15 tips om de veerkacht van jongeren te vergroten

tips om de veerkacht van jongeren te vergroten - pexels-anna-shvets-5325757

Tegenslag is iets waar jongeren moeilijk mee om kunnen gaan: voor je het weet zijn ze vertrokken naar een andere organisatie, in de hoop dat het daar leuker is. Als leidinggevende, HR-professional en als organisatie is het waardevol om te investeren in de veerkracht van jongeren. Zo’n investering levert de perfecte win-win op: de jongere kan beter staande blijven in zijn/haar eigen leven wat veel leed voorkomt én een veerkrachtige jongere kan zijn/haar potentieel veel beter inzetten voor de organisatie. Een goede fysieke en mentale vitaliteit zet de jongere zelf en de organisatie in zijn/haar kracht. Daarom deel ik graag 15 tips om de veerkracht van jongeren te vergroten.

1. Persoonlijke ontwikkeling & persoonlijk leiderschap

Mentale vitaliteit start bij persoonlijke ontwikkeling. Dankzij persoonlijke ontwikkeling leert de jongere zichzelf steeds beter kennen. Daardoor kan hij/zij beter sturen op zijn/haar kwaliteiten en hulp zoeken bij valkuilen. Ook leren de jongeren dankzij persoonlijke ontwikkeling om om te gaan met tegenslagen, moeilijkheden en andere uitdagingen, waardoor hij/zij op het werk sterker in zijn/haar schoenen staat.

Persoonlijk leiderschap is een speciaal element van persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijk leiderschap leert de jongeren om de regie over hun eigen leven op te pakken. Vaak zijn zij stuurloos geworden, continu reagerend op notificaties, werkmail, etc., en hebben zij steeds sterker het gevoel niet meer in control te zijn, wat zelfs tot burn-out kan leiden. Jongeren leren in een persoonlijk leiderschapsprogramma om zelf de regie te houden, waardoor zij stressbestendiger en veerkrachtiger worden.

2. Het sociale component

Tijdens het Young Professional Onderzoek vroegen wij de jongeren wat voor hen aan belang had toegenomen na de komst van corona. Zij gaven aan dat de sociale aspecten van het bestaan aan belang hebben gewonnen. We zien dat smalltalk met collega’s als fijn wordt ervaren en er behoefte is aan sociale en informele momenten met collega’s, ook tijdens thuiswerken.

In sociale en informele momenten met collega’s ligt veel waarde: het zorgt voor binding met collega’s en de organisatie, het helpt jongeren te leren en ontwikkelen én het geeft hen sociale informatie waardoor ze zich niet eenzaam, maar gezien, gewaardeerd en betrokken voelen. Het sociale component een plaats geven in het dagelijks werk helpt om de jongeren, en andere generaties, aan boord te houden. Even tijd nemen om te vragen hoe het gaat en onderling contact stimuleren is nu belangrijker dan ooit.

3. Teamuitje Plus

Careerwise IJsbad Martine Pieters

Een teamuitje is dé uitgelezen kans om de veerkracht van jongeren, en andere generaties, te vergroten. Bijvoorbeeld door het sociale element én persoonlijke ontwikkeling beiden een plek te geven in het programma. Met ons Careerwise-team zijn we ons teamuitje bijvoorbeeld gestart met een ademhalingstraining, waar we meer leerden over stress, de kracht van ademhaling en omgaan met lastige situaties. Die lessen zetten we direct om in ervaring met ademhalingsoefeningen en een ijsbad. Zodat we de nieuwe kennis ook echt doorleefden. Vervolgens leerden we elkaar nog beter kennen, praatten we bij en grapten we rondom het kampvuur. Heerlijk.

