De gouden tip voor duurzame loopbaanontwikkeling

loopbaanontwikkeling-ONDERZOEK-het-effect-van-career-shocks-by-Andrea-Piacquadio-portrait-photo-of-woman-holding-up-a-magnifying-glass-over-3771107

Careerwise doet regelmatig onderzoek naar young professionals & werk. In 2015 deden we dat samen met Jos Akkermans, assistent professor aan de VU. Op de uitkomsten van onze onderzoeken wordt vaak voortgeborduurd door journalisten, studenten, onderzoekers en auteurs. Maar nu is Jos zelf opnieuw de data ingedoken met als resultaat: een publicatie in het Journal of Vocational Behavior over loopbaanontwikkeling. Gaaf! In het artikel deelt hij de gouden tip voor duurzame loopbaanontwikkeling: dé manier waarop je young professionals voor je organisatie behoudt.

De carrière van de young professional

Jos bestudeerde en analyseerde voor deze studie opnieuw de data van 3663 respondenten, onder andere uit de derde editie van het Young Professional Onderzoek. Hij was vooral geïnteresseerd in het effect dat career shocks en loopbaancompetenties op de carrières van young professionals hebben. Waardoor blijven jongeren; en waardoor vertrekken ze?

Hierdoor blijven young professionals

Als ze goed zijn in wat ze doen en ze vaardigheden, loopbaancompetenties, onder de knie krijgen, zou je verwachten dat de jongeren juist om zich heen gaan kijken voor een nieuwe baan. Het tegendeel blijkt waar: young professionals blijven dan juist waar ze zijn. Waarschijnlijk omdat ze meer gewaardeerd worden omdat ze goed zijn in hun werk, en ze zich daardoor prettig voelen op de plek waar ze zitten.

Hierdoor vertrekken young professionals

Grote negatieve én positieve career shocks blijken hun blik wel naar buiten te richten. Negatieve feedback op een belangrijk project of het krijgen van een onverwachte promotie leiden beide tot een wake-up call waardoor young professionals hun focus naar mogelijkheden buiten de huidige organisatie richten.

De gouden tip voor een duurzame loopbaan

Het ontwikkelen van loopbaancompetenties blijkt dus een belangrijke factor voor een duurzame loopbaan. Daarom adviseert Jos young professionals om zich te blijven ontwikkelen. Door actief bezig te zijn met je loopbaan en je loopbaancompetenties te versterken, heb je meer kans op een stabiele carrière in een roerige wereld. Interessant om te bedenken hoe jij als HR-professional of leidinggevende ruimte en gelegenheid kan geven voor duurzame loopbaanontwikkeling; om op die manier de jongeren in je organisatie beter te kunnen behouden.

Ondersteuning bij duurzame loopbaanontwikkeling

Veel young professionals vinden het moeilijk om hun loopbaancompetenties te versterken. Ze weten bijvoorbeeld niet waar ze moeten beginnen. Vaak is er bijvoorbeeld zoveel aanbod dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Of durven ze er niet echt gebruik van te maken omdat hun leidinggevende het niet stimuleert. Ondersteuning vanuit hun leidinggevende, een ervaren collega, een (loopbaan)coach, mentor of vanuit HR wordt daardoor als zeer welkom ervaren. Een aantal inspiratievragen waar je de young professional mee kunt ondersteunen door er gewoon eens naar te vragen:

  • Waar ben jij goed in?
  • Hoe kan jij jouw sterke kanten inzetten en verder versterken?
  • Welke kant wil je op met je carrière?
  • Wat kan ik voor jou betekenen?
  • Waar hoop je op binnen onze organisatie?

Duurzame loopbaanontwikkeling is in het belang van de organisatie

Duurzame loopbaanontwikkeling zorgt ervoor dat het gras intern groener blijft, en is daarbij een belangrijk HR-instrument. Zeker op het moment dat een young professional positieve of negatieve career shocks ervaart in zijn baan. Als er dan is en wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van loopbaancompetenties, is de kans groter dat de young professional toch bij de organisatie blijft.


Lees hier het originele wetenschappelijke artikel van Jos Akkermans op basis van de data van Careerwise’ Young Professional Onderzoek 2015.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De gouden tip voor duurzame loopbaanontwikkeling'?