15 tips om de veerkracht van jongeren te vergroten

15 tips om de veerkracht van jongeren te vergroten

Tegenslag is iets waar millennials en Generatie Z moeilijk mee om kunnen gaan: voor je het weet zijn ze vertrokken naar een andere organisatie, in de hoop dat het daar leuker is. Terwijl het voor henzelf én de organisatie fijner is als ze meer veerkracht hebben. Met meer veerkracht kunnen jongeren beter staande blijven in hun eigen leven. Ook kunnen ze hun potentieel dan beter inzetten voor de organisatie, wat een gevoel van voldoening geeft. Een goede fysieke en mentale vitaliteit zet de jongere zelf en de organisatie in zijn/haar kracht. Daarom deel ik graag 15 tips om de veerkracht van jongeren te vergroten.

1. Persoonlijke ontwikkeling

Mentale vitaliteit start bij persoonlijke ontwikkeling. Dankzij persoonlijke ontwikkeling leren jongeren zichzelf steeds beter kennen. Daardoor kunnen ze beter sturen op hun kwaliteiten en leren ze anticiperen op hun valkuilen. Ook leren de jongeren dankzij persoonlijke ontwikkeling om om te gaan met tegenslagen, moeilijkheden en andere uitdagingen. Hierdoor vergroten zij hun veerkracht en staan ze sterker in hun schoenen: zowel privé als op de werkvloer.

2. Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap is een speciaal element van persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijk leiderschap leert de jongeren om de regie over hun eigen leven op te pakken. Vaak zijn zij stuurloos geworden, continu reagerend op notificaties, trends, etc., en hebben zij steeds sterker het gevoel niet meer in control te zijn, wat zelfs tot burn-out kan leiden. Ze leven vaak vooral reactief, in plaats van proactief. Jongeren leren in een persoonlijk leiderschapsprogramma om zelf de regie te houden, waardoor zij stressbestendiger en veerkrachtiger worden.

3. De waarde van verbinding

Goede sociale en informele momenten met collega’s zorgen voor binding met collega’s en met de organisatie en het helpt jongeren om te leren en te ontwikkelen. Het geeft hen sociale bevestiging waardoor ze zich niet eenzaam, maar gezien, gewaardeerd en betrokken voelen. En dat zorgt voor meer veerkracht. Als we millennials en Generatie Z vragen waar zij de meeste energie van krijgen in hun werk, staan op één en twee zelfs:

  1. Leuke collega’s / een fijn team
  2. Een fijne werksfeer

4. Teamuitje Plus

Een teamuitje is dé uitgelezen kans om de veerkracht van jongeren, en andere generaties, te vergroten. Bijvoorbeeld door zowel het sociale element als persoonlijke ontwikkeling een plek te geven in het programma. Met ons Careerwise-team zijn we ons laatste teamuitje bijvoorbeeld gestart met een ademhalingstraining, waar we meer leerden over stress, de kracht van ademhaling en het omgaan met lastige situaties. Die lessen zetten we direct om in ervaring met ademhalingsoefeningen en een ijsbad. Zodat we de nieuwe kennis ook echt doorleefden. Vervolgens praatten we gezellig bij rondom het kampvuur. Heerlijk.

5. Mental health days

Mentale vitaliteit is minder zichtbaar dan fysieke vitaliteit, terwijl mentale fitheid een grote rol speelt bij de mate van veerkrachtigheid. Mental health days helpen om de bewustwording rondom mentale gezondheid te vergroten. Pas als je je bewust wordt van je mentale gezondheid, kan je actief iets doen om het te verbeteren. Een mental health day kan ingevuld worden met een training, maar ook met een wandeling door de natuur met het hele team. Vraag ook eens aan de jongeren en andere medewerkers, waar hebben zij behoefte aan?

6. Stiltedag

Stilte. Wanneer ervaar je het nog? Het is bijna uit onze samenleving verdwenen, en zeker uit onze drukke werkdagen. Terwijl stilte zoveel te vertellen heeft. In de stilte worden creatieve en innovatieve ideeën geboren, wordt er gereflecteerd zodat je echt leert van de dagelijkse praktijk en is er tijd om te verwerken wat stress verlaagt. Hoe mooi om een stiltedag met elkaar te beleven en hier de vruchten van te plukken?

7. Duidelijkheid vs. vrijheid

Millennials en Generatie Z zoeken duidelijke kaders waarbinnen ze zélf een plan kunnen maken om van A naar B te komen, blijkt uit Young Professional Onderzoek: Het geven van concrete taken scoort het laagst, slechts 2% vindt dit een belangrijke eigenschap van een leidinggevende. Opvallend laag, het getuigt van een generatie die graag de ruimte heeft om hun taken zelf vorm te geven. Maar daarin schuilt direct ook het gevaar van het volledig loslaten van jongeren: teveel vrijheid geven. Zonder duidelijke kaders, continu feedback en regelmatig inchecken door hun leidinggevende voelen zij zich vroeg of laat verloren.

Duidelijke kaders zorgen voor richting, vertrouwen in het doel en motivatie. Ruimte om zelf te beslissen hoe ze het werk uitvoeren zorgt ook voor motivatie, vertrouwen in zichzelf en werkplezier.