4. Mental health days

Mentale vitaliteit is minder zichtbaar dan fysieke vitaliteit, terwijl mentale fitheid een grote rol speelt bij de mate van veerkrachtigheid. Mental Health Days helpen om de bewustwording rondom mentale gezondheid te vergroten. Je kunt bijvoorbeeld één of meerdere werkdagen in het jaar organiseren rondom mentale gezondheid. Die dag kan dan ingevuld worden met een training, maar ook met een wandeling door de natuur met het hele team. Vraag ook eens aan de jongeren en andere medewerkers zelf, waar hebben zij behoefte aan?

5. Stiltedag

Stilte. Wanneer ervaar je het nog? Het is bijna uit onze samenleving verdwenen, en zeker uit onze drukke werkdagen. Terwijl stilte zoveel te vertellen heeft. In de stilte worden creatieve en innovatieve ideeën geboren, wordt er gereflecteerd zodat je echt leert van de dagelijkse praktijk, en is er tijd om te verwerken wat stress verlaagt. Hoe mooi om een stiltedag met elkaar te beleven en hier de vruchten van te plukken?

6. Duidelijkheid vs. vrijheid

Jongeren zoeken duidelijke kaders waarbinnen ze een plan kunnen maken om zélf van A naar B te komen, blijkt uit Young Professional Onderzoek: Het geven van concrete taken scoort het laagst, slechts 2% vindt dit een belangrijke eigenschap van een leidinggevende. Opvallend laag, het getuigt van een generatie die graag de ruimte heeft om hun taken zelf vorm te geven. Maar daarin schuilt direct ook het gevaar van het volledig loslaten van jongeren: te veel vrijheid geven. Zonder duidelijke kaders, continu feedback en regelmatig inchecken door hun leidinggevende voelen zij zich vroeg of laat verloren.

Duidelijke kaders zorgen voor richting, vertrouwen in het doel en motivatie. Ruimte om zelf te beslissen hoe jongeren het werk uitvoeren zorgt ook voor motivatie, vertrouwen in zichzelf en werkplezier.

7. Ruimte voor innovatie

Jongeren een duidelijke rol geven in het innovatieproces van het bedrijf heeft vele voordelen:

8. 30 dagen veerkracht challenge

Veerkracht ontwikkel je niet in een dag. Met de 30 dagen veerkracht challenge krijgen jongeren elke dag een challenge die hun veerkracht vergroot, in hun dagelijkse praktijk. Dat staat voor daadwerkelijk effect.

9. Complimenten

Het kost niets; het heeft zo’n groot effect. Een welgemeend compliment vergroot dírect iemands veerkracht. Zeker bij jongeren, die net aan hun carrière beginnen en vaak last hebben van het imposter syndroom. Het leuke is dat je met complimenten de werksfeer positief kunt beïnvloeden. Begin er als leidinggevende of HR-professional zelf actief mee. Geef regelmatig en specifiek complimenten. Na enkele weken zal je al zien dat mensen veerkrachtiger zijn en dat ze onderling ook meer complimenten gaan geven.

10. Warrior Spirit training

Tijdens een Warrior Spirit training ontdekken jongeren hun kracht, hun beschermingsmechanismen, angsten en blokkades. Niet vanuit een testje op papier, maar in de praktijk door te boksen. Hierdoor leren ze snel veel over hun eigen kracht en kwetsbaarheid. Daardoor kunnen ze daar beter op sturen, wat hen veerkrachtiger maakt in de dagelijkse praktijk.

11. Recht op onbereikbaarheid

Het is geen nieuws: we zijn continu, altijd, overal bereikbaar. Sinds het thuiswerken is de bereikbaarheid voor werk helemaal vergroot. Thuis is nu gewoon veranderd in werk en hoezo ben je niet bereikbaar? Oke, zo wordt het niet letterlijk gezegd, maar zo wordt er wel gedaan. Nu werk zo dicht op onze huid gekropen is, met je bureau in de woon- of slaapkamer, is duidelijk afgebakende tijd waarin je niet bereikbaar bent voor werk nóg belangrijker. Anders sijpelt werk door je hele dag, werkdag of vrije dag, waardoor stresslevels continu hoog zijn. Het put je op de lange termijn gewoon uit. Het bevordert de veerkracht om met elkaar af te spreken elkaar niet te contacten buiten kantooruren en iemand niet te contacten op zijn/haar vrije dag. Want het lijkt een klein belletje met een kleine vraag, maar diegene die gebeld wordt zit hup weer in zijn/haar werk en de gedachtestroom die daarmee aangezet wordt, gaat niet uit als de telefoon neergelegd wordt.

