Millennials en bevlogenheid #1: Wat bepaalt bevlogenheid?

millennials en bevlogenheid - by Andrea Piacquadio - angry-man-is-screaming-3760044 (1)

Bevlogenheid geeft een millennial letterlijk vleugels. Als een medewerker bevlogen is, voelt hij of zij zich on top of the world. Met mooie effecten als hoge motivatie, enthousiasme en de veerkracht om te anticiperen op veranderingen. Investeer in millennials en bevlogenheid en je krijgt gelukkige medewerkers en een fantastisch resultaat. Dit artikel is deel één in de driedelige serie: Millennials en bevlogenheid. Wat bepaalt bevlogenheid? Deel twee, bevlogenheid bevorderen, en deel drie, over de rol van de organisatie maken de serie compleet


Wat bepaalt bevlogenheid?

Bevlogenheid stimuleren is dus een goede zaak voor de young professional én de organisatie. De bevlogenheid wordt aangewakkerd door energiebronnen op je werk en de persoonlijke hulpbronnen van de millennial. Als HR-professional heb je invloed op beide factoren.

1. Energiebronnen op je werk

De energiebronnen die millennials en bevlogenheid aanwakkeren zijn het makkelijkst te beïnvloeden door een leidinggevende of HR-professional omdat deze bronnen zich op je werk bevinden.

  • Het behalen van doelen op je werk: geef hier meer aandacht aan door er even bij stil te staan tijdens meetings en door complimenten uit te delen.
  • Zinvolle resultaten: Laat zoveel mogelijk zien welke resultaten er behaald zijn en waarom dat zo belangrijk is. Welk verschil maken jullie als team en als individu?
  • Het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling: geef opbouwende en positieve feedback en geef je medewerkers de kans om persoonlijke doelen te delen en na te streven.
  • Sociale steun van en naar collega’s: je team bestaat uit collega’s die allemaal hun ups en downs hebben. Vraag af en toe hoe het persoonlijk met hen gaat en stimuleer de openheid in het team zodat er mensgericht samengewerkt kan worden.
  • Vrijheid om werk zelf in te richten: deadlines moeten gehaald worden, maar kunnen je medewerkers verder zelf indelen hoe zij dat het liefst aanpakken?
  • Het verlagen van negatieve invloeden: vraag de medewerkers in je team wat hen het meest negatief beïnvloedt op hun werk; en probeer daar iets aan te doen zodat je dat energielek dicht.

2. Persoonlijke hulpbronnen

In hoeverre een millennial bevlogen raakt, ligt ook aan de young professional zelf. Hoe weerbaarder hij of zij is, hoe makkelijker bevlogenheid een kans krijgt. De weerbaarheid kan vergroot worden door optimisme en zelfvertrouwen. Als HR-professional kun je het zelfvertrouwen van de millennial boosten om meer bevlogenheid te creëren. De persoonlijke hulpbronnen zijn:

  • Hoop
  • Optimisme
  • Veerkracht
  • Zelfvertrouwen

Samen vormen deze vier hulpbronnen het psychologisch kapitaal van de werknemer. Bij tegenslag, moeilijke opdrachten en perioden van stress, kan de medewerker putten uit deze hulpbronnen. Hoe meer hoop, optimisme, veerkracht en zelfvertrouwen de medewerker heeft, hoe beter hij het leven in het algemeen aan kan. En hoe meer bevlogen hij kan zijn over zijn werk en de organisatie.

Zo vervliegt bevlogenheid

Bevlogenheid vervliegt door stressoren. Stressoren zijn negatieve dingen op je werk die stress opleveren. Te hoge werkeisen of te hoge verwachtingen, waar de millennial nauwelijks aan kan voldoen, gaat ten koste van de bevlogenheid van de young professional. Andere stressoren zijn bijvoorbeeld:

  • Te weinig pauzes om te herstellen
  • Te snel moeten werken
  • Doelen die voortdurend niet gehaald worden
  • Slecht leiderschap

Het effect als bevlogenheid ontbreekt

Wat bepaalt bevlogenheid is een belangrijke vraag. Want als bevlogenheid ontbreekt, verliest de millennial de connectie met zijn werk. De millennial is dan niet meer enthousiast, gedreven en toegewijd aan je werk. Dit is lastig in de samenwerking met het team, maar het maakt het ook moeilijker om doelen te behalen waardoor de bevlogenheid nog meer wegzakt. Uiteindelijk kan de young professional zelfs gezondheidsklachten en een burn-out krijgen door het gemis aan bevlogenheid.

Wisselwerking stressoren en energiebronnen

Er zijn op je werk altijd stressoren die je niet weg kunt nemen. Soms is er nu eenmaal stress, is er iets heel spannends of gaat het een tijdje wat minder. Zijn er te veel stressoren voor een langere tijd, dan is de kans groot dat dit tot een burn-out leidt.

Gelukkig is er een wisselwerking tussen stressoren en energiebronnen. Waar een stressfactor de bevlogenheid te niet doet, kan een energiebron de bevlogenheid weer aanwakkeren. Daardoor is het extra belangrijk om je als HR-professional te richten op de energiebronnen, zeker als er stressoren zijn waar je niets aan kunt doen. Zo zorg je voor de millennials en bevlogenheid in jouw organisatie – waardoor beiden sterker worden.


Dit artikel is geschreven op basis van de scriptie van Liza Vromen in opdracht van Careerwise, onderzoek van Careerwise en de bronnen:

Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Millennials generatie Y, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Millennials en bevlogenheid #1: Wat bepaalt bevlogenheid?'?