Burn-out door je telefoon, kan dat? Onderzoek wijst uit van wel

Zit je ‘s avonds net lekker te Netflixen piept je telefoon; een belangrijke e-mail van je baas. En zit je op je werk geconcentreerd aan een klus te werken, blijven er berichten binnenstromen in de groepswhatsapp van je hockeyteam. Herkenbaar? Pas op, want als je werk en je privé door elkaar gaan lopen, vergroot je de kans op een burn-out. Dat concludeert Amy Schellevis in haar afstudeeronderzoek waaraan lezers van Careerwise een bijdrage leverden. Ze vertelt over de belangrijkste conclusies uit haar onderzoek:

Wisten we dit niet al lang?

Er is al wel veel bekend over de samenhang tussen een volle agenda en een burn-out. Ook dat dit soort klachten steeds vaker bij Young Professionals voorkomen. Maar hoe deze leeftijdsgroep precies aan een burn-out komt is nog niet eerder onderzocht. Ik was erg benieuwd naar de invloed van alle communicatiemiddelen op een burn-out. In het leven van Young Professionals is het heel vanzelfsprekend om doorlopend online te zijn, maar tegelijkertijd is het niet echt duidelijk wat het effect daarvan is.

Geen one-size-fits-all oplossing voor een burn-out

Het onderzoek bevestigt dat Young Professionals een grotere kans hebben op een burn-out als werk en privé makkelijk in elkaar overlopen. Daardoor wordt duidelijk dat het heel belangrijk is om een goede balans te vinden tussen het werk- en privédomein. Uiteraard is er geen one-size-fits-all-oplossing voor stressklachten en zal er gekeken moeten worden naar allerlei factoren, zoals het type Young Professional en het soort baan. Het is voor zowel bedrijven als jonge mensen echt belangrijk dat ze hier serieus werk van te maken. Het heeft namelijk veel negatieve gevolgen als iemand tijdens de beginjaren van een carrière al uit de running is vanwege burn-outklachten.

Wat kunnen bedrijven en Young Professionals doen?

Vragen stellen bij de huidige gang van zaken. Eerdere cijfers van het CBS laten zien dat vijftien procent van de Young Professionals al burn-outklachten heeft én dat deze groep steeds groter wordt. Ik vind het belangrijk om kritisch te zijn naar de manier waarop jonge werknemers en organisaties omgaan met hun gezondheid. Uit mijn onderzoek blijkt namelijk ook dat het vinden van een goede balans tussen on- en offline niet voor iedereen hetzelfde is. Je persoonlijkheid en het soort werk dat je doet speelt ook mee. Een burn-out heeft vaak meerdere oorzaken tegelijkertijd. De mate waarin je perfectionistisch bent bijvoorbeeld, dat speelt vaak ook een belangrijke rol bij overspannen raken.

Lifehacks

Zelf je grenzen bewaken en bepalen wanneer je de telefoon en laptop uitstaan is dus van groot belang, blijkt uit Amy’s onderzoek. Hoe zorg jij ervoor dat je hoofd leeg is aan het einde van de dag? In deze video laat productiviteitsgoeroe David Allen zien hoe je de hele dag productief kunt zijn zonder ook maar een beetje stress te hebben:

Tags: De juiste keuze maken, Ken jezelf, Keuzestress, Persoonlijke effectiviteit, , Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Burn-out door je telefoon, kan dat? Onderzoek wijst uit van wel'?