Jong talent aantrekken en ontwikkelen: traineeship of talentprogramma?

Traineeship of talentprogramma - Careerwise foto

Jong talent is schaars. Ze willen veel en snel. Het moet leuk zijn. En ze zijn zo weer vertrokken. Maar je hebt hen wel nodig. Een lastige situatie waar veel leidinggevenden en HR-professionals mee te maken hebben. Daarom gingen wij naar de Nederlandse jongeren toe om hen te vragen: waarom werk je? Maar liefst 96% (!) van de jongeren koos voor leren & ontwikkeling op nummer één. Tijd om met het antwoord van de jongeren aan de slag te gaan. Zodat jongeren vinden wat ze zoeken en organisaties de jongeren in hun kracht kunnen zetten voor optimaal resultaat. Ontwikkeling, een traineeships en/of een talentprogramma zijn het antwoord: maar hoezo en wat is nu het verschil?

Dit is waarom traineeships en talentprogramma’s zo populair zijn

In het Young Professional Onderzoek vroegen we aan bijna 2.500 Nederlandse young professionals:

In de ideale situatie werk ik omdat… 

 1. Het mij de kans biedt om nieuwe dingen te leren.
 2. het me voldoening geeft.
 3. het me een gevoel geeft ergens aan bij te dragen.

Maar liefst 96% (!) van de jongeren koos voor leren & ontwikkeling op nummer één. Niet gek dus dat traineeships en talentprogramma’s zo ontzettend populair zijn. Jongeren werken niet puur voor geld, macht, status; dat zijn triggers waar eerdere generaties veel meer gemotiveerd voor waren. Millennials en Generatie Z zoeken ontwikkeling, voldoening en willen op een positieve manier bijdragen.

Uiteraard werken zij ook voor geld, en moet je ze zeker marktconform betalen, maar het motiveert hen niet intrinsiek. Met andere woorden: ze voelen zich niet meer verbonden met de organisatie en worden niet meer bevlogen door extra geld. Dát bereik je door in te spelen op hun behoefte naar ontwikkeling, voldoening en hen kansen biedt om positief bij te dragen aan de maatschappij. Dat zie je, naast de resultaten van het Young Professional Onderzoek, ook terug in de top-100 meest populaire banen van 2022: 43% van de meest populaire banen zijn traineeships.

Dit is een traineeship

Een traineeship is een ontwikkelingsprogramma voor starters binnen de organisatie. Bijvoorbeeld: Bedrijf X neemt 10 young professionals aan, zij starten allemaal rond september en in oktober gaat het traineeship van start. Een traineeship is over het algemeen een één- of tweejarig programma. Tijdens dit programma werken de young professionals uiteraard gewoon voor de organisatie en loopt ondertussen het traineeship. Het traineeship bestaat uit trainingsdagen, ontmoetingen tussen de trainees, extra opdrachten waar tijdens werktijd aan gewerkt wordt en huiswerk. Tijdens een goed traineeship staat voornamelijk persoonlijke ontwikkeling centraal, met thema’s zoals: wat kan ik, wat wil ik, wat is mijn talent, persoonlijk leiderschap, persoonlijke effectiviteit, jezelf leren kennen en verhouden tot anderen, etc.

Jongeren kiezen graag voor een traineeship omdat het hen de garantie geeft op ontwikkeling. Het voordeel voor organisaties is dat jong talent langer binnen blijft en snel op hoog niveau presteert. –> Lees meer over waarom jongeren zo graag een traineeship willen volgen (én welke voordelen het heeft voor de organisatie)

Dit is een talentprogramma

Een talentprogramma is een programma gericht op medewerkers die al binnen de organisatie werkzaam zijn. Het programma helpt bij het ontdekken van talent en hoe je je talent zo goed mogelijk tot zijn recht kunt laten komen. Een belangrijk thema, want medewerkers die zich bewust zijn van hun talent én dit talent kunnen inzetten zijn minder vaak ziek, voelen zich gelukkiger en zelfverzekerder, zijn meer betrokken bij de organisatie en ervaren meer werkplezier. Als je weet waar je goed in bent, en je kunt dát op een fijne manier doen: dán gebeuren er dingen. Werkplezier is zoveel waard voor medewerker en organisatie.

Het verschil tussen een traineeship en een talentprogramma

Oke, nog even terug naar de vraag waarom jongeren werken: omdat het hen de kans geeft nieuwe dingen te leren. We zien door het hele Young Professional Onderzoek dat die drang naar ontwikkeling centraal staat bij millennials en Generatie Z. Als leidinggevende of HR-professional moet je daar dus op inspelen wil je jong talent binden en boeien. Een traineeship en talentprogramma zijn strategische tools, maar wat is het verschil?

Traineeship:

 • Voor startende groep young professionals
 • Voor een kleine groep
 • Snelle doorstroom jong talent naar hogere functies zoals leiderschapsfuncties

Talentprogramma:

 • Voor huidige medewerkers, niet leeftijd gebonden
 • Voor een grotere groep
 • Grotere hoeveelheid medewerkers naar een hoger niveau

De beste strategie om jong talent verder te ontwikkelen

De beste strategie om jong talent aan te trekken is ruimte geven voor die zo gewenste ontwikkeling. Dat kan met een traineeship of talentprogramma, maar óók door ‘gewoon’ ruimte te geven voor ontwikkeling. Vraag de jongeren binnen de organisatie eens persoonlijk wat zij graag willen leren en waarin zij zich zouden willen ontwikkelen en kijk wat je daar als organisatie in kunt betekenen. Een traineeship aanbieden en vervolgens op de werkvloer geen oog hebben voor ontwikkeling werkt natuurlijk niet, het jong talent is dan na een dure investering alsnog weg.

Nummer één in onderstaand rijtje is een voorwaarde voor het binden en boeien van millennials en Generatie Z. Nummer twee en drie, een traineeship of talentprogramma: dat ligt aan het doel van je organisatie. Wil je snel jong talent binnen halen en doorsluizen naar belangrijke functies, dan is een traineeship een effectief instrument. Wil je je huidige medewerkers aan je binden en naar een hoger niveau brengen, dan biedt een talentprogramma uitkomst. Of natuurlijk allebei voor een sterk team welke functie dan ook!

 1. Ruimte voor ontwikkeling op de werkvloer: direct resultaat voor elke medewerker, grotere kans dat jong talent blijft + nieuw talent aantrekt
 2. Traineeship: gerichte investering in jong talent, met als doel om hen snel op hoog niveau in te zetten in leidinggevende functies
 3. Talentprogramma: kans voor elke medewerker, grote hoeveelheid medewerkers naar een hoger niveau
Tags: Leidinggeven aan millennials, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Jong talent aantrekken en ontwikkelen: traineeship of talentprogramma?'?