NOS op 3 publiceerde onlangs een video over millennials & Generatie Z en stress. Daarover hoor je de laatste tijd namelijk veel verschillende geluiden. Het ene onderzoek wijst uit dat millennials en Generatie Z een stuk meer gestrest zijn dan de generaties daarvoor, het andere onderzoek roept dat er geen bewijs is voor toename van psychische problemen bij millennials en Generatie Z. Dus, hoe zit dat nou?
Stress is van alle tijden
Stress is iets van alle tijden; dat hebben millennials en Generatie Z niet uitgevonden. Sterker nog, stress is uitgevonden door Hans Selye. Of ten minste, hij ontdekte de symptomen en gaf er later een naam aan. Ruim 80 jaar na de ontdekking van stress, is het nog steeds niet duidelijk wat stress nu precies is. Wel is bekend dat stress niet altijd slecht voor je is. Het zorgt ervoor dat jij beter kan nadenken als je aan het stressen bent voor het halen van een deadline, of dat je lichaam snel een wond kan helen. Stress moet alleen niet te lang duren. Zoals ze in de video zeggen: Het is niet per se de hoeveelheid stress die je ervaart, maar de duur ervan. En laten millennials en Generatie Z nu dé groep zijn die constant stijf zouden staan van de stress.
Alles op alles voor niets
Millennials en Generatie Z hebben het gevoel dat ze continu moeten presteren. Ze studeren langer door om een kans te maken op de arbeidsmarkt, waardoor de hoge studiekosten zich opstapelen. Ze blijven langer thuis wonen en maken 60-urige werkweken. En buiten werktijd zijn ze ook altijd bereikbaar voor hun werkgever. Dat alles omdat ze van zichzelf NIET. MOGEN. FALEN. Want als je niet alles op alles zet, en nog een beetje meer dan dat, maak je geen schijn van kans: voor jou honderd anderen. Toch? Maar dit sombere uitzicht is helemaal niet zo nieuw. In de jaren ’80 zag de toekomst er voor jongeren bijna hetzelfde uit: hard studeren, maar geen werk, dus geen toekomst.
Stressmeter: wel of niet meer gestrest?
Kan je deze twee generaties vergelijken? Nee. Kunnen we zeggen dat millennials en Generatie Z meer gestrest zijn dan de pragmatische generatie of babyboomers? Ook nee. Stress is gewoon heel lastig te meten. De ene persoon is nou eenmaal meer gestrest dan de ander en het ‘stressgehalte’ (ook wel cortisol genoemd) in je bloed is op de ene dag hoger dan op de andere dag. Vandaar dat die verschillende onderzoeken ook allemaal met verschillende uitkomsten komen. Wat wél is gemeten, is dat millennials en Generatie Z minder gelukkig zijn en meer burn-out klachten en psychische problemen hebben. En ja, ook nog eens gestrest zijn. Maar niet per sé meer gestrest dan de generaties voor ons. Het hoort er nou eenmaal bij, zeker op jonge leeftijd. En volgens ‘stressuitvinder’ Selye moet je af en toe eens onder stress staan om het leven te kunnen waarderen. Met de nadruk op af en toe natuurlijk, want te vaak stress kan voor vervelende mentale en fysieke klachten zorgen. Dat is toch om gestrest van te worden?