10 tips voor leidinggevenden

tips voor leidinggevenden - 10 tips voor leidinggevenden - pexels-pixabay-220147

Leidinggeven: een mooie uitdaging. De situatie in en buiten je organisatie verandert continu, de jonge werknemers waar jij leiding aan geeft groeien verder. Ze lopen tegen dingen aan, ontdekken talenten en valkuilen. Jij mag dat allemaal analyseren en alles zo goed mogelijk in banen leiden zodat de organisatie én de mensen steeds meer in hun kracht komen te staan. Dat geeft veel voldoening, maar de verantwoordelijkheid kan je ’s nachts ook wakker houden. Daarom verzamelden wij 10 tips voor leidinggevenden; op basis van grootschalig onderzoek, andere leidinggevenden en de praktijk.

Tips voor leidinggevenden: eerst even over jou zelf

1. Wees lief voor jezelf

Leidinggeven is leuk en uitdagend, maar ook spannend. Of je nu net bent begonnen met leidinggeven of je al jaren leidinggevende bent, er ontstaan steeds weer nieuwe situaties. En nieuw is altijd een beetje spannend. Zeker als je niet achterover kunt leunen om te kijken wat de rest gaat doen, maar jij the one in charge bent. Sta voor de mensen in je team, handel en beslis, delegeer, stimuleer en rust.

Lief zijn voor jezelf als leidinggevende betekent twee dingen:

  1. Wissel het leidinggeven af met rust: altijd op je toppen presteren houd je niet vol
  2. Verwacht niet van jezelf dat je alles weet: een leidinggevende is ook maar een mens

Accepteren dat je niet alles weet, creëert voor jou ruimte om zelf te groeien en te ontwikkelen. Daarnaast maakt het je juist toegankelijk naar de young professionals en seniors binnen je afdeling. Millennials en Generatie Z verwachten dat hun leidinggevende verbindt, hen gelijkwaardig behandelt en tussen de mensen staat. Ze zijn niet onder de indruk van een hogere functie of lange staat van dienst. Een gelijkwaardige relatie van mens-tot-mens is voor millennials belangrijk. Jongeren uit Generatie Z kennen het zelfs nauwelijks anders.

2. Leid jezelf

Als leidinggevende leid je anderen. Maar kan jij jezelf leiden? Dat is het geheim van een goede leider: je kunt anderen alleen leiden als jij jezelf kunt leiden. Oftewel: persoonlijk leiderschap. Weet jij waar je staat, wie je werkelijk bent? Wat jouw valkuilen en talenten zijn, en hoe je daar mee om gaat? Alex Slavenburg schreef er een blog over op Careerwise, waarin hij drie tips geeft om stappen te maken in jouw persoonlijk leiderschap. 

Tips voor leidinggevenden: de medewerkers centraal

3. Ga de relatie aan

Verder zien wij in het Young Professional Onderzoek de behoefte van jongeren om in veiligheid te kunnen uiten wie ze zijn, wat ze kunnen en willen. Die openheid kan er alleen zijn als er een goede relatie is binnen het team. Als leidinggevende heb je hier veel invloed op. Door zelf open en eerlijk te zijn en regelmatig gemeende complimenten te geven, creëer je een veilige sfeer. Gemeende complimenten dragen ook bij aan een gevoel van zingeving, waardoor je de medewerkers kunt behouden. Ze weten dan waar ze het voor doen en dat hun individuele werk gewaardeerd wordt.

4. Luister

Leidinggevende Alex Slavenburg in zijn blog op Careerwise: Uit recent onderzoek blijkt dat het meest genoemde kritiekpunt over leidinggevenden is: Mijn manager luistert niet goed. Meestal wordt deze conclusie getrokken doordat de leidinggevende vaak aan het multitasken is. Terwijl je medewerker zijn/haar verhaal doet, regel jij nog snel even wat voor die en die, of zijn je gedachten vast bij de managementvergadering die over een halfuur start. Moet kunnen toch, zo gaat het nu eenmaal? Ja en nee. Het vervelende is dat het inderdaad vaak zo gaat, vandaar de nummer één ergernis uit het onderzoek. Maar het kán ook anders. En het moet zelfs anders als je echt van betekenis wilt zijn voor je collega’s. Door écht te luisteren maak je het verschil in de bevlogenheid van je medewerkers, het vertrouwen, de loyaliteit. Fijne, positieve dingen waar, bij het ontbreken ervan, weer een managementvergadering over gehouden moet worden.

5. Faciliteer groei

Uit het Young Professional Onderzoek blijkt dat het geven van concrete taken het laagst scoort als het gaat om belangrijke eigenschappen van een leidinggevende. Slechts 2% vindt dit een belangrijke eigenschap van een leidinggevende. Opvallend laag, het getuigt van een generatie die graag de ruimte heeft om hun taken zelf vorm te geven. Maar daarin schuilt direct ook het gevaar van het volledig loslaten van jongeren: te veel vrijheid geven. Zonder duidelijke kaders, continu feedback en regelmatig inchecken door hun leidinggevende voelen zij zich vroeg of laat verloren. Wat juist wél hoog scoorde:

Mijn ideale leidinggevende….

