Managers die bang zijn voor verandering. Dat is de belangrijkste remmende factor als het gaat om vernieuwing, blijkt uit ons Young Professional Onderzoek. De laatste tijd denk ik hier regelmatig aan. Ik ben immers zelf manager en ook voor Careerwise zijn innovatie en verandering cruciaal om voorop te blijven lopen.
Zelf ben ik niet perse bang voor verandering, maar wél dat ik ons snelgroeiende team jonge talenten met mijn gedrag mogelijk belemmer in hun motivatie om te vernieuwen. Hoe dat zit?
Millennials en Generatie Z, zelfs de stagiairs, ze zitten stuk voor stuk bomvol ideeën of hebben een frisse kijk op dingen. Zo kwam er een poosje geleden een collega in haar tweede week met een bevlogen plan om ons evaluatieproces van trainingen helemaal anders aan te pakken. Ik moest haar vertellen dat we met haar idee op dit moment niets gingen doen. Auw!
Dit soort situaties, dat ik de remmende factor ben, vermijd ik voortaan. Sterker nog, ik doe er alles aan om de kans te vergroten dat de ideeën waarmee zij komen, bij voorbaat in de richting zijn van onze organisatiedoelstellingen en daardoor heel bruikbaar zijn. Zo zetten we met hun goeie ideeën de hele organisatie juist positief in actie.
Dat doe ik door deze dingen te borgen:
Updates van strategie: richting geven
Sowieso maandelijks maar meestal vaker, geef ik een update waar we staan en waar we naartoe onderweg zijn op de korte, middellange en lange termijn. Onze successen, uitdagingen, wat we geleerd hebben en nog te leren hebben. Ik houd zo de hele club betrokken bij de koers die we varen en hoe daarop bijgestuurd moet worden om onze doelen te bereiken. Zo geef ik een (onbewust) denkkader aan waarbinnen hun frisse ideeën welkom (of nodig!) zijn.
Professionaliseringsinitiatieven
We hebben een digitaal kanban-bord waar iedereen bij kan: ons professionaliseringsinitiatieven bord. Ik heb de eindregie over het bord, maar iedereen mag input leveren. We maken het samen. Op het bord valt te zien waaraan behoefte is om te vernieuwen en te verbeteren. Iedereen mag hier ideeën op plaatsen maar vooral ook helpen bij verdere uitwerking en uitvoering. Graag zelfs. We bespreken maandelijks voor welke initiatieven we ons deze maand hard gaan maken, welke nog even niet en vooral ook hoe dat zich verhoudt tot onze organisatiedoelstellingen. Zo maken we van grootse doelen kleine stapjes. Daarbij gaan we ervan uit dat iedereen 10% van zijn/haar werkweek besteedt aan vernieuwing vanaf het bord.
Fouten mogen maken
Bij Careerwise mag je écht fouten maken. We denken niet in fouten, maar in learnings: wat heb je geleerd? Een vorm van veiligheid op onze werkvloer waaraan ik elke dag werk, door aan te moedigen om dat te doen wat net een klein stapje buiten je comfort zone ligt. Ik motiveer om bewuster bezig te zijn of je in je strech-zone opereert en zo nodig om hulp vraagt waar het te spannend wordt.
Meedoen aan een ontwikkelprogramma
Tot slot krijgen millennial- en Generatie Z-collega’s bij Careerwise de mogelijkheid om mee te doen aan ons Young Talent Program. Een persoonlijk ontwikkelingstraject van een jaar waarin je leert reflecteren, leerdoelen stelt, hulp leert vragen en leert omgaan met tegenslagen. Dus ook met het in de prullenbak gooien van bijvoorbeeld een idee, hoe je daar vanuit een ruimer perspectief naar kunt kijken en op kunt reageren om toch de impact te maken waar je energie van krijgt in je werk.
Tip: dit kan je doen bij teveel ideeën
En het klopt, dan nog komen er ook bij ons soms nog veel teveel ideeën op mij af. Goeie en minder goeie. Zoveel kunnen we nooit allemaal uitvoeren. In elk geval niet nu. Voor die situatie heb ik nog een laatste tip: laat hen zelf keuzes maken hoe we met de overvloed aan geweldige ideeën om zullen gaan. Zo gaan ze zelf aan de slag met de veelheid aan frisse ideeën en gaan ze gemotiveerd en met focus aan de slag met de uitvoering van de belangrijkste. En ook bij dit ordenen en organiseren van ideeën en plannen, zul je zien dat ze een vernieuwende aanpak hebben die verrassende uitkomsten kan opleveren!
Wat doe jij om vernieuwing vanuit jong talent te stimuleren op de werkvloer?