12. Focusblokken

Naast specifieke tijden afspreken waarop iemand niet bereikbaar is, helpt het ook om duidelijke tijdsblokken af te spreken waarop er juist wél hard gewerkt wordt. De meeste mensen zijn het productiefst in de ochtend en het zorgt voor een voldaan gevoel als je belangrijke eigen to do’s kunt afvinken. Daarom is het bijvoorbeeld een goed idee om meetings en telefoontjes altijd ’s middags te plannen. Zo heeft iedereen de tijd om ongestoord aan zijn/haar eigen werk te werken, waarna er, als dat nodig is, ’s middags met een rustig en voldaan gevoel deelgenomen kan worden aan een belangrijke vergadering. Dat werkt stressverlagend en zorgt voor meer focus tijdens de vergadering.

13. Meetings 2.0

Werk gaat al snel over een lijst to do’s en vergaderingen. Jongeren rollen van het één in het ander, waardoor ze makkelijk het overzicht verliezen. Start daarom met Meetings 2.0 en zie snel effect in de veerkracht van alle medewerkers:

  • Vergader zo mogelijk staand of wandelend, ook bij een online vergadering
  • Houd een vergadering van 25 of 50 minuten aan in plaats van 30 of 60 minuten, dat zorgt voor even omschakeltijd tussen afspraken
  • Plan vergaderingen alleen ’s middags, zodat iedereen ’s ochtends tijd heeft voor zijn/haar eigen werk
  • Vergader in ieder geval niet vóór 9 uur, niet tussen 12:00-13:00 uur en niet ná 17:00 uur
  • Verstuur van te voren een goede agenda en zorg dat de voorzitter zichzelf en de andere deelnemers eraan houdt

14. Bijdragen zichtbaar maken

Zorg dat het voor jongeren duidelijk is waaraan ze bijdragen. Functioneel, wat hun bijdrage is aan het grotere geheel en een betere wereld. Dat laatste wordt richting Generatie Z steeds belangrijker. Weten welk verschil jij, de afdeling, de organisatie maakt in de wereld, motiveert. Daarnaast zorgt het ook voor meer veerkracht als het even tegen zit, weten waar je het voor doet helpt om door te zetten bij tegenslag.

15. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?

Levensfasevragen als wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik? en de zoektocht om talenten optimaal te benutten lijken populairder dan ooit. In een tijd waar FOMO, keuzestress en perfectionisme hoogtij vieren, ervaren de jongeren snel het gevoel geleefd te worden. En dat terwijl de jongeren geen reactief leven willen leiden maar juist proactief willen bijdragen aan de wereld om hen heen. Begin daarom om ze te helpen hun zelfinzicht te vergroten om van daaruit aan het roer te gaan staan van hun eigen leven. Wat zijn mijn talenten, waar ben ik goed in, wat vind ik leuk en bovenal: waar krijg ik energie van? Dit kan al door gebruik te maken van simpele tools zoals het kernkwadrant, een talententest of door te werken met het levenswiel. Het zijn slechts voorbeelden om te laten zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. Leven vanuit wie je bent en waar je voor staat, geeft meer rust en verlaagt de kans op burn-out.

BONUS: Plezier

En dan tot slot, van jongeren wordt gezegd dat alles leuk moet zijn. En wees eerlijk, geef ze eens ongelijk. Helemaal als je weet dat het voor hen één van de belangrijkste aantrekkingskrachten is om ergens te blijven werken; maak gewoon lekker plezier met elkaar!

Tags: Leidinggeven aan millennials, vitaliteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '15 tips om de veerkacht van jongeren te vergroten'?