Succes: iets dat we allemaal nastreven. In het Young Professional Onderzoek onderzochten we wat dit begrip voor jongeren betekent. Dat is belangrijk om te weten voor leidinggevenden en HR-professionals. Want als je weet wat jongeren écht nastreven, kan je daar strategisch op inspelen om jongeren te binden en te boeien aan je organisatie.
Succes: dit betekent het voor jongeren
Op de vraag Hoe definieer jij voor jezelf succes? volgt als antwoord de volgende top 3:
- Gelukkig zijn
- Als ik het gevoel heb waarde toe te voegen
- Mijn talenten optimaal benutten
1. Gelukkig zijn
Jongeren definiëren succes dus bijna unaniem (96%) als gelukkig zijn. Daarnaast staat gelukkiger worden in hun top 3 van ambities die zij het komende jaar willen realiseren; en 70% hoopt over een jaar nog gelukkiger te zijn. Jongeren doen er alles aan om dichter bij geluk te komen. De drang naar beter, meer, fijner, mooier en vooral leuker is sterker dan ooit.
2. Waarde toevoegen
Waarde toevoegen is iets dat millennials en Generatie Z enorm motiveert. Zij willen impact maken. Niet alleen binnen de afdeling of binnen de organisatie, nee, op de wereld. Daadwerkelijk iets toevoegen, verbeteren. Dit wordt richting Generatie Z alleen maar nog belangrijker.
3. Talenten optimaal benutten
Dat geluk van nummer één uit bovenstaande top drie zoeken jongeren niet zozeer in spullen, maatschappelijk aanzien of maximaal verdienen, maar vooral in het gevoel onderweg te zijn naar een betere versie van zichzelf. Ze zijn voortdurend op zoek naar richting, perspectief en een daarbij passend persoonlijk groeipad. Het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten, nieuwe vaardigheden leren en een opleiding volgen staan hoog op hun wensenlijst. Ze denken niet in cashen, maar in kansen en willen er vooral geen één missen.
Succes: dit is het veel minder
Veel lager op de succesladder scoort een partner en (uitzicht op) kinderen hebben. Vinden ze dat niet belangrijk? Zeker wel, maar het speelt pas later in hun leven. Dat hoeft nu nog niet op orde te zijn. Ze hebben het gevoel het krijgen van kinderen uit te kunnen stellen (57%) en ook een definitieve partnerkeuze hoeft nu nog niet gemaakt te worden (73%).
Dit sluit aan bij de gedachte dat de periode tussen puberteit en volwassenheid steeds langer wordt. Psycholoog Jeffrey Arnett stelde al dat er een nieuwe levensfase toegevoegd zou moeten worden: emerging adulthood. Ze zijn geen kind meer, maar ze worden ook nog niet beschouwd als volwaardige volwassenen
Meer succes ervaren op de werkvloer
Nu onderzocht is hoe millennials en Generatie Z succes definiëren, kan je hier als leidinggevende en HR-professional op inspelen. Met als resultaat dat jongeren meer succes ervaren én meer gebonden worden aan de organisatie. Win-win.
Gelukkig zijn, waarde toevoegen en talenten optimaal inzetten, hebben veel met elkaar te maken. Door waarde toe te voegen en je talenten optimaal in te zetten, ervaar je geluk. Sturen op het inzichtelijk maken van welke waarde de young professional toevoegt én kansen geven om talenten te ontdekken en vervolgens optimaal in te zetten, is een effectieve strategie.
Het hoeft niet ingewikkeld te zijn
Levensfasevragen als wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik? en de zoektocht om talenten optimaal te benutten zijn populairder dan ooit. In een tijd waar FOMO, keuzestress en perfectionisme hoogtij vieren, ervaren de jongeren snel het gevoel geleefd te worden. En dat terwijl zij geen reactief leven willen leiden, maar juist proactief willen bijdragen aan de wereld om hen heen.
Begin daarom om ze te helpen hun zelfinzicht te vergroten om van daaruit aan het roer te gaan staan van hun eigen leven. Wat zijn mijn talenten, waar ben ik goed in, wat vind ik leuk en bovenal: waar krijg ik energie van? Dit kan al door gebruik te maken van simpele tools zoals, leren reflecteren, het kernkwadrant, een talententest of door te werken met het levenswiel of begeleide intervisie. Het zijn slechts voorbeelden om te laten zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn om te investeren in talentontwikkeling. Leven vanuit wie je bent en waar je voor staat, geeft meer rust en verlaagt ook nog eens de kans op burn-out.