Millennials en werk: focus op persoonlijke ontwikkeling en mensgericht leiderschap

millennials en werk

Nederlandse millennials (geboren tussen 1985 en 2000) krijgen de meeste werkenergie van een goede sfeer op de werkvloer. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek door Careerwise, Appical, generatie-expert Aart Bontekoning en millennial-expert Jasper Scholten. Het onderzoek naar millennials en hun werk werd uitgevoerd tussen 2015 en 2018.

Persoonlijke ontwikkeling

Informele gelijkwaardige verhoudingen, open communicatie, feedback van ervaren collega’s en mensgericht leiderschap zijn voor hen de belangrijkste ingrediënten om energiek op kantoor te verschijnen.

Ook bloeien werkende millennials op als zij ruimte krijgen voor hun persoonlijke ontwikkeling. Onder persoonlijke ontwikkeling verstaan ze: mijn talenten ontwikkelenvanuit mijn kracht opereren en onderzoeken wat ik echt wil.

Energiek en loyaal

Een goede sfeer en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling zorgen er niet alleen voor dat millennials productief aan de slag gaan, het maakt hen ook loyaler aan hun werkgever. Ze voelen zich thuis in sociaal goed ontwikkelde organisaties en laten dit meespelen in hun zoektocht naar een baan. Een killer salaris, maar geen ruimte voor sociale en persoonlijke ontwikkeling? Daar bedanken de meesten van hen voor.

Alle kanten van de zaak

Tijdens de economische crisis waren bedrijven vooral gericht op financiële resultaten. Begrijpelijk. Nu gaat de aandacht vaak uit naar innovatie en technologische ontwikkelingen. Ook logisch. Het punt is, dat millennials juist alle kanten van de zaak willen bekijken. Dus óók de productiviteit, de mogelijkheden om het werk sneller en makkelijk te maken, de sociale omgang op de werkvloer en de impact die hun werk heeft op de maatschappij.

Vergrijzende organisaties missen frisse blik

Organisaties die blijven hangen in oude patronen, zoals top down-veranderingen en angstvallig vasthouden aan bureaucratische controle, krijgen het niet voor elkaar om technologisch te innoveren en dat zien ze terug in de financiële resultaten. Dit gebeurt vooral bij vergrijzende organisaties. Zij missen de jonge generatie, de millennials, die een frisse blik bieden op de technologische innovaties, besluitvorming en communicatie.

Millennials en werk: zo hou je ze aan boord

Er is werk aan de winkel voor HR en directies. Door de ouderwetse gang van zaken te doorbreken kunnen zij de millennials geboeid en aan boord te houden. Vooral omdat in verreweg de meeste organisaties de jongste generatie de kleinste is. Zij hebben de steun van ervaren collega’s nodig in hun natuurlijke drang om de organisatie op te frissen. Dat levert niet alleen bij millennials meer werkenergie op, maar ook een sociaal- en economisch gezonde en aantrekkelijke organisatie. In het belang van iedereen.


Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>

Millennial Onderzoek 2018

Careerwise, Appical, generatie-expert Aart Bontekoning en millennial-expert Jasper Scholten bundelden hun krachten in de analyse van de uitkomsten van ruim 60 werksessies met groepen millennials en een enquête onder ruim 3300 millennials in ruim 100 Nederlandse organisaties, in vrijwel alle branches. Meer weten over dit onderzoek? Eind september verschijnt een whitepaper met de uitkomsten op careerwise.nl, gratis te downloaden.

Blijf op de hoogte via de Careerwise nieuwsbrief.

Dit artikel is een bewerking door Careerwise van onderstaande officiële onderzoekspublicatie. Het overnemen van (onderdelen uit) de (originele teksten) is toegestaan mits voorzien van bronvermelding.

Download als PDF

Dowload als Word-document

 

Tags: Generaties, Millennials generatie Y, Persoonlijke ontwikkeling, Werkenergie, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Millennials en werk: focus op persoonlijke ontwikkeling en mensgericht leiderschap'?