De standaard werkweek, op kantoor, van 9 tot 5, was aan het verdwijnen en is door corona van tafel geveegd. Welke verschillende manieren van werken bestaan er? Wat spreekt young professionals aan? En: hoe ga jij als HR-professional om met al die verschillende manieren van werken?
Werk is vloeibaar geworden
Werk is vloeibaar geworden: het sijpelt tussen je bezoek aan je ouders en het boodschappen doen door. Het stroomt langs je dagje uit en op een werkdag ga je, even tussendoor, een Marktplaatsaankoop ophalen. Tot begin 2020 zaten we nog vastgeplakt aan het kantoor, met hoogstens één dag thuiswerken. Nu zijn we los en hebben we inmiddels veel geleerd. Maar heb jij alle verschillende manieren van werken al eens geprobeerd? Er zijn zoveel meer mogelijkheden dan óf op kantoor óf thuis.
Verschillende manieren van werken
- Full-time op kantoor
- Full-time thuis
- Plaatsonafhankelijk: Lekker aan een picknicktafel in het bos
- Tijdsonafhankelijk: Fijn als je een echt ochtend- of avondmens bent
- Plaats- en tijdsonafhankelijk: Zo vrij als een vogel.
Voordelen verschillende manieren van werken
Toen ik als eindredacteur bij Careerwise begon, zaten we met elkaar op een tof kantoor in Amsterdam. Ik was blij met het kantoor, de mensen, de vibe en het was makkelijk schakelen met collega’s. En toen kwam corona en zaten we net als iedereen thuis. Daar heb ik echt even aan moeten wennen, maar al gauw was ik er zó blij mee. Ik verzet bergen werk doordat ik geen afleiding heb. Ik kan gewoon even tussendoor boodschappen halen en daarna weer verder met een frisse blik. Door het compleet flexibele werken is mijn werk-privébalans eindelijk daadwerkelijk in balans. En dan hoor ik nu te zeggen dat ik mijn collega’s mis. Maar dat is niet zo. Ik zie en spreek ze meerdere keren per week via videobellen en gewoon bellen, en om de zoveel tijd spreken we live af en proosten we op Careerwise. En thuis knallen we weer. De voordelen van flexibel werken op een rijtje:
- Je kunt je werk beter afstemmen op jezelf als persoon: ben je een ochtendmens en wil je heel vroeg beginnen? Geen probleem. Houd je van structuur en vaar jij wel bij de 9-5 structuur? Ga je gang
- Je bent flexibeler: Is er ’s middags iets waar je even heen wilt? Geen probleem, werk je toch gewoon ’s ochtends en ’s avonds?
- Je bent productiever omdat er minder afleiding om je heen is
- Een opleiding of cursus is makkelijker te combineren met je werk
- Je levert meer op voor het bedrijf – jouw toegevoegde waarde stijgt dus
Wat young professionals willen
Young professionals willen meer vrijheid en autonomie. Dat sluit naadloos aan bij de verschillende manieren van werken. Tegelijkertijd worden veel leidinggevenden zenuwachtig door die roep naar meer vrijheid. Uit het Young Professional Onderzoek van 2018 blijkt verder dat millennials, de grootste groep young professionals, zich ook erg verantwoordelijk voelen. Ze kunnen die vrijheid ook aan, ze willen ervan leren. Young professionals staan open voor nieuwe manieren van werken, communiceren en projecten aanpakken.
Jouw rol als HR-professional
Jouw rol als HR-professional of leidinggevende draait allereerst om luisteren. Wat willen jouw young professionals? Ze zitten vol innovatieve ideeën, laat die ideeën er maar uit stromen en kijk waar je iets mee kunt doen. Willen ze plaatsonafhankelijk werken? Je kunt laptops huren om dat mogelijk te maken en dan richt je het kantoor in als een ontmoetingsplek in plaats van een werkplek. Door ideeën op te halen bij de young professionals houd je hen betrokken bij je organisatie, ze voelen zich gehoord. Door het uitwerken van die ideeën, het daadwerkelijk doen in plaats van er enkel over praten, wordt je ook een aantrekkelijke werkgever voor andere young professionals.
Dit artikel is tot stand gekomen met input van Flexitrent