Top-100 populairste banen 2021: Traineeships spelen grote rol

populairste banen 2021 - Top-100 populairste banen 2021 Traineeships spelen grote rol - pexels-sora-shimazaki-5668853

Voor het eerst in drie jaar is de FMCG-sector niet de grootste in de top 100 meest populaire banen 2021. Consultancy heeft die eerste plaats ingenomen, en ook de overheidssector is in populariteit gestegen. Dat is gebleken uit jaarlijks onderzoek van vacatureplatform Magnet.me. Waar uit het Young Professional Onderzoek bleek dat jongeren vooral op zoek zijn naar ontwikkeling, blijkt dit ook uit het onderzoek van Magnet.me. Jongeren blijken keer op keer hun keuzes af te stemmen op waar zij denken zich het meest te kunnen ontwikkelen.

De populairste banen 2021

In de top 100 meest populaire banen 2021 stonden maar liefst 33 banen uit de consultancy sector. De FMCG-sector kwam op de tweede plaats met 18 vacatures in de lijst. Na consultancy en FMCG waren IT, overheid en finance de grootste sectoren in de lijst. IT staat daarmee op de derde plek, waar vorig jaar logistiek stond. Logistiek is een sector die in 2020 een korte maar krachtige verschijning maakte in de lijst.

Young professionals enthousiast over enorme ontwikkelkans die consultancy biedt

Consultancy kreeg in 2021 veel aandacht van hoogopgeleide studenten en young professionals. Het is een brede sector die bekend staat als een carrièrestap waar een diversiteit aan werkervaring opgedaan kan worden. Mede-oprichter van Magnet.me Laurens van Nues: Als startende consultant werk je projectmatig voor verschillende opdrachtgevers in allerlei sectoren, waarbij je leert om in korte tijd problemen op te lossen voor de klant. Daar leer je enorm veel van en met die ervaring op zak word je gezien als een interessante hire door veel andere werkgevers. Ik snap dat young professionals daar enthousiast van worden.

43% van de meest populaire banen zijn traineeships

In 2020 bleek al dat de overheid zich ontwikkelde tot een gewilde sector voor jong talent. Dit jaar blijkt die populariteit weer, in de vorm van meest voorkomende werkgevers in de lijst. Samen met FMCG-gigant Unilever staat WerkenbijdeEU op een gedeelde eerste plek met ieder maar liefst zes vacatures in de top 100. Beide werkgevers bieden voornamelijk traineeships aan, wat zeer geliefd is bij young professionals. Na een dip tijdens de pandemie is het aantal traineeships met ruim 22% gestegen tot 43 van de in totaal honderd vacatures.

Nederlandse bedrijven overheersen top van de lijst

De meest populaire vacature van het afgelopen jaar was de rol Entry Level Consultant bij consultant Oliver Wyman. De Amerikaanse werkgever is al drie jaar op rij terug te vinden in de top van de lijst. Een nieuwe ontwikkeling is het aantal unieke Nederlandse bedrijven dat bovenaan de top 100 staat. Zeven werkgevers, waaronder Pon, Philips en PostNL, zijn terug te vinden in de top tien van de volledige lijst. Dit is ruim het dubbele van het jaar ervoor, toen drie unieke Nederlandse werkgevers in de top tien waren terug te vinden. Laurens van Nues: De top tien populaire banen 2021 is dit jaar ontzettend divers. We zien banen uit verschillende sectoren en bij veel unieke werkgevers. Het is mooi om te zien dat er veel verschillende werkgevers zijn die tot de verbeelding spreken, zo hebben young professionals wat te kiezen. 

Onderzoeksmethode

Op Magnet.me kunnen gebruikers zoeken naar banen die bij hen passen. Iedere vacature die ze zien, kunnen ze negeren of liken; vervolgens kan er worden gesolliciteerd. De jaarlijkse Top-100 meest populaire banen wordt gebaseerd op hoe vaak gebruikers besloten een vacature te liken én vervolgens ook te solliciteren. In totaal werden in 2021 in totaal 73.000 vacatures op Magnet.me geplaatst. Check de volledige top 100 lijst hier.

Tags: Consultancy, Young professionals
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Top-100 populairste banen 2021: Traineeships spelen grote rol'?