Zo heb je het nooit meer te druk!

Zo heb je het nooit meer te druk Lekker in control zijn-pexels-thisisengineering-3861958

DRUK! Dat is meestal het antwoord als je aan iemand vraagt hoe is het? Of nog erger, de vraag is hoe is het? Druk zeker!? Dit geldt voor heel veel mensen en zeker voor leidinggevenden. Je doet ook veel: plannen bedenken, plannen uitvoeren, voldoen aan verwachtingen, het werk uitvoeren. Vaak gaat het werk gepaard met veel vergaderingen, zonder pauzes tussendoor. En dat is zonde… Want Bronnie Ware beschrijft in haar boek Top Five Regrets of the Dying de vijf dingen waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben, met onder andere de voor velen herkenbare spijtbetuigingen:

  • Had ik maar wat minder hard gewerkt
  • Had ik maar de moed gehad om meer trouw te zijn aan mezelf, in plaats van te voldoen aan alle verwachtingen van anderen

Op naar nooit meer te druk, naar lekker met aandacht leven.

Waar komt die drukte vandaan?

Het antwoord op deze vraag geeft Tony Crabbe in het boek Nooit meer te Druk. Hij geeft onder meer de volgende oorzaken voor onze drukte:

  • Druk zijn is makkelijker: het is eenvoudiger om maar druk te blijven doen dan de moeilijke weg te bewandelen. Als we druk bezig zijn reageren we reactief op zaken en kiezen we veelal niet bewust zelf.
  • Druk zijn is vermijding: vaak zijn de dingen die jij je voorneemt om te doen niet de makkelijkste, denk aan meer sporten, nadenken over je toekomst, minder hard werken, en we zijn geneigd om dit soort moeilijke zaken voor ons uit te schuiven.
  • Druk zijn is een merk: oftewel druk zijn is een status én er zijn heel veel mensen in onze omgeving die het ook zijn. Geef maar eens het antwoord oh, lekker relaxed op de vraag hoe is het? en vaak voel je de aanvullende verdedigingstactieken al opkomen van binnenuit.
  • Druk zijn is een verslaving: met de nieuwe sociale media met de befaamde rode bolletjes als doping voor het brein, e-mail en de beschikbaarheid van informatie op het internet, worden we voortdurend verleid en komt het stimulerende hormoon dopamine vrij. En daar willen we graag meer van. Druk zijn loont dus, zo voelt het voor je brein.

No go: Altijd maar ja zeggen

Veel van onze beslissingen zijn gebaseerd op ja-of-nee-keuzes, waarop het antwoord maar al te vaak ja luidt; met nog meer drukte tot gevolg. Nieuw project? Ja! Kun je me even helpen? Ja! Terwijl we eigenlijk meer welke-keuzes zouden moeten maken, volgens Crabbe. Hierdoor kies je bewust, zeg je nee tegen zaken en wordt de druk minder.

Door altijd maar ja! te zeggen, is ons brein vaak als een rode bloemkool, het staat altijd maar aan, onder druk en gloeit bijna continu! Daardoor is ons brein minder goed in staat om moeilijke keuzes te maken en dus ook minder goed in staat om te beslissen welke dingen we wel, en vooral niet, zullen doen. Nee-zeggen is daardoor ontzettend moeilijk. Doorbreek het patroon!

Nooit meer te druk

In 2011 sprak ik met mijn toenmalige managementteam over de uitkomsten van het medewerkersonderzoek, waarbij vooral de scores over werkdruk niet goed waren. Eén van de afspraken die we maakten was om het woord druk niet meer te gebruiken. Ik heb dat sindsdien nog altijd niet gedaan en zeker in het begin merkte ik hoe lastig dit is, want voor je het weet zeg je druk! als bijna vanzelf op die vraag hoe is het? of hoe was je dag? Door vol te houden en het woord druk echt niet meer te gebruiken, stimuleer jij je bewustzijn en ga je andere taal gebruiken.

Prikkelveroorzaker nr. 1 aanpakken

De smartphone is sinds zijn komst in 2007 niet meer weg te denken uit ons straatbeeld maar is ook prikkelveroorzaker nummer 1 en dit zorgt voor enorm veel drukte in je hoofd. En heb je even pauze of niks aan je hoofd, dan grijpt je hand automatisch naar je telefoon. Zo hebben je hersenen nooit meer hersteltijd. Lees het boek Ik maak het uit! om drukte tegen te gaan. Het is een toegankelijk en slim boekje van Catherine Price over het creëren van een gezonde relatie met je smartphone. Benut de tips uit het boekje om in dertig dagen een frisse, nieuwe en gezonde relatie te krijgen met je smartphone.

Rustgever nr 1 implementeren

Misschien ken je het boek Het slimme Onbewuste van Ap Dijksterhuis. Zijn boodschap: alleen nadenken, je bewust zijn van zaken en zo je brein de baas zijn is een illusie. Je onderbewuste is superkrachtig en stuurt je grotendeels, het zou dus zonde zijn om hier geen gebruik van te maken. Een mooie manier om je onderbewuste te laten werken is mediteren. Door de stilte op te zoeken ontdek je jouw wijsheid vanzelf. Drie inspiratievoorbeelden:

30 x 10 x 1 tot 10
Mijn kennismaking met mediteren kreeg ik via mijn coach in de tijd dat ik in California werkte. Ik zat veel in mijn hoofd, dacht veel na over mijn toekomst en was onrustig. Hij gaf me de volgende opdracht: Ga rechtop zitten op de grond, zet een timer voor 10 minuten, tel van 1 tot 10 en let bewust op je ademhaling. Herhaal dit totdat de timer gaat. Doe dit minimaal dertig dagen iedere dag.

Je zult merken dat gedachten komen en gaan als wolken en dat je vaak na een meditatie rust ervaart en dat er nieuwe ideeën/beelden ontstaan vanuit je onderbewuste.

Calm, Breethe, Headspace
Ook zijn er veel apps die je bij het mediteren kunnen helpen. Mijn persoonlijke favoriet is Breethe met veel verschillende oefeningen. De apps geven je instructies, vaak met rustgevende muziek en een kalmerende stem die je helpen om van mediteren een gewoonte te maken. Zo heb je dagelijks in ieder geval tien minuten echt voordeel van je smartphone.

Niksen
Time Magazine wijdde recent een mooi artikel aan de Nederlandse levenskunst van het niksen, dat wordt omarmd als de nieuwste ontdekking in de strijd tegen stress en drukte. Nu is niksen natuurlijk niets nieuws, maar wel een advies dat ik je graag meegeef. Plan eens een uurtje of middag niets, loop doelloos rond, hang op de bank en ontspan lekker zonder iets te doen. Goed om te weten: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat stilte stress en spanningen vermindert én stilte zorgt voor vernieuwing van de hersencellen.

De kracht van de flow

Te druk voor al dit gedoe? Denk dan nog eens aan de regrets of the dying… Voor alle duidelijkheid: Druk zijn is in de basis niet erg! Lekker bezig zijn, mooie dingen doen, fijne energie, een beetje stress en goede focus zijn super. Maar ook voor deze flow geldt: geniet met mate. Anders slokt de flow je op en vergeet je te leven.

Tags: Het Nieuwe Werken, Keuzestress, mindfulness, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo heb je het nooit meer te druk!'?