Generatie Z en hun zoektocht naar passie

Passie Generatie Z zee armen wijd

Ik kwam laatst een interessant artikel tegen van Susanne Halonen, filosofe, over passie. Iets waar millennials en Generatie Z zo sterk naar op zoek zijn. Susanna schreef dat je vooral niet naar een passie moet zoeken. Iets wat millennials en Generatie Z wel veelvuldig lijken te doen. In dit artikel leg ik je uit hoe ik geloof dat we de jongeren van nu kunnen helpen een andere kijk te krijgen op die zoektocht naar passie.

In alles je passie volgen

Waar voorgaande generaties werk zien als een activiteit die brood op de plank brengt, benaderen millennials en Generatie Z werk breder. Ik gebruik zelf graag de analogie van de work-life balance. Voor de jongere generaties is er geen sprake van een work-life balance, maar van een een lifebalance. Dit betekent dat ze het liefst zien dat alle aspecten van hun leven gematcht zijn aan hun purpose. Werk neemt volgens hen veel van je tijd in beslag en dus zijn millennials en Generatie Z druk bezig met vinden van werk dat écht bij je past. In alles wat je doet je passie volgen, wordt hierbij als ultiem doel beschouwd. Maar dit is dan ook direct de moeilijkheid waar Generatie Z tegenaan loopt.

De zoektocht in de buitenwereld

In de buitenwereld iets zoeken wat goed bij je binnenwereld past, kan zinvol zijn. Alleen als je dat doet zonder eerst de reis langs je binnenwereld gemaakt te hebben dan wordt het een soort zoektocht zonder einde, want waar zoek je dan naar? Naar iets waar andere mensen van hebben gezegd dat dit bij je past? Naar iets waarvan ouders of docenten hebben gezegd dat je dit moet doen of leuk moet vinden? Of iets wat je ziet dat vrienden doen waarvan je het gevoel hebt dat je dit ook zo moet doen?

Generatie Z in een wereld vol prikkels

Ik geloof er heilig in dat het voor jongeren interessant is om een nieuwsgierige en zoekende houding te hebben naar wat bij hen past. Daarvoor zijn de levensfases van student en young professional uitermate geschikt. Het is alleen belangrijk om na te gaan of die zoektocht naar buiten of naar binnen gericht is. Het lijkt soms wel alsof jongeren met geen mogelijkheid de aandacht even naar binnen kunnen richten. Reflecteren is iets waar de huidige jonge generatie niet bepaald in uitblinkt. Naar mijn idee komt dat omdat er vanuit de buitenwereld tegenwoordig zoveel prikkels op jongeren afkomen, dat ze bijna geen andere keus hebben dan in te gaan op de impliciete uitnodiging die daarvan uitgaat en dus voortdurend instant en reactief te acteren.

Van buiten naar binnen leven

Door deze reactieve manier van leven wordt de geluksbeleving naar de toekomst verlegd in plaats van in het hier en nu. Er worden dromerige en weinig concrete doelen gesteld die vaak zeer matig zijn geformuleerd. De lat van verwachtingen ligt hoog. Onder andere door af te kijken van onrealistische voorbeeldfiguren van over de hele wereld. Intussen worden  deze verwachtingen, en die van ouders, docenten en vrienden wel geïnternaliseerd. Het is verwarrend wanneer zulke matig geformuleerde doelen en verwachtingen uiteindelijk een onvervuld gevoel geven omdat ze niet gehaald worden. Uit ons onderzoek blijkt dan ook niet voor niks dat jongeren de verwachtingen van zichzelf, die geïnternaliseerde verwachtingen, het moeilijkst vinden.

Somberheid onder jongeren

Niet weten wie je werkelijk bent, wat je wilt, wat je talenten zijn en reactief leven op basis van alle prikkels om je heen, is zodoende vaak een recept voor een somber en gestrest gevoel. Je voldoet immers voortdurend niet aan je eigen verwachtingen en krijgt de indruk dat anderen daarin veel beter slagen. Daarom vind ik het zo interessant om millennials en Generatie Z juist te helpen met het leren inzien van wat er in je binnenwereld leeft, hoe je dit kunt manifesteren en er enorm veel plezier aan kunt beleven.

Moet je dan wel of niet voor je passie gaan?

Passie vind je wat mij betreft door een andere volgorde toe te passen: eerst naar binnen kijken naar waar je energie van krijgt en wat bij je past en dan kijken naar hoe je daar in de buitenwereld mee kan omgaan. Het draait dus om diepgaand zelfonderzoek, om stilstaan, reflecteren en om vertragen.

Een gelukkig en vervuld leven gaat niet om het vinden van je passie en dat gaan doen, het gaat om het vinden van passie in wat je doet. – Susanna Halonen in Trouw

Als je je innerlijke kompas beter leert kennen, gaat er een wereld voor je open. Je ontdekt wat er allemaal al is en komt erachter aan welke knoppen je vervolgens zelf nog kunt draaien om je leven nog meer naar je zin te maken. Zo zou ik de gedachte dat je een passie moet hebben, liever omvormen naar het vinden van wat er in de buitenwereld al zo goed past bij wie je van binnen werkelijk bent. Wat is er al? Waar en hoe leef ik eigenlijk mijn passie al? Dat zit soms in kleine dingen.

Een vraag die ik daarbij graag stel is: waar krijg je energie van? En voordat je dan reactief en vlot reageert, denk dan eerst eens even goed na. Neem de tijd, keer even naar binnen, haal eens rustig adem en voel! Wat zijn dingen die zo goed matchen met je binnenwereld dat je er van oplaadt ook al kost het energie in letterlijke zin. Zo werk ik zelf heel graag in mijn tuin, het liefste door stevig fysiek werk te doen zoals zagen, snoeien en spitten. Daar laad ik van op!

Tags: Generatie Z, Millennials generatie Y
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Generatie Z en hun zoektocht naar passie'?