5 tips voor de begeleiding van Generatie Z

Je wilt dat Generatie Z zich ontwikkelt en hun volle potentieel inzet bij jou op de werkvloer. Daarvoor is het cruciaal om de ruimte en de juiste begeleiding te bieden. Maar hoe doe je dat als leidinggevende nu precies? In dit artikel geef ik je 5 tips.

1. Heb oog voor de verschillende generaties op de werkvloer

Er zijn op dit moment vijf generaties op de werkvloer. Millennials en Generatie Z hebben andere behoeften dan de eerdere generaties als het gaat om werk. Hoe ga je om met zo’n divers team? Ik initieerde sinds 2013 zes landelijke onderzoeken naar generaties. Daarvan leerde ik me steeds weer af te vragen:

  • Wat zijn generatieverschillen?
  • Wat is het verschil in begeleiding die ze nodig hebben?
  • Hoe werken ze het liefst samen?
  • Hoe leren ze graag?

Generaties hebben elk hun sterke en zwakke punten. Door als leidinggevende oog te hebben voor die kwaliteiten, valkuilen en behoeften per generatie, biedt dat je de kans om elke generatie in haar kracht te zetten. Door in je team op een positieve manier aandacht te besteden aan de verschillen (én overeenkomsten), leren zowel jongere als oudere collega’s elkaar beter begrijpen. Dit resulteert in medewerkers die zich op hun plek voelen. Je benut de kracht van alle generaties.

2. Zie jongeren niet als jouw mini-me

Wat ik veel zie in de begeleiding van jongeren is dat leidinggevenden kijken naar hoe ze het zelf hadden gewild toen ze jong waren. Of ze kijken naar hoe ze het zelf hebben gehad toen ze in de fase zaten van starter of stagiair. Alsof Generatie Z een stel mini-me’s is die het kantoor binnen komen lopen. Dan vergeet je een belangrijk ding. Dit zijn jongeren van een nieuwe generatie en die hebben andere behoeften, interesses en kijken anders naar werk en ontwikkeling dan toen jij jong was. Dus verdiep je in die jongste generatie: wie zijn het en wat verwachten ze van jou als werkgever? Extra belangrijk in deze krappe arbeidsmarkt.

3. De juiste begeleiding? Maak het leuk

Uit ons onderzoek onder duizenden jongeren blijkt keer op keer dat het voor millennials en Generatie Z heel belangrijk is dat de werksfeer goed is, dat taken leuk zijn, de collega’s leuk zijn, het kantoor leuk is, kortom dat alles leuk, fijn warm en gezellig is. Maar ik hoor je al denken: werken kan niet altijd leuk zijn, minder leuke klusjes horen ook bij je werk.

Daar kijken jongeren anders naar. Ten eerste vindt niet iedereen dezelfde dingen stom. Zo kan je binnen een team of organisatie kijken hoe je taken anders kan verdelen, zodat iedereen zo veel mogelijk kan doen waar hij of zij energie van krijgt. Daarnaast kunnen zelfs de minder leuke dingen leuker gemaakt worden. Ga bijvoorbeeld onder het genot van een pizza die ene vervelende taak in één middag met elkaar fixen. Dat verzacht die stomme klus en versterkt de onderlinge samenwerking. Kijk naar elkaars energiegevers en energievreters en probeer op basis hiervan de individuen in zijn of haar kracht te zetten.

4. Vitamine A: zorg voor voldoende aandacht

Generatie Z is vanuit hun opvoeding en schooltijd gewend veel persoonlijke aandacht te krijgen. Dat kan een behoorlijke schok betekenen als ze op een werkvloer belanden waar iedereen druk is om z’n eigen targets te halen. Als leidinggevende is het praktisch onmogelijk om aan de vraag van persoonlijke aandacht te kunnen voldoen. Dus geef je simpelweg minder aandacht. Toch?!

Niet slim, want Generatie Z voelt zich al gauw verloren en in het diepe gegooid. Ze willen graag leren en begeleiding  krijgen in die groei. Uit ons Young Professional Onderzoek blijkt dat jongeren het liefst continu willen kunnen inchecken om te weten hoe ze het doen, wat er beter kan en wat er goed gaat. De sleutel ligt in het feit dat die aandacht waarnaar zij zo op zoek zijn niet alleen vanuit jou als leidinggevende hoeft te komen. Je kunt het wel faciliteren door met alle collega’s te bouwen aan een open leercultuur. Ga voor een structuur waarin jongeren veel samenwerken en elkaar verplicht en gericht aandacht en feedback geven. Zo leren ze met en van elkaar maar kan je ze ook juist aan ervaren collega’s verbinden!

Tot slot werkt in dit kader een ontwikkelprogramma specifiek gericht op de young professional doelgroep heel goed. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn traineeships. Een groep met gelijkgestemde jongeren die met en van elkaar leert onder begeleiding van een trainer en vaak ook een talentmanager. Allemaal aandacht voor jonge werknemers waar zij zo naar op zoek zijn en die jij zodoende niet per se zelf hoeft te geven als leidinggevende.

5. Maak groei zichtbaar: werk aan ontwikkelperceptie

Jongeren van nu definiëren succes als gelukkig zijn, blijkt uit onderzoek. En in hun race richting geluk zien zij groei en werken aan hun ontwikkeling als het middel. Ze zijn bang om stil te staan. Want stilstand is achteruitgang en hun peers lijken het allemaal fantastisch te doen, dus moeten zij ook door. Op naar geluk!

En dat lijkt een paradox. Want starten op de arbeidsmarkt betekent het begin van een nieuwe levensfase. Het betekent onherroepelijk veel leren en jezelf ontwikkelen. Zowel op je werk als in je privéleven ervaren je als jongere nieuwe uitdagingen en situaties die met vallen en opstaan tot persoonlijke groei zullen leiden. Dus hoezo vinden ze dat ze te weinig ontwikkeling doormaken? Die ontwikkeling is er wel, ze zijn het zich alleen niet bewust.

Speel daarom als leidinggevende actief in op hun perceptie rondom ontwikkeling: ontwikkelperceptie! Laat hen hun eigen groei bewust ervaren en help om de steile leercurve waarin zij zich bevinden in deze levensfase zichtbaar te maken voor zichzelf. Dit vergroten van hun bewustzijn rondom hun eigen groei is minstens zo belangrijk als de groei zelf. In de begeleiding van Generatie Z is het daarmee een simpele manier om jongeren het gevoel te geven dat zij niet stilstaan maar zich juist snel ontwikkelen. Ontwikkelperceptie begint bij leren reflecteren op hun eigen werk en eigen groei. Dit kan door ze actief de opdracht te geven, door hen feedback op te laten halen bij collega’s en kan ondersteund worden door journaling technieken of het meetbaar maken van groei en ontwikkeling.

Meer weten over de begeleiding van Generatie Z? Lees dan hier verder.

Tags: Generatie Z, Leidinggeven aan Genz
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '5 tips voor de begeleiding van Generatie Z'?