Millennials willen autonomie en vrijheid – wat betekent dat?

autonomie en vrijheid

Millennials vinden autonomie en vrijheid belangrijk. Maar wat betekent dat eigenlijk? Careerwise deed onderzoek naar Millennials & Werk en wat blijkt? Millennials hebben een duidelijk idee over wat ze met deze nogal algemene begrippen bedoelen. Zo zien zij het voor zich in de praktijk:

Vrijheid en autonomie, maar wel binnen duidelijke kaders

Uit de ingevulde vragenlijsten blijkt dat een ruime meerderheid van de millennials zelfstandig werken het belangrijkst vindt als het gaat om autonomie op het werk. Ook duidelijke kaders en richtlijnen worden genoemd als belangrijke factoren. Maar hoe ze hun taken uitvoeren en met welke tijdsplanning, dat bepalen millennials graag zelf. Dat is ook niet zo gek, want eerlijk is eerlijk, werk jij beter als er iemand in je nek loopt te hijgen?

Millennial onderzoek Careerwise autonomie en vrijheid
Bron: Millennial onderzoek 2018 | Careerwise

Jezelf kunnen zijn op het werk

Millennials zijn een tikkeltje eigenzinnig en dat zie je terug in de resultaten van het onderzoek. Maar liefst 22,7 procent van de ondervraagden wil zichzelf kunnen zijn op de werkvloer. Dat houdt in dat ze openheid willen, de vrijheid  om alles te kunnen zeggen wat ze denken en dat ze verwachten dat hun organisatie ze actief stimuleert om zichzelf te zijn. Die behoefte aan openheid is niet gek. Millennials hebben, dankzij het zogenaamde ‘onderhandelingshuishouden‘, van jongs af aan geleerd dat hun mening belangrijk is. Ze zijn gewend te onderhandelen en vinden het daarom belangrijk dat ze worden gehoord.

Flexibele werktijden zijn minder belangrijk

Flexwerken is bij veel bedrijven nog steeds een hot-item, maar hoe belangrijk vinden millennials dat? Slechts een kleine groep wil zelf de werktijden kunnen bepalen. De meerderheid hiervan wil vooral zelf beslissen wanneer ze werken, of wil beoordeeld worden op output zonder dat ze een verplicht aantal uur aanwezig moeten zijn. Uit het onderzoek blijkt dat veel werkgevers al goed op weg zijn als het gaat om flexibele werktijden, parttime werken en zelfroosteren. Dit zou zomaar de reden kunnen zijn dat millennials flexibiliteit niet vaak noemen als pijnpunt. Het is voor hen wellicht al vanzelfsprekend dat ze inspraak hebben in hun werktijden.

Ben je benieuwd naar de andere uitkomsten van ons onderzoek? Houd dan de website in de gaten voor meer uitkomsten en tips voor bedrijven en leidinggevenden.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Drijfveren, Future Leaders, Leidinggeven aan millennials, Millennials generatie Y
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Millennials willen autonomie en vrijheid – wat betekent dat?'?