We leven in een tijd waarin alles mogelijk is en je alles kunt worden wat je wilt. The sky is the limit. Deze vrijheid gaat gepaard met gevoelens van eenzaamheid, angst en teleurstelling. Doordat alles mogelijk is, zou je eigenlijk niet kunnen falen, de klap is dan ook extra hard als dit wel gebeurt. Volgens het CBS komen burn-outs het meest voor bij mensen tussen de 25 en 30 jaar. Als HR-professional en leidinggevende is het dus belangrijk om te weten wat jongeren als energiegevers zien in hun werk. Careerwise deed onderzoek onder ruim 3300 Nederlandse young professionals, zodat we samen kunnen gaan voor meer werkplezier en minder burn-out! Energiegever nr. 1 is: Menselijk samenwerken.
Mensgericht samenwerken: dit betekent het
Het merendeel van de jongeren krijgt vooral energie van een positieve werksfeer. Die ontstaat volgens hen wanneer het samenwerken en de relatie met collega’s centraal staan (79%).
Het belangrijkste aan een goede werksfeer vind ik:
- De samenwerking met collega’s
- De relatie met collega’s
- De bedrijfscultuur
Een goede relatie met collega’s betekent concreet dat er plezier mag zijn, dat je elkaar aanvult, van elkaar leert, open bent en met elkaar omgaat op basis van gelijkwaardigheid. Oftewel, jongeren hebben een sterke voorkeur voor een mensgerichte manier van samenwerken. Dit is de manier die zij van huis uit en vanuit hun studie kennen. Ze hebben ervaren dat deze manier hen optimaal ondersteunt in hun ontwikkeling en in het behalen van gewenste resultaten.
We brengen meer tijd door met collega’s dan met vrienden en onze familie, dus dat samenwerken mag ook wel leuk zijn. – young professional
Dit is mensgericht leiderschap
Mensgericht samenwerken en duidelijkheid geven zijn voor jongeren belangrijke onderdelen als het gaat om hoe zij goed leiderschap zien. Met mensgericht leiderschap bedoelen ze dat:
- verbeterpunten en waardering continu worden uitgesproken
- er oog is voor hun persoonlijke omstandigheden
- wederzijdse verwachtingen duidelijk worden afgestemd.
Een top-down aansturing of directieve manier van leidinggevenden werkt voor jongeren vaak averechts. Ze willen dat er met hen wordt beslist in plaats van over of voor hen. Door waardering uit te spreken, begrip te hebben voor hun persoonlijke omstandigheden en het scheppen van duidelijke kaders en verwachtingen, zorg je er als HR-professional en leidinggevende voor dat jongeren zich beter gehoord en gewaardeerd voelen.
Geinen, efficiëntie en maximaliseren
Als jongeren zeggen dat het werk ‘leuk’ moet zijn, bedoelen ze niet dat ze alleen maar willen geinen. Integendeel, resultaten vinden jongeren minstens zo belangrijk. Alleen hebben ze minder op met louter financiële resultaten als doel op zich. Ze halen meer energie uit het samen efficiënter maken van werkprocessen en het maximaliseren van productie en dienstverlening.
Sturen op energiegevers
Sturen op energiegevers zorgt direct voor meer mensgericht samenwerken, werkplezier en minder kans op burn-out. Ga daarom in gesprek met de jongeren in jouw organisatie:
- Wat zijn hun belangrijkste energiebronnen?
- Wanneer gaan ze met een yes-gevoel naar huis?
- Wat betekent een goede werksfeer voor hen?
- Wanneer ervaren zij succes in hun werk?
- Waar halen ze voldoening uit?
- Als ze één ding zouden mogen verbeteren of veranderen, wat zou dat dan zijn?
Samen met hen aan deze punten werken komt het mensgericht samenwerken gelijk ten goede en als HR-professional of leidinggevende krijg je waardevolle informatie om samen met de jongeren mee aan de slag te gaan.