Dé energievreters bij jongeren #3: Verwachtingen

Energievreter - De energievreters bij jongeren 3 Verwachtingen - pexels-andrea-piacquadio-3799205

Als HR-professional of leidinggevende is het handig om inzicht te hebben in de energiegevers en de energievreters bij jongeren. Daarom ondervroegen wij duizenden Nederlandse jongeren naar waar zij juist wel energie van kregen op het werk, of waardoor juist veel energie verloren ging. Zodat jij hier als HR-professional of leidinggevende op in kunt spelen. Zo houden we samen jongeren gezond en energiek! Energievreter nr. 3 is: verwachtingen.

De twee grootste verwachtingen die jongeren van zichzelf hebben

Jongeren zitten bomvol verwachtingen. Verwachtingen over hun baan, carrièremogelijkheden, relaties, rol in het leven, salaris, ontwikkeling, etc. Op de onderzoeksvraag welke verwachting zij het moeilijkst vinden, antwoordt 59% van hen met de verwachtingen van mezelf. Daarmee bedoelen jongeren:

Perfectionisme bij jonge talenten klinkt voor sommigen misschien aantrekkelijk, maar dat kan op langere termijn behoorlijk misgaan en tot burn-out leiden. Het kan leiden tot onzekerheid, te lang doorwerken, nooit tevreden zijn, afhankelijk worden van positieve feedback. Zelf goed kunnen omgaan met die innerlijke drive hoort thuis in het gebied van persoonlijk ontwikkelen. Het is zowel voor het individu als de organisatie belangrijk. – Jasper Scholten

Verwachtingen van zichzelf is grootste energievreter

De verwachtingen van zichzelf vinden jongeren moeilijker dan voldoen aan de verwachtingen van een manager of de organisatie. Vrouwen lijken meer een eigen drang naar perfectionisme te ervaren dan mannen. Voor mannen is succes moeten hebben belangrijker dan voor vrouwen. Waar het streven van jongeren naar perfectie en succes vandaan komt? Dit zal waarschijnlijk een combinatie van opvoeding, (social) media en maatschappelijke opvattingen zijn. Opmerkelijk is dat jongeren deze verwachtingen internaliseren. Ze zoeken het bij zichzelf in plaats van dat ze naar de buitenwereld wijzen. Misschien zegt het wel iets over hen dat ze de schuld niet bij anderen willen neerleggen en zelf verantwoordelijkheid willen nemen. Wanneer we verder over de generaties heen kijken, dan zien we dat het ook speelt bij de Pragmaten en de huidige generatie scholieren. 

Hoge verwachtingen energievreter in de hele maatschappij

Het lijkt erop dat er een toenemende prestatiedruk is, die leidt tot een alsmaar stijgend aantal mensen met stressklachten. Hoge verwachtingen en prestatiedruk lijken als energievreter zodoende meer een fenomeen te zijn van de maatschappij dan van een generatie. De voor de hand liggende oplossing voor de energievreter verwachtingen is het leren omgaan met die hoge verwachtingen. Het leren onderscheiden van reële en irreële verwachtingen. Op de werkvloer is het van belang dat de leidinggevende vroegtijdig afstemt met de jongere over wat de wederzijdse verwachtingen zijn. Dat sluit ook naadloos aan bij de behoefte van jongeren aan duidelijke kaders en feedback.

Omgaan met energievreters bij jongeren

Als jongeren teveel energievreters ervaren op het werk is de kans groter dat ze burn-out raken of een andere baan zoeken. Daarnaast komt zo’n energievreter het werkgeluk en de productiviteit natuurlijk niet ten goede. Ga daarom in gesprek met de jongeren in jouw organisatie: waar ergeren zij zich het meest aan? Wat vinden ze echt vervelend? Waar loopt energie weg? Samen met hen aan die punten werken zorgt direct voor een positievere sfeer en meer werkplezier bij jongeren én meer senior medewerkers.

Tags: Leidinggeven aan millennials, Loopbaan, Millennials generatie Y, Young professionals
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dé energievreters bij jongeren #3: Verwachtingen'?