  1. Biedt mij de mogelijkheid om mijn vaardigheden te tonen.

Jongeren werken omdat het hen:

  1. De kans geeft nieuwe dingen te leren.

Dat betekent dat leiderschap anno 21e eeuw vooral gaat over het faciliteren van groei en het optimaal benutten van het menselijk potentieel. De ideale leidinggevende biedt kansen en uitdagingen en is de hand op de schouder zonder soft te worden. Jongeren excelleren het best bij een leidinggevende die hen helpt te groeien en hen coacht in hun ontwikkeling.

6. Geef rust

Het aantal burn-outs op de werkvloer is hoog; en een burn-out komt volgens het CBS ook nog eens het meest voor bij young professionals tussen de 25 en 30 jaar. Werken draait niet om uitrusten, maar ook niet om 100% van de tijd je volle potentieel geven. Dat kan gewoon niet, een mens is geen robot. Houd daarom als leidinggevende een vinger aan de pols en geef rust als je ziet dat het nodig is. Dát is daadwerkelijk bijdragen aan minder burn-outs op de werkvloer. Het is voor de medewerker én voor de organisatie fijner en beter als iemand er een week tussenuit is om bij te komen, dan te pushen en vervolgens met een jaar verzuim te zitten. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn; zoals Careerwise-oprichter Matthijs Hamster bijvoorbeeld een app’je stuurt met kalm an als iemand uit ons team gestrest is. We doen ons best. Dat ziet hij en dus stuurt hij zijn kalm an, dat geeft ons een gevoel van vertrouwen en rust.

Tips voor leidinggevenden: leiderschap met een doel

7. Leid vanuit doelstellingen

Young professionals willen graag verschil maken in hun werk. Ze willen zingeving ervaren, impact maken. De organisatie, en jij, willen doelstellingen halen. Daarin ligt een mooie match. Jongeren geven in het Young Professional Onderzoek namelijk aan:

Verschil maken betekent voor mij…:

  1. Doelstellingen verwezenlijken (33%)

Door de organisatiedoelstellingen als uitgangspunt te nemen en samen met de medewerkers van de afdeling na te denken over hoe die doelstellingen gehaald kunnen worden, creëer je verbondenheid, zingeving en focus. Geef leiding op basis van die doelstellingen en geef er betekenis aan. Alleen ‘meer omzet’ is niets om enthousiast over te worden, daarom: wat is het uiteindelijke doel van jullie product/dienst? Welk verschil maakt het product/die dienst in het leven van de klant? Dat is het doel waar jullie voor werken.

Tips voor leidinggevenden: het stapje extra

8. Inspireer

Uit het Young Professional Onderzoek blijkt ook dat jongeren behoefte hebben aan een leidinggevende die inspireert. Vervolgens blijkt helaas ook dat ze dit momenteel niet vaak ervaren. De moeite waard dus om hier actiever bij stil te staan. Dat kan vanuit jou zelf, maar daarna ook vanuit de medewerkers. Start elke maand bijvoorbeeld met een inspiratievergadering. Wat willen jullie deze maand met elkaar voor elkaar krijgen? Andere inspiratievragen:

  • Wat inspireerde jou toen je voor deze organisatie ging werken?
  • Wat wilde je bereiken?
  • Heb je het bereikt?
  • Hoe heb je het bereikt; of waarom niet?
  • Wat wil je nu bereiken?
  • Waar droom je van?

9. Vier

In tip zeven ging het over leiden vanuit doelstellingen; wat helpt om focus, motivatie en zingeving te stimuleren. Samen aan een duidelijk doel werken verbindt. Maar als het goed is, worden die doelen op een gegeven moment ook gehaald. Vaak wordt het dan afgevinkt en storten we ons op het volgende doel. Maar sta even stil. Vier het. Dat geeft zoveel nieuwe kracht en motivatie om het volgende doel ook weer te halen. Het hoeft niet groot, als het maar wel gebeurt en aanschouw het effect op het team en de productiviteit.

10. Maak plezier!

Een ander opvallend resultaat uit het Young Professional Onderzoek is dat jonge talenten het liefst een baan hebben waarbij zij plezier hebben in hun werkzaamheden en waar ze de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Vraag als leidinggevende daarom eens rond op de afdeling:

  • Wat vind je het leukste aan je werk?
  • Wanneer ga je blij naar huis?
  • Wat zou je graag doen wat betreft je werk?

Vraag, luister en kijk wat je mogelijk kunt maken. En vooral: lach met elkaar!

Tags: Leiderschap, Leidinggeven aan millennials, Persoonlijk Leiderschap
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '10 tips voor leidinggevenden'?