De 3 belangrijkste conclusies over jongeren en werk

jongeren en werk - De 3 belangrijkste conclusies over jongeren en werk - pexels-magda-ehlers-1329297

Jong talent is schaars en dat blijft voorlopig zo. Door de krimp van de beroepsbevolking zal de krapte, zelfs bij toekomstige recessies, niet verdwijnen. Daarom is het belangrijk om bewust stil te staan bij de vraag hoe je jongeren aan je team of organisatie bindt en hen blijft boeien. Om daar continu scherp op in te kunnen spelen, voert Careerwise regelmatig een groot Nederlands Young Professional Onderzoek uit. De conclusies uit het meest recente Young Professional Onderzoek, uitgebreid beschreven in de gratis whitepaper, helpen je op weg naar een duurzame samenwerking met, en begeleiding van, jongeren. Het resultaat: betere prestaties en meer werkplezier voor iedereen, jong en oud, starter en leidinggevende. De drie meest opvallende resultaten over jongeren en werk:

1. Jongeren streven naar geluk

Jongeren definiëren ‘succes’ bijna unaniem (96%) als ‘gelukkig zijn’. Daarnaast staat ‘gelukkiger worden’ in hun top 3 van ambities die zij het komende jaar willen realiseren; en 70% hoopt over een jaar nog gelukkiger te zijn. Ze doen er alles aan om dichter bij geluk te komen. De drang naar beter, meer, fijner, mooier en vooral leuker is sterker dan ooit.

Doe wat je gelukkig maakt. Geld, status en al het andere is irrelevant als je niet lekker in je vel zit. – young professional

2. Ontwikkeling, ontwikkeling en nog eens ontwikkeling

Dat geluk zoeken jongeren niet zozeer in spullen, maatschappelijk aanzien of maximaal verdienen, maar vooral in het gevoel onderweg te zijn naar een betere versie van zichzelf. Ze zijn voortdurend op zoek naar richting, perspectief en een daarbij passend persoonlijk groeipad. Het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten, nieuwe vaardigheden leren en een opleiding volgen staan hoog op hun wensenlijst.

Ze denken niet in ‘cashen’, maar in ‘kansen’ en willen er vooral geen één missen. – Jos Ahlers (onderzoeker)

3. Veertig procent staat al met één been buiten

We zien dat het commitment aan persoonlijk geluk en ontwikkeling groot is. Want hoewel jongeren heel graag samenwerken en ontwikkelen, zijn ze gewend dat alles op maat bij hun persoonlijke doelen en belevingswereld aansluit. Loyaliteit aan een organisatie is daarmee niet zo vanzelfsprekend als bij vorige generaties. Werk is belangrijk, maar geen garantie voor geluk. Bijna veertig procent twijfelt dan ook of ze over een jaar nog bij hun huidige organisatie werken. Ze staan dus al met één been buiten de deur. Slechts 30% is tevreden met zijn/haar huidige baan. Dat betekent dat een schokkende hoeveelheid jongeren, 70%, zich dus niet kan vinden in de stelling ‘Ik ben tevreden met mijn baan’.

 • 30% is tevreden met zijn/haar huidige baan.
 • 31% wil eigenlijk een andere baan.
 • 34% twijfelt of de huidige baan wel past.
 • 61% verwacht over een jaar nog bij hetzelfde
  bedrijf te werken, 13% zegt te zijn vertrokken,
  23% twijfelt, 3% weet het niet.
 • 58% is niet overtuigd de juiste loopbaan te
  hebben gekozen.

In deze whitepaper geven we je meer context, delen we inzichten, trends en praktische aanbevelingen om het beste uit je jonge medewerkers te halen, te binden en te boeien en zo de hele organisatie toekomst-bestendig te maken.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De 3 belangrijkste conclusies over jongeren en werk'?