fbpx

Waar zit de ongezondheid in de organisatie?

Ongezondheid in de organisatie - Waar zit de ongezondheid in de organisatie - pexels-ivan-samkov-9627778

Om te beginnen is het goed om te bedenken dat iedereen graag vitaal wil zijn. Er is niemand die echt blij is met een niet-vitaal lijf, of een niet-vitale mentale gezondheid. Alleen ergens tussen die wens en de werkelijkheid liggen een heleboel struikelblokken. Waardoor uiteindelijk veel mensen niet-vitaal zijn, zowel fysiek en/of mentaal. Binnen je organisatie wil je wél graag vitale medewerkers: want de medewerkers hebben dan een fijner leven en het komt het bedrijf ten goede in de zin van minder ziekte en meer veerkracht. Dus: Waar zit de ongezondheid in de organisatie?

Het verkeerde uitgangspunt

Sommige organisaties hebben een soort vitaliteitsmoeheid. De algemene gedachte is dan: het ligt aan de medewerkers dat ze niet vitaal zijn en nu moeten wij er wat aan gaan doen. Dat is het verkeerde uitgangspunt. Het klinkt ook niet enthousiasmerend, meer belerend. Het kan dat het merendeel van de medewerkers niet vitaal is. Maar ze werken bijna elke dag. Er is een hoop stress op de werkvloer. En thuis lopen er twee kinderen rond, is er zorg voor de eigen ouders en wordt de badkamer verbouwd. Moet er een studie afgemaakt worden en ondertussen heeft de auto kuren. Zo gaat dat, zo is het leven en als je alle ballen nét omhoog weet te houden zit er gewoon geen avondje sporten in. Ook niet als dat juist de stress zou verminderen, dat gebeurt dan in de meeste gevallen gewoon niet. Er is geen ruimte voor in het hoofd.

Mogelijkheden in plaats van gedoe

Stel, jij bent verantwoordelijk voor de vitaliteit in jouw organisatie. Dan is dit uitgangspunt veel leuker én effectiever: Iedereen wil vitaal zijn, maar er zijn veel struikelblokken. Hoe zou ik/de organisatie die struikelblokken kunnen verminderen? Dan zie je ook pas hoe een mooie taak je hebt en verplaats je je eigen focus direct naar mogelijkheden in plaats van naar gedoe. Maar allereerst is het belangrijk om meer te weten over die struikelblokken om de ongezondheid in de organisatie te verminderen.

De ongezondheid in de organisatie

Iemands vitaliteit heeft twee kanten: iedereen heeft een fysieke vitaliteit en een mentale vitaliteit. Als beiden in (redelijk) goede conditie zijn, is iemand goed in staat om fijn te werken, in te spelen op veranderingen en daarnaast ook van zijn/haar privéleven te genieten en persoonlijke doelen na te streven. Een goede fysieke en mentale vitaliteit is dus goud waard. Maar dan de struikelblokken. Er zijn twee soorten struikelblokken:

  1. Persoonlijke struikelblokken: zorgen in iemands privéleven, iemands mindset, etc.
  2. Werkgerelateerde struikelblokken: veroorzaakt door werkstress, werkuren, werksfeer, etc.

Persoonlijke struikelblokken wegnemen

Als leidinggevende of HR-professional heb je natuurlijk niet alle informatie over en invloed op iemands privéleven; en dat is natuurlijk ook goed en normaal. Toch is er zeker veel winst te behalen. Vitaliteit, weerbaarheid, kun je vergroten door iemands persoonlijke hulpbronnen te vergroten. De persoonlijke hulpbronnen zijn:

Samen vormen deze vier hulpbronnen het psychologisch kapitaal. Bij tegenslag, moeilijke opdrachten en perioden van stress, kan de medewerker putten uit deze hulpbronnen. Hoe meer hoop, optimisme, veerkracht en zelfvertrouwen de medewerker heeft, hoe beter hij het leven in het algemeen aan kan. En hoe meer bevlogen hij kan zijn over zijn werk en de organisatie.

Werkgerelateerde struikelblokken wegnemen

Werkgerelateerde struikelblokken wegnemen heeft direct twee positieve gevolgen: ten eerste hebben medewerkers daardoor de mogelijkheid om vitaler te worden, ten tweede vergroot het het enthousiasme voor de organisatie. Door werkgerelateerde struikelblokken weg te nemen, denk je namelijk actief mee en draag je bij aan het makkelijker maken van het leven. Je haalt de ongezondheid uit de organisatie door gewoon te luisteren en daarop in te spelen.

Je kunt eenvoudig beginnen door het gewoon aan medewerkers te vragen:

  • Waar heb jíj behoefte aan?
  • Hoe zou ik, de organisatie, jouw leven makkelijker kunnen maken?
  • Wat zou stress wegnemen?
  • Hoe staat de organisatie jouw sporten in de weg?
  • Hoe staat de organisatie jouw gevoel van rust in de weg?
  • Wat vind je lastig aan de organisatie/je werk?

Zo kan je zoeken waar de meeste winst gehaald kan worden, waarin de organisatie van betekenis kan zijn. Je kunt wel snel allerlei dingen aanbieden, zoals een gratis sportabonnement, maar dat lost niets op als de medewerkers eigenlijk meer flexibele uren nodig hebben om daadwerkelijk te kunnen gaan sporten. De interventie moet aansluiten op wat medewerkers echt willen en nodig hebben, anders heeft het geen zin.

De ongezondheid in de organisatie wegnemen

De organisatie fit en vitaal krijgen, start dus bij het investeren in de persoonlijke hulpbronnen van de medewerkers en door het gesprek met hen aan te gaan met bovenstaande inspiratievragen. Het uitgangspunt is daarbij van belang: ga ervanuit dat iedereen eigenlijk fit en vitaal wil zijn, zowel fysiek als mentaal. Die werkelijkheid meer mogelijk maken voor jezelf en voor andere werknemers is een missie die energie geeft!

Tags: , ,
Whitepaper
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
Gerelateerd

Bekijk ook

Menu