De voordelen van lean leadership

Nagenoeg elke leidinggevende en elke young professional verlangt naar een betere wereld. Een mooi begrip, maar nog wat vaag. En daardoor ook onbereikbaar, want… waar moet je dan beginnen? Er zijn zoveel problemen. Je kent vast ook de uitspraak verbeter de wereld, begin bij jezelf. Die uitspraak past goed bij lean werken en lean leadership. Stap voor stap samen verbeteren: zo maken we met elkaar de wereld een stukje mooier!

Wat is lean leadership

Voor je die wereld gaat verbeteren, is het goed om even stil te staan bij wat lean leadership precies is. Lean leadership draait om procesverbetering, maar daar blijft het niet bij. Het hoofddoel van lean leadership is het tegengaan van verspilling en het creëren van waarde. Denk aan verspilling van materialen, maar ook verspilling van tijd en energie. Dit type leiderschap breng je via vier principes in de praktijk. De meeste bedrijven die lean willen werken, blijven hangen bij principe twee, process.

  1. Philosophy: De organisatiedoelen afstemmen op één filosofie, de purpose, dé waardebeleving voor de klant.
  2. Process: Het bedrijfsproces afstemmen op deze filosofie. Meer doen, met minder. Alleen dát doen wat bijdraagt aan die waardebeleving. Het proces optimaliseren.
  3. People and partners: Een verbetering voer je niet in je eentje door. Daarom is het belangrijk om te investeren in de medewerkers en leidinggevenden, zodat er ruimte is om verbeteringen aan te dragen en door te voeren. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen gefocust blijft op de bedrijfsfilosofie zodat precies op dát vlak waarde gecreëerd wordt en verspilling tegengegaan wordt.
  4. Problem solving: Problemen lean aanpakken betekent naar de bredere context kijken, hoe kan een probleem opgelost én voorkomen worden? Welke kans op verminderen van verspilling en toevoegen van waarde draagt het probleem aan?

Voordelen van lean leadership

Grote voordelen die horen bij lean werken zijn:

  • Het is duurzamer: want minder verspilling van materiaal, tijd en energie
  • Het is efficiënter: omdat er bewust omgegaan wordt met tijd en energie
  • Als je lean leadership goed uitvoert, kan het preventief werken tegen burn-outs: omdat er kritischer gekeken wordt naar tijds- en energieverlies

Het verschil tussen lean en agile

Lean en agile werken lijken een beetje op elkaar. Het verschil is dat lean werken volledig focust op meer met minder, zoals hierboven uitgelegd. Bij agile werken draait het meer om continu veranderingen doorvoeren: steeds een aanpassing om beter op de behoeften van de klant aan te sluiten, het product/de dienst beter in de markt te zetten of een andere verandering. Lean en agile passen goed bij elkaar en zijn helpende tools in een dynamische samenleving.

Dit verlangen millennials en Generatie Z van hun leidinggevende

Uit het Young Professional Onderzoek blijkt dat jongeren het best excelleren bij een leidinggevende die hen helpt te groeien en hen coacht in hun ontwikkeling. Dat past enorm bij lean leadership, waarbij leidinggevende en jong talent samen nadenken over minder verspilling en meer waarde. Een gelijkwaardige relatie van mens-tot-mens is voor millennials belangrijk. Jongeren uit generatie Z kennen het zelfs nauwelijks anders.


Dit artikel is tot stand gekomen met input van The Lean Six Sigma Company.

Tags: Future Leaders, Leidinggeven aan millennials, Persoonlijk Leiderschap
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De voordelen van lean leadership'?