Jongeren zijn voortdurend op zoek naar richting, perspectief en een daarbij passend persoonlijk groeipad, blijkt uit Young Professional Onderzoek. Het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten, nieuwe vaardigheden leren en een opleiding volgen staan hoog op hun wensenlijst. Voorgaande generaties werkten vooral voor inkomen, aanzien en omdat je anders niet meetelde. Generatie Z kijkt heel anders naar werk: zij werken omdat het hen de kans geeft nieuwe dingen te leren (96%). En dat werken en leren speelt zich nu vooral online af. De urgente vraag om jongeren vast te houden in de organisatie is daarom: hoe maak je online leren leuk? En hoe pak je het eigenlijk aan?
Het nieuwe leren: sociaal leren
Het eeuwenoude schoolsysteem is veranderd van kennisgericht onderwijs naar project- en competentiegericht onderwijs. De manier waarop de jongere generaties leren en werken is daarmee anders geworden: zij leren veel meer in groepsverband en hechten waarde aan verbondenheid (Boer, 2015). Ze zijn het gewend om met elkaar te leren en te werken vanuit een open sfeer en verbondenheid, waarin elkaar helpen en samen groeien centraal staan. Dat zien we terug in de resultaten van het Young Professional Onderzoek, waaruit blijkt dat jongeren het liefst leren door te sparren met collega’s.
De digitale afstand blokkeert hun ontwikkelambities. Want hoe leer je van ervaren collega’s als je alleen thuis achter je computer zit? Jongeren ontwikkelen dankzij en door sociaal leren, met elkaar. – Jos Ahlers
Het goed inrichten van online leren is een must
We kunnen dus twee conclusies trekken over de jongeren van nu: millennials en Generatie Z:
Online werken hebben we inmiddels allemaal wel onder de knie. Deadlines worden gehaald, het werk wordt gedaan. Door het online werken zijn we die twee elementen verloren waar jongeren hun energie en motivatie vandaan halen, samen te vatten in: leren en samen. Op kantoor gaat dit bijna ongemerkt. Je leert door dat wat je ziet bij anderen. Je kunt makkelijk bij iemand afkijken, een dagje meelopen of snel even wat vragen. Online is dat een stuk lastiger. Daarom moet je online bewust ruimte maken om het leerproces te ondersteunen. Om verbinding te houden.
Tips om online leren leuk te maken
1. Ga niet gelijk van start
Waar het vroeger ondenkbaar was om een meeting binnen te lopen en direct van start te gaan, is dat wat er tijdens een online meeting vaak wel gebeurt. Met als resultaat dat jongeren zich alleen en niet betrokken voelen. Weinig gevoel van samen.
2. Ondersteun bij het leggen van contacten
Jongeren gaven in het Young Professional Onderzoek aan het liefste te leren door te sparren met collega’s. Zorg daarom voor laagdrempelige toegang tot (ervaren) collega’s, ook buiten de reguliere online meetings om. Laat de jongeren zelf kiezen van wie ze willen leren en ondersteun bij het leggen van contacten.
3. Deel inspiratie
Een young professional pakt niet zomaar de telefoon om iemand te bellen. Houd contact toegankelijk en zo menselijk mogelijk. Dat komt het leerproces ten goede. Jongeren durven dan misschien wél die vraag te stellen aan een andere collega. Iets van jezelf delen zorgt voor dat menselijke en toegankelijke contact. Je kunt bijvoorbeeld elke wekelijkse of maandelijkse meeting starten met iemand die vertelt waar hij/zij de laatste tijd door geïnspireerd werd. Hij/zij kan dit bijvoorbeeld ook laten zien met een foto, filmpje of song. Of dat nu voor het werk zelf is, voor een hobby of iets anders. Zo blijven collega’s zichtbaar, blijven het echt mensen in plaats van avatars op een scherm.
4. Wandelen
Een online meeting vindt al gauw plaats achter de laptop, maar dat hoeft lang niet altijd. Door te wandelen tijdens een online meeting ben je er meer bij betrokken. Daarnaast helpt het om je hoofd fris te houden waardoor jongeren beter in staat zijn om te leren, want online meetings putten het brein snel uit. Structureer een meeting daarom zo dat jullie gewoon kunnen wandelen, door bijvoorbeeld eerst de onderdelen te bespreken waar de laptop voor nodig is. Om vervolgens de frisse lucht in te stappen en via audio verder te overleggen.
