Taak van de leidinggevende: de ander laten floreren

Taak van de leidinggevende de ander laten floreren - en zo pak je dat aan - Ontwerp zonder titel

‘Iedereen heeft talent!’ Een prachtig uitgangspunt voor jou als leidinggevende, voel je de energie? Je mag het zien als een belangrijke taak van de leidinggevende: de ander laten floreren. Daar word je zelf ook een stuk blijer van dan de ander alleen maar managen, toch? De ander laten floreren is ook nog eens goed voor een fijne werksfeer (hét ding wat jongeren zoeken in werk) en de productiviteit.

Positieve psychologie vs. traditionele psychologie

Een grondslag voor talentontwikkeling, en dus de taak van de leidinggevende om de ander te laten floreren, ligt in de positieve psychologie. Een stroming die eind vorige eeuw is ontstaan en die zich vooral richt op de vraag: Wanneer gaat het goed met mensen? De positieve psychologie is een uitbreiding op de meer traditionele psychologie, die vooral gericht is op zaken wanneer het fout gaat met mensen, zoals burn-out, ziekte, et cetera.

De natuurlijke neiging van leidinggevenden

Van nature ben je als leidinggevende waarschijnlijk geneigd om vooral te letten op de negatieve aspecten: wat werkt er niet, wat gaat er niet goed? Het is namelijk jouw taak om ervoor te zorgen dat alles goed gaat, toch? Dus als het niet goed gaat, spreek je mensen daar op aan. Met wellicht een directieve stijl van leidinggeven, met termen als: coördineren, monitoren, controleren of soms zelfs overnemen en het zelf doen. Zeker als het spannend wordt, ben je als leidinggevende geneigd nog meer te gaan managen, terwijl juist dan ruimte en vertrouwen geven zou helpen om zo de talenten van je mensen echt te laten ontwikkelen.

Taak van de leidinggevende: de ander laten floreren

Als leidinggevende is het belangrijk om het beste uit jezelf te halen en de anderen te laten floreren. Iedereen is uniek en heeft eigen kwaliteiten en talenten. De kunst is dit talent te ontginnen en mensen te stimuleren hun talenten te laten ontdekken én te laten benutten. Dat blijkt ook uit onderzoek van Dan Pink, in zijn boek Drive beschrijft hij de drie onderdelen waardoor mensen intrinsiek gemotiveerd worden:

  • Purpose – Een zinvolle doelstelling geeft mensen een reden om naar hun werk te komen
  • Autonomie – Ruimte ervaren om zelf te kunnen handelen
  • Meesterschap – Uitdaging hebben, steeds beter willen worden in iets doen dat ertoe doet en iets dat past bij jouw talent

Jouw taak als leidinggevende is dus om het meesterschap naar boven te halen bij de mensen aan wie je leidinggeeft. Het is immers zonde om het aanwezige potentieel en talent onbenut te laten. Het bevorderen van talent van medewerkers motiveert, dus ga ervoor!

Webinar Ontwerp een traineeship of Talentprogramma - Careerwise - Trainers voor Young Professionals
Tags: , ,
Vraag van de maand
Reflecteren zie ik als de belangrijkste sleutel voor mijn ontwikkelingDoor te (leren) reflecteren ontwikkel ik mijzelf het beste
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Taak van de leidinggevende: de ander laten floreren'?