Het coronaproof maken van kantoren. Het lijkt logisch, maar misschien zijn kantoren niet meer nodig? Willen we nog wel terug? Veel Young Professionals missen het sociale contact op kantoor, maar je weet ook dat met veel collega’s in één ruimte zitten je niet productiever maakt. Dus wat jongeren ook voor corona al in de gaten hadden: thuiswerken is zo gek nog niet.
Momenteel wordt er veel geschreven over de vraag: Zijn kantoren niet meer nodig? Dus ging ik op onderzoek uit wat de winst is van thuiswerken voor Young Professionals, en wat we nog moeten leren om het kantoor definitief af te kunnen schaffen.
5x winst aan thuiswerken voor Young Professionals
1. Thuiswerken gaat prima
Vóór corona werkten we ook thuis. Af en toe. Hoe vooruitstrevend we ook waren, het thuiswerken bleef vooral een uitzondering. Want: teamgevoel? Controle? De techniek? Allemaal beren op de weg. Inmiddels weten we beter. Dat thuiswerken gaat prima. Zeker met de kinderen op school. Al mis ik het loopje naar de keuken voor een pot thee voor het hele team.
2. Meer vrijheid
Thuiswerken gaat hand in hand met meer vrijheid. Niemand zit van 9 tot 5 achter z’n bureau, met als enige onderbreking de wc en een lunchpauze. Hoe lekker is het om even een kop koffie in de zon te drinken. En dan maakt dat kwartiertje langer doorgaan om de tijd te compenseren niet uit. Je hebt door zo’n minipauze een veel fijnere werkdag.
De grootste vrijheid zit echter in het zelf indelen van je uren. Ben jij een ochtendmens of een avondmens? Pas je werkuren daar op aan. Ik vind het heerlijk om om zes uur ’s ochtends te beginnen. Vroeg? Ja. Dan ben ik juist scherp. Pauze om 10 uur, pauze met lunch en dan ben ik om drie uur klaar met werken. Ik floreer. En waarom zou je niet leven volgens je bioritme?
3. Minder afleiding
Tijdens het full-time thuiswerken merk je pas hoe vaak je gestoord wordt op kantoor. Je wordt al uit je concentratie gehaald als iemand op staat om naar de wc te gaan. Weg focus. Het duurt vijftien minuten om in een werkflow te komen. Haalde je dat op kantoor eigenlijk wel, alle langslopende mensen en telefoons die afgingen meegerekend?
4. Persoonlijk leiderschap
Persoonlijk leiderschap blijkt crucialer dan ooit. Thuiswerken betekent plannen, jezelf achter de laptop schoppen, opletten dat je op tijd pauze neemt en niet te veel of te weinig uren maakt. Prioriteiten stellen en je privétijd bewaken. Jij bent de leider. Of laat jij je leiden door alles wat via mail en telefoon op je afvliegt?
5. Toekomstbestendig
Tot je verrassing kom je erachter dat je futuristischer bent dan je dacht. Inmiddels ben je een paar maanden verder, zijn kantoren weer open, maar je hebt het toch maar gedaan. Maanden aan een stuk thuisgewerkt. Zonder enige voorbereiding vooraf. Zonder baas die je aan je hand vasthoudt of op je vingers kijkt. Zijn kantoren daarom niet meer nodig? Niet helemaal. We leren ook wat van deze periode.
5x leren voor Young Professionals
1. Balans werk-privé
Naast wijsheden, zijn er ook nieuwe valkuilen ontstaan of relevanter geworden. Want hoe houd je werk en privé gescheiden als alles zich in nagenoeg dezelfde ruimte afspeelt. Je wisselt niet zo makkelijk tussen je rollen zolang je niet letterlijk naar een andere ruimte gaat. Ergens in die stampvolle bus veranderde ik bijvoorbeeld van mama naar eindredacteur en weer terug. Gelukkig hebben we genoeg trucjes geleerd, zoals:
- Netjes aankleden voor werk
- Een blokje omlopen alsof je naar je werk loopt, en na je werk weer alsof je naar huis loopt
- Werken in een andere ruimte dan de woon- of slaapkamer
- Een work-out voor en na je werk
- En ga zo maar door…
2. Productivity guilt
Veel millennials lijden aan productivity guilt, maar tijdens de lock-down leden we er allemaal aan. Als je toch altijd thuis bent, kun je net zo goed ’s avonds ook nog even je werkmail checken. Leuk, maar zo houd je het niet vol. Ontspanning en inspanning moeten elkaar afwisselen als eb en vloed. Zorg dat je toekomstbestendig bent en dein mee.
3. Communiceer!
Met al onze tientallen communicatiemiddelen houden we online contact, maar een misverstand hier en daar gaat toch makkelijker dan wanneer je naast elkaar op kantoor zit. In de toekomst, die opeens werkelijkheid is geworden, is communicatie van groter belang dan ooit.
4. Controle
In één klap was alle controle weg. Managers probeerden al meer te focussen op vertrouwen in plaats van controle, maar door corona is er geen keus meer. Een medewerker die de kantjes ervan af loopt, loopt heus wel tegen de lamp. In de toekomst geen kantoor meer met in- en uitkloksysteem, maar vertrouwen op de medewerker en focussen op resultaat.
5. Teamgevoel
Als je volledig thuiswerkt, ebt het teamgevoel langzaam weg. Online contact kan het echte sociale contact niet vervangen. Maar heb je daar een kantoor voor nodig? Elkaar eens in de zoveel tijd in een leuk café zien voor social talk is ook prima. En dan thuis weer lekker in de werkflow.
Zijn kantoren niet meer nodig?
Je kan veel tijd en geld steken in het coronaproof maken van een kantoor. Maar de grote vraag is of we nog wel terug moeten willen. Vooral jonge generaties waren al gewend aan meer hybride vormen van werken. Dus laten we die lijn doorzetten. Daarbij is het inmiddels wel duidelijk dat de voorheen zo populaire kantoortuin verre van ideaal is. Die vreet concentratie en blijkt een belangrijke veroorzaker van burn-out. Dus een beetje slim thuiswerken is zo gek nog niet!