5. Pauzes
Zoals net gezegd putten online meetings je brein uit. Juist omdat je zoveel non-verbale signalen mist en je wél goed wilt communiceren. Daarnaast raak je tijdens een online meeting eerder vermoeid/gefrustreerd omdat het lastiger is om je punt over te brengen. Online werken en leren is beter vol te houden als er duidelijke afspraken zijn over pauzes; en die ook nageleefd worden, zodat je brein tijd heeft om nieuwe informatie te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan de regel voor rijden: twee uur rijden, kwartiertje rust. Vertaald: twee uur online meetings, kwartiertje offline. Of spreek met elkaar af online meetings alleen ’s middags te plannen. Op die manier heeft iedereen een ochtend om rustig aan het eigen werk te werken.
6. Breakout rooms
Breakout rooms zijn ideaal om het samen gevoel te creëren. Letterlijk even eruit breken en met een kleiner groepje of in tweetallen doorpraten. Het verandert de dynamiek en het zorgt ervoor dat iedereen even echt actief kan bijdragen. Door zelf actief mee te doen leer je altijd meer dan wanneer je alleen een bijna-monoloog over je heen laat spoelen. Je hersenen zijn dan gewoon veel minder geactiveerd. Zelf doen, actief mee doen komt het leerproces ten goede.
7. Spelelementen toevoegen
Dat zelf actief mee doen kun je ook stimuleren door een spelelement toe te voegen. Daarnaast houden millennials van leuk, en waarom ook niet? Online meetings worden over het algemeen niet als leuk ervaren en ze lijken ook nog eens allemaal op elkaar. Door een spelelement toe te voegen maak je wél onderscheid en activeer je iedereen. Een spelelement kan bijvoorbeeld een quiz zijn, maar ook een draairad of juist iets creatiefs. Je kunt zelfs offline met online verbinden door ervoor te zorgen dat de deelnemers van te voren al bepaalde benodigdheden via de post hebben gekregen.
8. Kort maar krachtig
Niets is zo energieslurpend als eindeloze online meetings: wanneer kan ik nu eindelijk eens aan het werk? Houd online meetings daarom kort maar krachtig. Dat zorgt er ook voor dat jongeren het gevoel hebben dat hun tijd op waarde geschat wordt, waardoor ze beter mee doen tijdens de online meeting waardoor ze meer leren. Een goede voorbereiding van de voorzitter waarbij alle deelnemers duidelijk weten dit gaan we bespreken helpt enorm om iedereen gemotiveerd te houden. Maak een korte, overzichtelijke agenda en werk die stapsgewijs af. Dat houdt de spirit erin.
9. Maak plezier!
Plezier bindt samen, plezier gaat stress tegen en haalt leerblokkades weg. Een goede lach geeft energie. Doe daarom af en toe wat geks met elkaar. Doe aan online teambuilding. Doe een vragenspel tijdens een online borrel. En lach hardop tijdens gewone online meetings. Het werkt aanstekelijk.
10. Geef het leren aandacht
De meeste jongeren zijn zich niet bewust van het natuurlijke leerproces en hoeveel ze daardoor leren. De tips hierboven stimuleren het natuurlijke leerproces tijdens je werk, wat enorm belangrijk is om een vitale en flexibele organisatie te blijven, maar het is voor de jongeren niet genoeg. Zij willen voelen dat ze groeien; anders rennen ze door naar de volgende stap. Ga daarom individueel het gesprek aan met jongeren. Waarin wil je groeien? Wat wil je leren? Door hier samen over in gesprek te gaan, voelt de jongere zich gezien en gehoord. Door ook echt iets met het gesprek te doen, zoals een training regelen, er later op terug te komen, te coachen in het leerproces, bindt je de jongeren echt aan je organisatie. Leren en ontwikkelen is geen luxe, het is een noodzaak in een snelveranderende maatschappij en jongeren voelen dat in elke cel.