Dit is waar elke young professional naar op zoek is

Dit is waar elke young professional naar op zoek is - pexels-hassan-ouajbir-1535244

Ieder heeft zo zijn eigen levensdoel of is op zoek naar iets: de één focust zich op zoveel mogelijk rijkdom vergaren, een ander wil zo zelfvoorzienend mogelijk leven, weer een ander wil zoveel mogelijk van de wereld zien. Het is mooi om zo’n groot doel in je leven te hebben, want dan weet je waar jij het voor doet. Het motiveert je en helpt om keuzes en dingen in je leven in een groter plaatje te zien. Aan het begin van je leven staat dat grote persoonlijke doel nog niet vast. Het gaat eerst vooral over: je schooltijd goed doorlopen, je tentamens halen, en dan toch nog opeens heb je je papiertje in de hand en ga je echt aan de slag op de arbeidsmarkt. Top! Maar weg perspectief. Er strekt zich een pad voor je uit van ruim 40 jaar werken.

Je kunt jongeren niet allemaal over één kam scheren, maar door de levensfase waarin ze zitten worstelt nagenoeg elke jongere met: wie ben ik, wat kan ik? wat wil ik? Het antwoord op deze persoonlijke vragen is waar vrijwel elke young professional naar op zoek is. Dat lichten we graag toe én we geven je tips over hoe je hier als leidinggevende mee om gaat.

Geen duidelijk einddoel meer

Een young professional uit het Young Professional Onderzoek verwoordt het als volgt: De vragen Is dit alles?, Wie ben ik? en Wat wil ik nou eigenlijk? heb ik mij in eerdere levensfases ook afgevraagd. Maar ik heb dat nu nog sterker omdat er geen duidelijk einddoel meer is met aanwijsbare mijlpalen zoals het behalen van een diploma, aangenomen worden, etc. Hierdoor spoken deze existentiële vragen nu vaker door mijn hoofd dan voorheen. 

Waar elke young professional naar op zoek is

Naast deze levensfasevragen, hebben jongeren ook het gevoel geleefd te worden. Dat komt door de tijd waarin FOMO, keuzestress en perfectionisme hoogtij vieren. En dat terwijl de jongeren geen reactief leven willen leiden maar juist proactief willen bijdragen aan de wereld om hen heen. Niet weten wat je wilt en wat je talenten zijn + reactief leven op basis van alle prikkels om je heen en wat anderen doen, is het recept voor een somber en gestrest gevoel. Als leidinggevende kan je de jongere een duwtje in de rug geven om zelf aan het roer van zijn/haar leven te gaan staan (zie onderaan deze blog). Dat geeft energie en levensvreugde.

De kans op burn-out verkleinen

Niet weten wat je persoonlijke doel is en voortdurend reactief leven, vergroot de kans op burn-out en zorgt ervoor dat jongeren minder veerkrachtig zijn. De vragen waar elke young professional naar op zoek is, zijn dus niet leuk voor erbij, als er tijd over is het gaat om mentale gezondheid. De vragen waar jong talent mee worstelt op een rij:

  • Wat zijn mijn talenten?
  • Waar ben ik goed in?
  • Wat vind ik leuk?
  • En bovenal: waar krijg ik energie van?

Jongeren helpen in hun zoektocht naar de antwoorden op deze vragen kan al door gebruik te maken van simpele tools zoals het kernkwadrant, een talententest of door te werken met het levenswiel. Het zijn slechts voorbeelden om te laten zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. Leven vanuit wie je bent en waar je voor staat, geeft meer rust en verlaagt de kans op burn-out.

Dat ik graag van mezelf zou willen weten welke richting ik ooit op zou willen gaan. Dat ik meer in me heb dan dat ik zelf misschien denk. – young professional in het Young Professional Onderzoek

De leidinggevende als coach

Deze zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling doen millennials en Generatie Z het liefst vanuit veiligheid. Jongeren willen daarnaast door hun leidinggevende begeleid worden en continu feedback krijgen, blijkt uit het Young Professional Onderzoek. Ze zoeken een leidinggevende die ondersteunt, hen de mogelijkheid biedt om hun vaardigheden te tonen en die hen rugdekking geeft bij moeilijke situaties en relaties. Als leidinggevende ben je dus meer dan eens de coach die jongeren helpt om grote doelen concreet te maken in kleine realistische deelstappen. Zowel in het werk als in hun ontwikkeling.

Concrete tip voor leidinggevenden

Concrete tip van onderzoeksexpert van het Young Professional Onderzoek Miriam Boer: Maak een persoonlijk ontwikkelplan waarin je stil staat bij waar iemand al heel goed in is en waar ruimte voor ontwikkeling is. Vergeet niet om ook stil te staan bij een 8, iets wat iemand al heel goed doet, en hoe je daar een 10 van kunt maken. Concretiseer deze ontwikkeling: wat gaat iemand doen? Denk hierbij verder dan alleen een opleiding. Zoals het lezen van een boek, meelopen met een collega, een interview, etc. Sta ook expliciet stil bij hoe hij/zij dat gaat doen, met wie en waar hij/zij hulp kan gebruiken. Door dit regelmatig te bespreken maak je groei expliciet.

Tags: Ken jezelf, Leidinggeven aan millennials, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dit is waar elke young professional naar op zoek is'?