De jongeren van nu: Millennials & Generatie Z. Het lijkt een groep die het heel goed heeft. Diploma op zak, in de bloei van hun leven. Maar de cijfers van het CBS wijzen ergens anders op. 40% van de jongeren voelt zich regelmatig somber. En dit herken ik dus van heel dichtbij: mijn broer Kees kreeg aan het begin van zijn young professional jaren een burn-out en raakte depressief. Dit inspireert mij voortdurend in mijn werk en leidde mij naar een preventieve oplossing voor burn-out onder jongeren.
Sterke sensor voor mentaal welzijn
Na veel ups, maar ook veel downs, was hij 38 toen we hem verloren. Omdat Kees altijd heel open was over zijn situatie en zijn gevecht tegen angst en somberheid, heb ik zijn pad van dichtbij mogen meemaken. Dat heeft me veel geleerd. Hij is voor mij nog altijd een inspiratiebron door zijn kracht en positiviteit. Maar ook heb ik een sterke sensor ontwikkeld voor mentaal welzijn bij anderen. En wat het met je kan doen als je even niet zo lekker gaat.
Steeds meer jongeren psychisch ongezond
Dus, kan je misschien begrijpen dat dit soort CBS-cijfers mij hard raken: in plaats van minder, zijn steeds méér jongeren ‘psychisch ongezond’ berekent het CBS. Even de feiten op een rijtje:
- 15 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder is psychisch ongezond
- Dit percentage is sinds 2001, het jaar waarin het CBS begon met de monitoring van de mentale gezondheid, nog niet zo hoog geweest
- Jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) zijn momenteel het vaakst psychisch ongezond; het percentage dat zich neerslachtig en somber voelde lag bovendien hoger dan voorheen
- Daarnaast gaven 4 op de 10 jongvolwassenen aan somberder te zijn dan voor de coronacrisis
- De mentale gezondheid van jongvolwassenen is het laagst vergeleken met alle leeftijdsgroepen
Strijd tegen snelgroeiende epidemie van burn-out en mentaal lijden
Ik vind dat we hier iets mee moeten, als maatschappij, als collega’s, als vrienden en familie van jongeren. Niet stil zitten kijken hoe steeds meer jongeren door het ijs zakken. Maar samen de strijd aangaan met deze snelgroeiende epidemie van burn-out en mentaal lijden. Zelf doe ik dat actief vanuit Careerwise, door de inhoud van onze ontwikkelingsprogramma’s en door initiatieven te steunen zoals het Collectief voor Imperfectie en #IkbenOpen.
De sleutel naar veerkracht en weerbaarheid
Ik geloof dat persoonlijke ontwikkeling voor young professionals een hele belangrijke sleutel is om hen weerbaarder en veerkrachtiger te laten zijn, om hen te leren omgaan met tegenslag. Daarmee verkleinen we de kans op burn-out en mentaal lijden onder jongeren aanzienlijk. Door persoonlijke ontwikkeling leer je immers meer over jezelf, over wat je écht wilt. Over wat je energie kost en wat je energie geeft, zodat jongeren hun leven daarop in kunnen richten. Over wie je werkelijk wilt zijn en wat je wilt bijdragen. Kortom, over wat jouzelf werkelijk dient in elke situatie. Dankzij persoonlijke ontwikkeling leer je in een vroeg (en nog gezond) stadium je eigen grenzen kennen; en die respecteren. Je leert sturen op wat goed voor je is en persoonlijk leiderschap te tonen, waardoor je meer controle neemt over je leven; jongeren met een burn-out zijn die controle juist helemaal verloren.
Preventieve oplossing met directe winst
In de HR-branche zeggen collega’s regelmatig dat ze op zoek zijn naar preventieve oplossingen. Ik geloof dat het antwoord dichtbij ligt: bied jongeren persoonlijke ontwikkeling; een onderzoek naar hun binnenwereld en hoe ze zichzelf van daaruit willen gedragen naar buiten toe. Van binnen naar buiten dus in plaats van andersom. Maar al te vaak leven jongeren andersom, reactief op alle prikkels en notificaties van de waan van de dag, van buiten naar binnen dus. Dat is niet vol te houden.
Dus durf te investeren in hun persoonlijke groei en persoonlijk leiderschap. Dat levert directe winst op voor de jongeren persoonlijk; maar voorkomt ook uitval door mentaal lijden zoals een burn-out en levert ook nog eens winst op op alle andere vlaken, zoals professioneel en vakinhoudelijk. Een young professional die geleerd heeft om de leiding te nemen over zijn eigen leven, weet wat hij/zij wil en hoe zijn/haar energie goed te managen, excelleert op de werkvloer. Daarmee benut je als organisatie het volle potentieel van de jongeren binnen je organisatie.