Generatie Z & hun stage: Zo bind je hen wel aan jouw bedrijf

Stages om te binden en boeien

Dit artikel komt uit Het grote stageboek voor werkgevers. Lees hier voor meer informatie over de stage en het stageboek. 

Maarten Brand is dé stage-expert van Nederland. Volgens Maarten is een goed stage-proces hét middel om Generatie Z aan je te binden. Jongeren maken via een stage kennis met de organisatiecultuur voor een laag tarief. Is het geen match: prima, dan hangt er weinig van af. Is het wel een match? Dan is de onboarding al gedaan en kan je de jonge werknemer duurzaam inzetten. In dit artikel legt Maarten uit wat de meerwaarde en het belang van een stage is. Voor studenten, maar ook voor jou als bedrijf.

De stage

Een stage is dé manier om een relatie op te bouwen met Generatie Z. Natuurlijk is het werken met stagiairs gewoon leuk om te doen, maar een stage is veel meer. De stage is vaak de eerste kennismaking met een beroep of werkveld. De invloed van een bedrijf op die kennismaking is groot, want het kan er een geweldige ontmoeting van maken, maar ook een verschrikkelijke. Jouw bedrijfsbelang is ook groot, want jong talent is schaars.

De stage is een onderdeel van een opleiding waarin een leerling de praktijk leert. De theorie die op school wordt geleerd, wordt in de praktijk (bij een bedrijf of instelling) geoefend. Een stage is bedoeld om te leren hoe het er in een bedrijf of organisatie in het echt aan toegaat. In het mbo heet de stage tegenwoordig beroepspraktijkvorming (BPV). Ook kom je de term ‘werkplekleren’ tegen.

Ervaringsleren

Tijdens de stage komt een student concrete, realistische ervaringen opdoen. Op school oefen je wellicht om iemand te verzorgen. Maar als je op een echte verpleegafdeling komt en je doet wat je hebt geleerd, dan
valt bijvoorbeeld ineens de hagelslag om, iedereen kijkt naar je, en dan valt ook nog de hete thee om, terwijl je een wisseling van dienst hebt over vijf minuten. Het is veel onvoorspelbaarder en veel onduidelijker.

Tijdens de stage leer je daarmee omgaan. Deze ervaringen zijn ontzettend belangrijk voor de manier waarop Generatie Z zich een beeld vormt van zichzelf, van een beroep en van hun positie in dit beroep of in de branche waar dit beroep wordt uitgevoerd.

Beroepsidentiteit

Aimee Hoeve, onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, vertelt waarom praktijkervaring belangrijk is: ‘Tijdens het leren in de praktijk leer je een aantal beroepsvaardigheden, die je niet in de klas of in een rollenspel meemaakt. Denk hierbij aan contact met echte klanten, leveranciers en afnemers, aan presteren onder druk, of aan het omgaan met tegenstrijdige eisen in het werk. Daarnaast kun je denken aan het werken met bedrijfsspecifieke technologie of simpelweg het kunnen functioneren in een werkgemeenschap.’

In haar optiek is een beroep meer dan alleen kennis en kunde. ‘Elk beroep heeft zijn eigen cultuur en specifieke morele principes. In een beroepsopleiding moet ook aandacht zijn voor deze aspecten: mensen moeten worden ingewijd in de mores en ethiek van een beroep. Het gaat dus niet alleen om harde vaardigheden, maar ook om hoe je je gedraagt.

Tot slot is praktijkervaring onmisbaar voor de ontwikkeling van een beroepsidentiteit. Beroepsidentiteit is het verhaal dat we over onszelf maken: “Wat voor verpleegkundige, schilder of accountant wil ik zijn? Wat zijn mijn drijfveren? Wat wil ik bereiken in mijn beroep?” De ontwikkeling van beroepsidentiteit wordt beïnvloed door concrete ervaringen in de praktijk en de reflectie op die ervaringen. Die ervaringen doen studenten bijvoorbeeld op tijdens de stage.’

Maximaal profiteren

De stage is een ontzettend belangrijk onderdeel van een beroepsopleiding. Het is daarom goed om kritisch te kijken naar hoe je dat organiseert. Door de werving en begeleiding van stagiairs goed in te richten bereik je de juiste studenten en geef je stagiairs zo’n topervaring dat ze enthousiast zijn over jouw bedrijf, terwijl jouw bedrijf zelf maximaal profiteert van de stagiair.

Dit artikel komt uit Het grote stageboek voor werkgevers. Lees hier voor meer.  

Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Generatie Z & hun stage: Zo bind je hen wel aan jouw bedrijf'?