Waarom je als leidinggevende een sleutelrol vervult voor Gen Z

Leidinggevende het verschil

Leidinggeven aan Generatie Z: een mooie uitdaging. De situatie in en buiten je organisatie verandert continu, de jonge werknemers waar jij leiding aan geeft groeien verder. Ze lopen tegen dingen aan, ontdekken talenten en valkuilen. In de huidige krappe arbeidsmarkt met Generatie Z dat gemakkelijk jobhopt, maakt de leidinggevende het verschil. In dit artikel legt Careerwise-oprichter Matthijs Hamster je uit waarom jij als leidinggevende een sleutelrol vervult voor Generatie Z. 

Leidinggevende als speciale collega

De leidinggevende is belangrijker dan alle andere collega’s. Hij of zij staat dicht bij de jonge Generatie Z-er, heeft als het goed is een goede relatie, spreekt de jonge werknemer vaak en kent zijn of haar behoeften en ambities. De leidinggevende betrekken bij de ontwikkeling is daarmee key. Die kan als geen ander ondersteunen en op het juiste moment deuren openen in de richting die voor het jonge talent op dat moment van belang is.

Vergroot impact

Ook kan de leidinggevende taken en verantwoordelijkheden aanreiken waar de jonge werknemer op dat moment aan toe is in zijn ontwikkeling. Dat is belangrijk om de groei te versnellen en impact te vergroten.

Coachend leidinggeven

Jongeren excelleren het best bij een leidinggevende die hen helpt te groeien en hen coacht in hun ontwikkeling. Uit het Young Professional Onderzoek blijkt dat de ideale leidinggevende kansen en uitdagingen biedt en de hand op de schouder is zonder soft te worden. Een gelijkwaardige, niet hiërarchische relatie van mens-tot-mens is daarbij belangrijk.

Duidelijke kaders

De zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling doen jongeren het liefst vanuit veiligheid. Ze willen door hun leidinggevende begeleid worden en continu feedback krijgen. De leidinggevende is dus meer dan eens de coach die jongeren op de werkvloer helpt om grote doelen concreet te maken in kleine realistische deelstappen. Hij of zij staat dichtbij en zorgt ervoor dat kaders en randvoorwaarden telkens opnieuw duidelijk zijn. Om vervolgens binnen die afspraken de vrijheid te geven dingen op een geheel eigen manier te doen.

Tags: , ,
Vraag van de maand
Ik vind het moeilijk als ik niet voldoe aan mijn eigen verwachtingen.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waarom je als leidinggevende een sleutelrol vervult voor Gen Z'?