Dit is de ideale leidinggevende volgens jongeren

De ideale leidinggevende - Dit is de ideale leidinggevende volgens jongeren - pexels-karolina-grabowska-4466241

Jongeren zijn opgegroeid met een nieuwe generatie leiders, zoals bijvoorbeeld Obama. Uit Young Professional Onderzoek blijkt dat leiders moeten inspireren met hun visie en authentiek moeten zijn in wat ze zeggen, uitstralen en doen. Jongeren verwachten dat hun leidinggevende verbindt, hen gelijkwaardig behandelt en tussen de mensen staat. Ze zijn niet onder de indruk van een hogere functie of lange staat van dienst, maar kijken op tegen mensen met natuurlijk gezag. Dit is een trendbreuk met de traditionele organisatie waarin hiërarchische posities belangrijker waren. Dit zie je terug in de verwachtingen die millennials en Generatie Z hebben van de ideale leidinggevende:

Top 5 verwachtingen van de ideale leidinggevende

In het Young Professional Onderzoek vroegen wij bijna 2.500 millennials en Generatie Z’ers welke verwachtingen zij hebben van hun ideale leidinggevende. De volgende top 5 ontstond:

Top 5 mijn ideale leidinggevende:

 1. Biedt mij de mogelijkheid om mijn vaardigheden te tonen
 2. Geeft mij rugdekking bij moeilijke situaties
 3. Stelt zich gelijkwaardig op
 4. Lijkt om mij te geven als persoon
 5. Inspireert mij

Ruimte om te ontwikkelen wordt wel geboden, maar moet heel proactief vanuit jezelf komen. Dus als dat minder in je karakter zit, mis je veel kansen. Waar nodig mag een leidinggevende daar beter ondersteuning bij bieden. – young professional

De hand op de schouder zonder soft te worden

Daarnaast zien wij de behoefte van jongeren om in veiligheid te kunnen uiten wie ze zijn, wat ze kunnen en willen. De ideale leidinggevende biedt kansen en uitdagingen en is de hand op de schouder zonder soft te worden. Jongeren excelleren het best bij een leidinggevende die hen helpt te groeien en hen coacht in hun ontwikkeling. Een gelijkwaardige relatie van mens-tot-mens is voor millennials belangrijk. Jongeren uit generatie Z kennen het zelfs nauwelijks anders.

Millennials en Generatie Z: een zelfstandige generatie

Het geven van concrete taken scoort het laagst, slechts 2% van de jongeren vindt dit een belangrijke eigenschap van een leidinggevende. Opvallend laag, het getuigt van een generatie die graag de ruimte heeft om hun taken zelf vorm te geven. Maar daarin schuilt direct ook het gevaar van het volledig loslaten van jongeren: te veel vrijheid geven. Zonder duidelijke kaders, continu feedback en regelmatig inchecken door hun leidinggevende voelen zij zich vroeg of laat verloren.

Dit laten leidinggevenden momenteel zien

Uit het onderzoek blijkt dat leidinggevenden in de praktijk momenteel het volgende laten zien:

Dit laten leidinggevenden zien: 

 1. Een gelijkwaardige opstelling als mens / kameraadschap
 2. Lijkt om mij te geven als persoon & biedt mij de mogelijkheid om mijn vaardigheden te tonen
 3. Rugdekking bij moeilijke situaties en relaties & veel kennis en ervaring heeft en deelt

Dit laten leidinggevenden weinig zien:

 • Inspiratie
 • Duidelijke kaders
 • Een duidelijke koers

Het is vooral interessant dat jongeren ervaren dat leidinggevende momenteel niet veel inspiratie laten zien of delen, geen duidelijke kaders geven en geen duidelijke koers varen. Iets waar jongeren juist wél behoefte aan hebben. Inspiratie staat zelfs in hun top 5 verwachtingen van de ideale leidinggevende. Dus waar word jij door geïnspireerd? En deel je dat weleens met de afdeling?

–> Lees hier meer over duidelijke kaders aangeven.

Ik ben erg blij met mijn leidinggevende, hij is er voor me als ik hem nodig heb en steunt me in zo ongeveer alles. Ik voel me gewaardeerd. Hij is soms alleen wat minder een doorpakker. – young professional

Leidinggevenden laten steeds meer feminiene accenten zien

Gelukkig lijken leidinggevenden minder hiërarchisch te worden. Vrouwen én mannen laten steeds meer feminiene accenten zien in het leiderschap van nu. Dat sluit aan bij de wensen van jongeren. Mogelijk omdat ze dit thuis gewend zijn van hun moeders die steeds vaker hoger opgeleid zijn dan hun vaders.

Ik heb behoefte aan een leidinggevende die ‘zorgt’ voor zijn medewerkers. – young professional

Tags: Leiding geven, Leidinggeven aan millennials
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dit is de ideale leidinggevende volgens jongeren'?