Groene banen gewild onder studenten en young professionals

Groene banen gewild onder studenten en young professionals-pexels-tranmautritam-92327

Studenten en young professionals willen een groene carrière. Uit onderzoek van online banenplatform Magnet.me is gebleken dat één op de honderd zoekacties gerelateerd is aan sustainability. Daarmee staat deze sector verrassend hoog in de lijst met meest gezochte zoektermen op de banensite. In dit artikel vind je tips om groene banen aan te bieden als je geen groene organisatie bent. Want jong talent aantrekken staat bij elke organisatie hoog op de agenda.

Young professionals zoeken groen

Een ding is duidelijk: millennials en Generatie Z zijn druk bezig met het klimaat. Ook als het gaat om hun carrière. Sustainability is dan ook een steeds populairder onderwerp onder werkzoekende studenten en young professionals. Met 1 op de 100 zoektermen staat sustainability in de Top 10 van de meest gezochte zoektermen op de banensite.

Tips voor een groene organisatie

Het ligt natuurlijk voor de hand dat studenten en young professionals die een groene carrière ambiëren het beste kunnen solliciteren voor een groene werkgever. Maar wat als jij wel young professionals aan wilt trekken, maar geen groene organisatie bent? Magnet.me sprak The Green Branch, een organisatie gespecialiseerd in CO2-compensatie, over de dingen die je kunt doen om je organisatie een stuk duurzamer te maken.

Wat jij kunt doen

Volgens Jacob Hietink, Co-founder van The Green Branch: ‘Verdiep je meer in alle duurzame mogelijkheden, zowel thuis als op kantoor. Blijf trouw aan de duurzaamste optie in plaats van de optie die het meest voor de hand ligt’. Let op hoe vaak je print. Verspil geen onnodige energie. Haal apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact en doe overdag het licht op kantoor uit als dat mogelijk is. Door als organisatie aandacht te besteden aan deze ogenschijnlijk kleine dingen, sluit je aan bij de jongste generaties op de werkvloer. Én je wordt groener dan je denkt, win-win.

Maak duurzaamheid bespreekbaar en activeer young professionals

Probeer duurzaamheid bespreekbaar te maken en denk stap voor stap. Klein beginnen kan een gesprek op gang brengen wat kan leiden tot een grotere verandering in de organisatie. Een gesprek over het verbod op plastic wegwerpproducten, zoals rietjes en bekers, zorgt direct voor minder plastic op de gehele werkvloer. Het helpt ook om de young professionals in je organisatie actief te vragen naar hun ideeën. Naast dat zij zich gehoord voelen, raken ze ook meer betrokken én boor je een bron van vernieuwende ideeën aan.

Compenseer je CO2-uitstoot

Zitten jullie al met een warme trui achter je laptop, is de lunch vegetarisch en de printer officieel verbannen? Dan is het begin er al. Jullie kunnen bijvoorbeeld uitrekenen wat jullie CO2-uitstoot is en een nieuwe target stellen om het getal naar beneden te krijgen. Helemaal CO2-neutraal worden is helaas niet altijd mogelijk, maar er zijn genoeg creatieve ideeën om de uitstoot die overblijft te compenseren. The Green Branch Co-founder Jacob: ‘Een werkgever kan veel doen om de CO2-uitstoot te verminderen, maar helaas kan niet alles gereduceerd worden. Voor een volledig groene carrière moet er worden gecompenseerd.’

Young professionals willen impact maken

En door voor groene banen te gaan, geef jij hen de kans om écht impact te maken.

  • Laat hen meedenken: ze komen met de innovatiefste ideeën.
  • Laat ze meedoen: ze voelen zich verantwoordelijk.
  • En vier resultaten: zo maak je de impact concreet en zichtbaar.

Door in te spelen op de behoefte van young professionals om impact te maken, houd je ze beter vast in je organisatie. Zo wordt iedereen beter van groene banen!

Tags: Generatie Z, Leidinggeven aan millennials, Millennials generatie Y
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Groene banen gewild onder studenten en young professionals'?