fbpx

Hier krijgt generatie Z nu echt stress van

generatie z stress - careerwise - pexels-mbardo-5293994

Generatie Z en stress: De grootste stressfactor voor Generatie Z is school. Dat blijkt uit het meest uitgebreide onderzoek ooit naar stressfactoren onder jongeren, uitgevoerd door UNICEF, het Trimbos-Instituut, Stichting Alexander en de Universiteit Utrecht.

Verkeerde inschatting

De uitslag van het onderzoek liet vele volwassenen verbijsterd staan. De verwachting was namelijk dat social media de grootste stressfactor zou zijn, maar die eindige zo ongeveer onderaan. Maar 2% van de jongeren ervaart stress door social media. En misschien wel logisch ook: generatie Z is opgegroeid met social media, zij kwamen al swipend de wereld op.

Grootste stressfactor

De grootste stressfactor waar generatie Z stress van krijgt, blijkt de schooldruk te zijn. 1 op de 4 jongeren ervaart vooral stress door school. 1 op de 3 jongeren ervaart daarbij stress om te voldoen aan verwachtingen van zichzelf of anderen. Dit ligt in lijn met de generatie boven hen, de millennials, die ook vooral leidt onder de torenhoge verwachtingen van zichzelf.

Generatie Z en stress: de verschillen

Ook generatie Z is niet over één kam te scheren, de grootste verschillen in stresservaring op een rijtje:

  • Meisjes ervaren minder levenstevredenheid dan jongens
  • Meisjes hebben vaker emotionele problemen dan jongens
  • Jongeren met een migratieachtergrond, uit gebroken gezinnen en meisjes ervaren minder sociale steun wat de stress verhoogt
  • Meisjes ervaren meer druk door schoolwerk dan jongens
  • Z’ers met een hoger opleidingsniveau zijn gevoeliger voor druk door school en verwachtingen van anderen

Generatie Z en stress: de oplossingen

De jonge generatie heeft zelf nagedacht over oplossingen voor de stress die zij ervaren. Oplossingen waar ze zelf mee komen:

Generatie Z en stress: het advies naar elkaar

Net als elke generatie zit generatie Z in hetzelfde schuitje: zij groeien op in eenzelfde maatschappij, een zelfde schoolsysteem, en lopen tegen dezelfde obstakels aan. Daarom hebben zij ook een advies voor elkaar:

  • Zoek niet steeds méér in het leven
  • Het respect voor elkaar
  • Accepteer minder fijne dingen
  • Blijf positief
  • Vraag om hulp

Het lijkt mij een mooi advies waar we allemaal iets aan hebben!

Tags: , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hier krijgt generatie Z nu echt stress van'?