Waarom de arbeidsmarkt krap blijft voor jong talent: 3 oplossingen

arbeidsmarkt blijft krap - by paula schmidt - green-wooden-chair-on-white-surface-963486

Over de invloed van de coronacrisis op de arbeidsmarkt wordt veel gespeculeerd. Maar wat is de invloed van alle ontslagen? Ik bekeek cijfers uit de eerste maanden sinds de komst van corona en zet de feiten op een rij: wat zijn de oorzaken van de krappe arbeidsmarkt? Waarom lost de coronacrisis dit volgens mij niet op? Dit zijn drie oplossingen voor (HR-)professionals:


De krappe arbeidsmarkt intern oplossen

Een krappe arbeidsmarkt brengt hoge kosten met zich mee. En dat zijn niet alleen wervingskosten. Medewerkers worden ook nog eens in de watten gelegd als de arbeidsmarkt krap is. Hoe houd je die kosten binnen de perken en blijf je óók een aantrekkelijke werkgever voor young professionals? Je raakt al snel extern gericht: hoe krijg ik de juiste jonge talenten aan boord? Logisch, maar kostbaar en tijdrovend. Ik zie drie interne oplossingen die je kunnen helpen om minder afhankelijk te zijn van de dynamieken van een krappe arbeidsmarkt voor jong talent.

1. Welk talent heb je al in huis?

Het benodigde talent wordt meestal buiten de deur gezocht, via een vacature of door een freelancer in te zetten. Dat kan, maar er zit vaak veel onbenut talent in je organisatie zelf. Een vacature is makkelijk opgesteld, maar de uitvoering ervan betekent een lange zoektocht, veel tijd en veel kosten. Het talent ligt intern soms voor het oprapen, maar dan moet je er ook intern je aandacht op richten. Definieer goed wat je precies zoekt en kijk eerst eens binnen je eigen organisatie: is er iemand die dat in een vorige baan al gedaan heeft? Is er iemand die de betreffende taak graag op zich wil nemen? Grote kans dat er een medewerker is die opbloeit door deze kans, en je daardoor dubbel winst hebt.

2. Binden & Ontwikkelen

Binden en boeien ofwel behouden van jong talent is wat we allemaal willen. Maar het behouden is het resultaat dat je wilt bereiken. Uit het Young Professional Onderzoek bleek dat jonge talenten persoonlijke en professionele ontwikkeling het belangrijkst vinden in een baan. Door je jongeren blijvend te scholen, is de kans kleiner dat je die krappe arbeidsmarkt af hoeft te struinen. Door om- en bijscholing de standaard te maken, trek je millennials en Generatie Z aan. Ze zijn gek op een organisatie waar door iedereen geleerd wordt.

3. Geld besparen en vitale medewerkers

Duurzame inzetbaarheid is belangrijk, maar ook in het licht van de krappe arbeidsmarkt. Door te focussen op duurzame inzetbaarheid, bereik je twee belangrijke doelen:

  • Je medewerkers worden vitaler, wat zorgt voor minder langdurig verzuim. Beter voor je werknemer en voor de kosten.
  • Dankzij minder langdurig verzuim, hoef je geen vervanger te zoeken op de krappe arbeidsmarkt

Een langdurig verzuim, bijvoorbeeld door een burn-out, kost de organisatie gemiddeld 60.000 euro – exclusief vervanger. Door te investeren in duurzame inzetbaarheid voorkom je dus dat je de krappe arbeidsmarkt op hoeft en bespaar je zodoende veel geld. Nu veel jonge medewerkers meer stress ervaren en de arbeidsmarkt krapper wordt, beiden door de coronacrisis, is dit nog relevanter.


Dit artikel is geschreven op basis van de volgende bronnen:

Tags: Leidinggeven aan millennials, Millennials generatie Y
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waarom de arbeidsmarkt krap blijft voor jong talent: 3 oplossingen'?