Om te beginnen is het goed om te bedenken dat iedereen graag vitaal wil zijn. Er is niemand die echt blij is met een niet-vitaal lijf, of een niet-vitale mentale gezondheid. Alleen ergens tussen die wens en de werkelijkheid liggen een heleboel struikelblokken. Waardoor uiteindelijk veel jongeren niet-vitaal zijn, zowel fysiek en/of mentaal. Binnen je organisatie wil je wél graag vitale young professionals: want de jongeren hebben dan een fijner leven en het komt het bedrijf ten goede in de zin van minder ziekte en meer veerkracht. Dus: Waar zit de ongezondheid in de organisatie?
Geen ruimte
Het kan dat het merendeel van de jongeren niet vitaal is. Maar ze werken bijna elke dag. Er is een hoop stress op de werkvloer. En thuis lopen er misschien wel twee kinderen rond, is er zorg voor de eigen ouders en wordt de badkamer verbouwd. Moet er een studie afgemaakt worden en ondertussen heeft de auto kuren. Zo gaat dat, zo is het leven en als je alle ballen nét omhoog weet te houden zit er gewoon geen avondje sporten in. Ook niet als dat juist de stress zou verminderen, dat gebeurt dan in de meeste gevallen gewoon niet. Er is geen ruimte voor in het hoofd.
Mogelijkheden in plaats van gedoe
Iedereen wil vitaal zijn, maar er zijn veel struikelblokken. Hoe zou ik/de organisatie die struikelblokken kunnen verminderen? Allereerst is het belangrijk om meer te weten over die struikelblokken om de ongezondheid in de organisatie te verminderen.
De ongezondheid in de organisatie
Vitaliteit heeft twee kanten: iedereen heeft een fysieke vitaliteit en een mentale vitaliteit. Als beiden in (redelijk) goede conditie zijn, is een jongere goed in staat om fijn te werken, in te spelen op veranderingen en daarnaast ook van zijn/haar privéleven te genieten en persoonlijke doelen na te streven. Een goede fysieke en mentale vitaliteit is dus goud waard. Maar dan de struikelblokken. Er zijn twee soorten struikelblokken:
- Persoonlijke struikelblokken: zorgen in iemands privéleven, iemands mindset, etc.
- Werkgerelateerde struikelblokken: veroorzaakt door werkstress, werkuren, werksfeer, etc.
Persoonlijke struikelblokken wegnemen
Als leidinggevende of HR-professional heb je natuurlijk niet alle informatie over en invloed op iemands privéleven; en dat is natuurlijk ook goed en normaal. Toch is er zeker veel winst te behalen. Vitaliteit, weerbaarheid, kun je vergroten door iemands persoonlijke hulpbronnen te vergroten. De persoonlijke hulpbronnen zijn:
Werkgerelateerde struikelblokken wegnemen
Werkgerelateerde struikelblokken wegnemen heeft direct twee positieve gevolgen: ten eerste hebben jongeren daardoor de mogelijkheid om vitaler te worden, ten tweede vergroot het het enthousiasme voor de organisatie. Door werkgerelateerde struikelblokken weg te nemen, denk je actief mee en draag je bij aan het makkelijker maken van het leven. Je haalt de ongezondheid uit de organisatie door gewoon te luisteren en daarop in te spelen.
Je kunt eenvoudig beginnen door het gewoon aan jongeren te vragen:
- Waar heb jíj behoefte aan?
- Hoe zou ik, de organisatie, jouw leven makkelijker kunnen maken?
- Wat zou stress wegnemen?
- Hoe staat de organisatie jouw sporten in de weg?
- Hoe staat de organisatie jouw gevoel van rust in de weg?
- Wat vind je lastig aan de organisatie/je werk?
Zo kan je zoeken waar de meeste winst gehaald kan worden, waarin de organisatie van betekenis kan zijn. Je kunt wel snel allerlei dingen aanbieden, zoals een gratis sportabonnement, maar dat lost niets op als jongeren eigenlijk meer flexibele uren nodig hebben om daadwerkelijk te kunnen gaan sporten. De interventie moet aansluiten op wat jongeren echt willen en nodig hebben, anders blijft het zo gewenste resultaat uit. Stel de vragen aan de jongeren, dát geeft je de juiste informatie en het doet de relatie direct goed.