10 tips bij stress – kom mentaal in balans

Heb jij het ook zo druk? Merk je dat je belangrijke dingen vergeet, moeilijk in slaap komt of dat je ellendige to-do-lijst alleen maar langer wordt? Eerder gaf ik al 7 tips bij stress om fysiek in balans te komen, maar mentaal gebeurt er ook een hele hoop. Door op een andere manier te denken, kalmer te reageren en je hart te volgen zul je merken dat je jezelf ook mentaal in balans krijgt.

1. Neem je eigen verantwoordelijkheid

Jij bent zelf verantwoordelijk voor hoe je je leven inricht. Stap uit de slachtofferrol en neem het heft in handen. Je kunt het!

2. Vraag om hulp

Het is niet erg als je er alleen niet uitkomt. Vraag aan je partner, je vrienden, je buren, je collega’s en het universum om hulp. Alle hulp is meegenomen. Maak duidelijk wat je wilt, anderen kunnen dit niet ruiken. Vaak zijn mensen juist bereid om je een stap verder te helpen.

3. Word je bewust van wat je denkt

Besef goed dat waar je aan denkt, dat je dat krijgt, of je het wilt of niet. Gedachten zijn mentale energie; je oude gedachten zetten het oude gedrag en je oude leven voort. Je lichaam zal langzamer volgen, dan je hoofd en hart met hun nieuwe sprongen. Wees lief voor jezelf.

4. Leer duidelijk ja en nee zeggen

Dit is iets om spelenderwijs te ondervinden. Kijk maar eens wat er gebeurt als je dit doet. Grenzen neerzetten kan een heel proces zijn. Ga het aan, het helpt je om meer ontspanning te vinden en van daaruit je dromen waar te maken. Bovendien schuiven we energiegevers vaak het eerste aan de kant, omdat je wilt doen wat gedaan moet worden en wat er van de omgeving wordt verwacht. Houd je energiegevers voorop in je ‘things to do’ lijst. Zeg ja tegen dingen waar je energie van krijgt, zeg ja tegen je droom.

5. Doe wat je doet met volle aandacht

Multitasken levert enorm veel stress op, monotasken helpt je om dat wat je doet gericht te doen. Hierdoor ben je juist sneller klaar dan wanneer je alles tegelijk doet.

6. Wen jezelf aan kalm te reageren

Stress is bijzonder besmettelijk, maar kalmte ook. De vraag waar het om draait is: wil je anderen besmetten met meer stress, of wil je jezelf en de mensen om je heen helen met kalmte? Als je het laatste wilt, probeer dan kalmte uit te stralen. Voordat je ergens op reageert, probeer tot tien te tellen, of tijd te winnen door te zeggen: Ik weet het niet. Ik moet hier even over nadenken.

7. Vergroot je eigenwaarde

Misschien geloof je nu nog in het beeld dat jij een leeg vat bent dat moet worden gevuld met jouw prestaties, druppel voor druppel. Dat je dan pas ‘iemand bent’. De waarheid is echter anders; jouw waarde bestaat uit je bewustzijn, uit je vermogen om waar te nemen en te ervaren. De waarde van elk levend wezen is het feit dat het bestaat. Je bent een persoon die probeert te leven en dat maakt je even waardevol als elke andere persoon die hetzelfde probeert te doen.

8. Volg je hart

Ontdek wat jouw passie is, en waar jouw talenten liggen. Hoe langer je op het spoor bent van dat wat anderen van jou verwachten, en je prioriteit bij je omgeving ligt, des te meer stress je voor jezelf opbouwt. Kies voor jezelf, ontdek wie je bent en leef daar naar.

9. Leer onderscheiden wat van jou is

Hoe jij reageert op de buitenwereld, hoort bij jou. Hoe de buitenwereld reageert op jou, hoort bij de buitenwereld.

Achterhaal hoe jij de buitenwereld interpreteert. Welk verhaal speelt zich in jouw hoofd af als je iets wel of niet doet? Is dit anders wanneer je in contact bent met anderen dan als je eenzaam bent? Merk het op en laat het gaan. Als jij de manier waarop je de wereld verwerkt aanpast, verandert de wereld die je verwerkt.

10. Herprogrammeer je cellulaire herinnering

Cellulaire herinneringen zijn dingen die we (on)bewust hebben meegemaakt en die opgeslagen zijn in onze cellen. Wanneer je deze herinneringen herprogrammeert, neem je de bron weg van dat wat bij jou de stress veroorzaakt. Probeer om niet aan de slag te gaan met je vervelende gevoelens, maar kijk liever waar ze vandaan komen. Zo voel je je op een gegeven moment veel meer vrij en herstel je de balans.

Ik wens je een heerlijk relaxte dag toe! Wees mild voor jezelf bij het toepassen van nieuwe dingen in je leven. Lukt het een dagje niet, dan is het ook goed. Elke dag is een nieuw begin!

Voor de twee artikelen in deze reeks las ik in: De helende kracht van Do-In (Lilian Kluivers), Bijnieruitputting (James Wilson), De moed van imperfectie (Brene Brown), De Healing Code (Alex Loyd) en Leef in balans (Dr. Wayne W. Dyer) en de Academie voor Holistisch Coachen.

Tags: De juiste keuze maken
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '10 tips bij stress – kom mentaal in balans'?