Waarom zijn jongeren zo gericht op het benutten van hun talenten? Dat vraag jij je als HR-professional of als leidinggevende misschien weleens af. Waar komt die focus op talent vandaan en hoe kan het dan een complete generatie hier zo op gericht is? Het voordeel is in ieder geval dat het benutten van talenten zowel voor de young professional als de organisatie een win-win is! In dit artikel geef ik een aantal verklaringen.
Millennials kozen voor veilige studies
Tijdens de crisisjaren kozen millennials voor veilige studies zoals bedrijfskunde en rechten, terwijl hun hart mogelijk ergens anders lag.
De druk om te presteren was te hoog
Het prestatieklimaat. De druk om te presteren is door de crisis toegenomen. Er was minder ruimte om je talenten te ontdekken. Zodoende moeten millennials dat nu tijdens hun werkende leven uitvinden.
Meer ruimte om te kiezen voor talent en passie
Het ging richting 2020 weer erg goed met de economie waardoor meer millennials de luxe hadden (en vaaak nog hebben) om keuzes te maken op basis van talenten en passie.
Rollen in plaats van functies
Steeds meer organisaties zijn platter georganiseerd en werken met rollen in plaats van functies. Door te kiezen voor rollen nodig je young professionals uit om werk te doen wat beter bij hen past. Kiezen voor rollen vraagt om zelfreflectief vermogen en nodigt jongeren uit om na te denken over hun sterke en minder sterke punten.
Jongeren denken niet in cashen, maar in kansen en willen er vooral geen één missen. – YPO 2021
Het antwoord van millennials en Generatie Z zelf
In het Young Professional Onderzoek van 2021 legden we de vraag voor aan duizenden Nederlandse millennials en Generatie Z. We lieten hen een top 3 opstellen met de belangrijkste redenen om aan hun ontwikkeling te werken. Deze top 3 vormde zich:
- Mijn persoonlijke groei (zelfontplooiing)
- Omdat het mij voldoening geeft
- Omdat ik iets steeds beter wil kunnen
Zelfontplooiing: Dat ik graag van mezelf zou willen weten welke richting ik ooit op zou willen gaan. Dat ik meer in me heb dan dat ik zelf misschien denk. – young professional
De angst om stil te staan
Uit het Young Professional Onderzoek 2021: Jongeren lijken vaak veeleisend: ze willen graag vooruit, stappen maken en denken na binnenkomst al snel de baan van een senior aan te kunnen. Het is goed om te realiseren dat deze wens om promotie te maken in veel gevallen een uiting is van hun angst om stil te staan. Ze willen groeien, blijkt meer dan eens uit dit onderzoek. Antwoord daarom door proactief te inventariseren waarin ze willen groeien. Ondersteun hen door samen een persoonlijk leerpad uit te stippelen met heldere leerdoelen en organiseer specifieke projecten, een coach of mentor om aan die persoonlijke leerdoelen te werken. Er is meer dan de weg omhoog.