8. Ruimte voor innovatie

Young professionals een duidelijke rol geven in het innovatieproces van het bedrijf heeft vele voordelen:

9. Complimenten

Het kost niets; het heeft zo’n groot effect. Een welgemeend compliment vergroot dírect iemands veerkracht. Zeker bij jongeren, die net aan hun carrière beginnen en vaak last hebben van het imposter syndroom. Het leuke is dat je met complimenten ook de werksfeer positief kunt beïnvloeden. Begin er als leidinggevende of HR-professional actief mee. Geef regelmatig en specifiek complimenten. Na enkele weken zal je al zien dat mensen veerkrachtiger zijn en dat ze onderling ook meer complimenten gaan geven.

10. Warrior Spirit training

Tijdens een Warrior Spirit training ontdekken jongeren hun kracht, hun beschermingsmechanismen, angsten en blokkades. Niet vanuit een testje op papier, maar in de praktijk door te boksen. Hierdoor leren ze snel veel over hun eigen kracht en kwetsbaarheid. Daardoor kunnen ze daar beter op sturen, wat hen veerkrachtiger maakt in de dagelijkse praktijk.

11. Recht op onbereikbaarheid

Het is geen nieuws: we zijn continu, altijd, overal bereikbaar. Sinds het thuiswerken is de bereikbaarheid voor werk helemaal vergroot. Thuis is nu gewoon veranderd in werk en hoezo ben je niet bereikbaar? Nu werk zo dicht op onze huid gekropen is, met je thuiswerkbureau in de woon- of slaapkamer, is duidelijk afgebakende tijd waarin je niet bereikbaar bent voor werk nóg belangrijker. Anders sijpelt werk door je hele werkdag of vrije dag, waardoor stresslevels continu hoog zijn. Het put je op de lange termijn uit.

Het bevordert de veerkracht om elkaar niet te contacten buiten kantooruren en iemand niet te contacten op zijn/haar vrije dag. Want het lijkt een klein belletje met een kleine vraag, maar diegene die gebeld wordt zit hup weer in zijn/haar werk en de gedachtestroom die daarmee aangezet wordt, gaat niet uit als de telefoon neergelegd wordt.

12. Focusblokken

Naast specifieke tijden afspreken waarop iemand niet bereikbaar is, helpt het ook om duidelijke tijdsblokken af te spreken waarop er juist wél hard gewerkt wordt. De meeste mensen zijn het productiefst in de ochtend en het zorgt voor een voldaan gevoel als je belangrijke eigen to do’s kunt afvinken. Daarom is het bijvoorbeeld een goed idee om meetings en telefoontjes altijd ’s middags te plannen. Zo heeft iedereen de tijd om ongestoord aan zijn/haar eigen werk te werken, waarna er, als dat nodig is, ’s middags met een rustig en voldaan gevoel deelgenomen kan worden aan een belangrijke vergadering. Duidelijkheid en focus zorgen voor het gevoel van in control zijn, en dat vergroot de veerkracht.

13. Meetings 2.0

Werk gaat al snel over een lijst to do’s en vergaderingen. Jongeren rollen van het één in het ander, waardoor ze makkelijk het overzicht verliezen. Start daarom met Meetings 2.0 en zie snel effect in de veerkracht van alle medewerkers:

  • Vergader zo mogelijk staand of wandelend, ook bij een online vergadering
  • Houd een vergadering van 25 of 50 minuten aan in plaats van 30 of 60 minuten, dat zorgt voor even omschakeltijd tussen afspraken
  • Vergader in ieder geval niet vóór 9 uur, niet tussen 12:00-13:00 uur en niet ná 17:00 uur
  • Verstuur van tevoren een goede agenda en zorg dat de voorzitter zichzelf en de andere deelnemers eraan houdt

14. Bijdragen zichtbaar maken

Zorg dat het voor jongeren duidelijk is waaraan ze bijdragen. Weten welk verschil jij, de afdeling, de organisatie maakt in de wereld, motiveert. Daarnaast zorgt het ook voor meer veerkracht als het even tegen zit. Weten waar je het voor doet en dat je werk gezien wordt, helpt om door te zetten bij tegenslag.

15. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?

Levensfasevragen als wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik? en de zoektocht om talenten optimaal te benutten lijken populairder dan ooit. In een tijd waar FOMO, keuzestress en perfectionisme hoogtij vieren, ervaren de jongeren snel het gevoel geleefd te worden. En dat terwijl de jongeren geen reactief leven willen leiden maar juist proactief willen bijdragen aan de wereld om hen heen.

Begin daarom om ze te helpen hun zelfinzicht te vergroten om van daaruit aan het roer te gaan staan van hun eigen leven. Wat zijn mijn talenten, waar ben ik goed in, wat vind ik leuk en bovenal: waar krijg ik energie van? Dit kan al door gebruik te maken van simpele tools zoals het kernkwadrant, een talententest of door te werken met het levenswiel. Het zijn slechts voorbeelden om te laten zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. Leven vanuit wie je bent en waar je voor staat, geeft meer rust en verlaagt de kans op burn-out.

BONUS: Plezier

En dan tot slot, van jongeren wordt gezegd dat alles leuk moet zijn. En wees eerlijk, geef ze eens ongelijk. Helemaal als je weet dat het voor hen één van de belangrijkste aantrekkingskrachten is om ergens te blijven werken; maak gewoon lekker plezier met elkaar!

Banner afbeelding met informatie over het webinar op 8 mei 2025

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Leidinggeven aan millennials, vitaliteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '15 tips om de veerkracht van jongeren te vergroten'?