijstjes samengesteld. Eén met redenen waarom je bepaalde dingen uitstelt, en één met tips om uitstelgedrag te stoppen.

Waarom je iets uitstelt

Voordat je weet of je uitstelgedrag iets slechts is, moet je weten wat de reden is dat je aan het uitstellen bent. Prichard noemt de volgende redenen voor uitstelgedrag:

1 Geen toewijding of betrokkenheid

Nadat je dat wat je moet doen al een tijd voor je uit hebt geschoven, realiseer je je dat je niet volledig aan het doel bent toegewijd. Je kunt dit beter erkennen voordat je er uren aan gespendeerd hebt. Zo zonde van je tijd en energie!

2 Slecht idee

Je realiseert je misschien wel dat het eigenlijk een slecht idee is, of dat er een betere manier is om hetzelfde doel te bereiken.

3 Te veel doelen

Misschien schuif je het opzij ten goede van iets anders, of liggen je prioriteiten ergens anders.

4 Luiheid

Je kijkt terug op de afgelopen week en realiseert je dat je geen excuus hebt. Je bent gewoon lui. Een slons.

5 Uitputting

Je bent lichamelijk en geestelijk op door andere dingen die gedaan moesten worden, en je begint niet omdat je uitgeput bent.

6 Faalangst

Door niet te starten, maak je het ook niet af en hierdoor beperk je ook het risico om te falen. Want als je het afmaakt, kan iedereen het resultaat zien en er een oordeel over hebben. En je begint nog liever helemaal niet dan dat je dat wilt riskeren.

7 Het conflicteert met je zelfbeeld

Als het resultaat niet overeenkomt met het beeld dat je van jezelf hebt, kun je het eindeloos voor je uit blijven schuiven.

8 Creatief uitstellen

Kijk uit dat je dit niet als excuus gaat gebruiken, maar gebruik het in je voordeel. Misschien lever jij je beste werk juist wel af onder krappe deadlines. Dr. Tina Seelig noemt dit creatief uitstelgedrag. Je kunt het gebruiken om je creativiteit aan te drijven.

uitstelgedrag_by_Death_to_the_Stock_Photo

Hoe stop je met uitstellen?

Er zijn dus genoeg redenen waarom je uitstelgedrag kunt vertonen. Soms kom je er door je uitstelgedrag achter dat iets eigenlijk gewoon een slecht idee is en dat je er maar beter niet aan kunt beginnen. Maar wat nu als je wel een eind wilt maken aan je uitstelgedrag? Daarvoor geeft Prichard de volgende tips:

1 Evalueer

Probeer te begrijpen waarom je iets uitstelt. Is het een van de redenen die hierboven staan, of is er een andere reden? Als je zelfbeeld bijvoorbeeld het probleem is, moet je dit aanpakken voordat je je doel kunt behalen.

2 Ga na wat je precieze doelen zijn

Wees er zeker van dat het iets is wat je moet of wilt doen.

3 Bespreek je problemen met een kleine groep mensen

Kies een paar betrouwbare adviseurs uit die je in bepaalde dingen kunnen begeleiden. Ze kunnen je goede raad geven of je de juiste kant op sturen.

4 Neem je verantwoordelijkheid

Je moet een beslissing maken, en jij bent de enige die dat kan.

5 Visualiseer je succes

Zit er nog steeds geen beweging in? Neem dan de tijd om de voltooiing van je doel te visualiseren. Hoe voel je je daarbij? Wat is het resultaat? Wat zeggen anderen erover? Hoe ziet succes er voor jou uit? Visualisatie kan je verbeeldingskracht stimuleren en je helpen om invloed op je doelen te krijgen.

6 Breek je project op in kleinere doelen

Kleinere doelen zijn makkelijker te behalen en helpen je daardoor om je project sneller af te ronden.

7 Schrijf het op

Het klinkt misschien gek, maar in het opschrijven van dingen zit kracht. Wanneer je iets opschrijft, wordt de kans groter dat je het ook gaat uitvoeren.

8 Geef jezelf deadlines

Doelen zonder deadlines zijn namelijk eigenlijk niet meer dan wensen. De kans dat ze gerealiseerd worden, is dan even groot als de kans dat er een geest verschijnt die al je wensen vervult.

9 Beloon jezelf

En doe dit juist ook voor het behalen van de kleinere doelen.

Zijn er nog andere redenen waarom we dingen uitstellen? En welke tips werken voor jou het beste? Laat het ons weten!

Bron: vrij vertaald vanuit Skip Prichard

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Drijfveren, Ken jezelf, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Uitstellen: zo reken je ermee af!'?